Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul final al Forumului european ortodox-catolic

Pentru o responsabilitate comună

"În Cristos găsim izvorul nostru inspirator care ne reînnoiește și ne duce la un mai mare simț de responsabilitate în Europa și în lumea de astăzi". Așa se încheie mesajul final aprobat de participanții la al patrulea Forum european catolic-ortodox, care de la 2 la 6 iunie s-a ținut la Minsk, în Bielorusia, despre "Religia și diversitatea culturală: provocările pentru Bisericile creștine din Europa".

De fapt, în ultimii douăzeci de ani "globalizarea la scară mondială și secularizarea în legislația europeană cu privire la problemele morale au ridicat întrebări care cer răspunsuri comune". În acest sens, se subliniază, "preocuparea noastră crește și pentru că vedem că procesul de îndepărtare a Europei de rădăcinile sale creștine pare să fie în fază de accelerare".

Forumul s-a desfășurat în capitala bielorusă la invitația exarhului patriarhal al întregii Bielorusii, mitropolitul Pavel de Minsk și Sluzk. Lucrările - la care au participat doisprezece reprezentanți din Biserici ortodoxe și tot atâția delegați din Biserica catolică - au fost conduse de doi co-președinți, mitropolitul Ghennadios de Sassima din patriarhia ecumenică, și cardinalul arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Péter Erdö, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene. "Ca păstori - se citește în documentul final - vrem să continuăm să ducem ceea ce este mai bun din învățătura noastră morală poporului nostru și în calitate de cetățeni s-o prezentăm guvernelor noastre și instituțiilor europene". În acest sens, "suntem convinși că sunt în măsură comunitățile creștine să acționeze ca martori a ceea ce este bine pentru toți, pentru că își trag inspirația lor din Evanghelia lui Cristos".

Cele nouă puncte ale mesajului dezvoltă câteva chestiuni discutate în cursul întâlnirii: religia și realitatea culturală astăzi în Europa; rolul valorilor umane și creștine în societățile europene multiculturale de astăzi; libertatea religioasă și reconstruirea morală a Europei. "Mesajul nostru - precizează reprezentanții Bisericilor - vrea să fie înainte de toate un semn de bucurie și de speranță pentru toți cei care sunt angajați în misiunea Bisericii. Împărtășim condițiile de viață ale tuturor europenilor în această criză economică și culturală și știm că mulți suferă și sunt în căutarea unui cuvânt care să dea sens vieții lor. De fapt, acolo unde credința și morala creștină sunt izolate, un sentiment de gol îi duce pe mulți la disperare și la nihilism. Biserica oferă valori coerente încorporând omenirea în Cristos, izvorul tuturor valorilor adevărate. Deci Biserica invită lumea să se lase transformată de rugăciune, de cult și de mărturia creștină".

Amintind rădăcinile creștine comune ale culturilor de pe continent, valoarea religioasă "întemeiată pe demnitatea transcendentă a fiecărei persoane umane" și importanța unui dialog ecumenic care să spună nu prozelitismului și fundamentalismului, redactorii mesajului susțin că "nu există contrapoziție între principiile Evangheliei și valorile umane" și că "credința în Cristos nu abolește diversitatea umană, ci îmbogățește și promovează elementele de adevăr și de bunătate prezente deja în culturi". Îndeosebi este amintit că "Bisericile noastre creștine din Orient și din Occident nu se tem de diversitatea culturală. Încă de la întemeierea sa, Biserica a fost pluralistă din punct de vedere cultural. Au existat abordări culturale diferite între discipolii lui Cristos, de exemplu între cei care vorbeau aramaica și cei care vorbeau greaca. "Există diversități de carisme, dar este un singur Duh" (1Cor 12,4). Creștinismul proclamă Evanghelia lui Cristos în varietatea culturilor umane".

În această perspectivă, este afirmat că "legislația care promovează indiferența religioasă, relativismul sau sincretismul, chiar și în termeni de toleranță, tinde să reducă la sfera privată un drept care este fundamental pentru demnitatea persoanei". Dimpotrivă, "a promova libertatea religioasă înseamnă, pentru Bisericile creștine, a țese un dialog ecumenic fără prozelitism, fără fundamentalisme, fără permisivism moral". În același mod, se afirmă că "prăpastia modernă dintre creștinism și mentalitatea dominantă are consecințe grave pentru viitorul instituțiilor și al vieții în Europa". De aici sublinierea că "cheia libertății" este a recunoaște că "nu putem dispune în mod arbitrar de orice lucru ca și cum ne-am fi creat pe noi înșine".

(După L'Osservatore romano, 7 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat