Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Peres-Abbas în Vatican: "Nu se roagă împreună, ci se stă împreună pentru a se ruga"

De Salvatore Cernuzio

Faptul că papa Francisc crede în puterea rugăciunii s-a înțeles din septembrie 2013, când a organizat un moment spiritual universal pentru a împiedica să se precipite situația în Siria până la izbucnirea unui război mondial.

Acum episcopul de Roma încearcă din nou și acea pace dintre Israel și Palestina la care strategiile diplomatico-politice n-au reușit să ajungă în atâția ani, papa o cere direct de la "Principele păcii". Și în această invocație îi implică și pe președinții Mahmoud Abbas și Shimon Peres, invitați, în urmă cu două duminici, în timpul vizitei sale în Țara Sfântă, în "casa" sa din Vatican pentru o întâlnire de rugăciune.

Inițiativa, rebotezată "Invocație pentru pace" se va ține deci în seara zilei de duminică, 8 iunie 2014, Solemnitatea Rusaliilor. Într-un briefing în Sala de Presă vaticană, purtătorul de cuvânt părintele Federico Lombardi, împreună cu custodele din Țara Sfântă, părintele Pierbattista Pizzaballa, a ilustrat jurnaliștilor detaliile acestui eveniment "atât de așteptat".

Cei doi șefi de stat vor sosi în Vatican în timpuri diferite: Peres la 18.15, Abbas - întorcându-se dintr-o călătorie în Egipt - la 18.30. În mod distinct vor fi primiți la intrarea de la "Sfânta Marta" de Pontif cu care vor avea un scurt colocviu, mai întâi cu unul și apoi cu celălalt, în interiorul "Domus Sanctae Marthae".

Pe la 18.45, toți trei se întâlnesc în hall de la "Sfânta Marta", unde va fi prezent și patriarhul Bartolomeu, ajuns în seara precedentă la Roma, și rezident în hotelul vatican. Bartolomeu va celebra dimineața o Liturghie în biserica "Sfântul Teodor", biserică a comunității greco-ortodoxe.

Papa, patriarhul și cei doi președinți, împreună într-un microbuz, se vor transfera apoi la locul întâlnirii, adică "o pajiște triunghiulară foarte frumoasă" între Casina Pius al IV-lea, Academia de Științe și Muzeele Vaticane, orientată spre cupola bazilicii "Sfântul Petru". "O situare foarte interesantă" - a spus Lombardi - și chiar "reculeasă", grație înălțimii zidurilor.

La întâlnire vor fi prezenți delegațiile (încă în fază de definire), cantorii și presa, situată în partea deschisă spre Muzee. Odată ce au luat loc cei patru protagoniști - papa în centru, Peres la dreapta și Abbas la stânga, patriarhul la un scaun distinct - va începe acest timp de invocație pentru pace. Va fi o deschidere muzicală, o scurtă introducere în engleză și apoi trei momente în ordine cronologică ale celor trei religii: mai întâi ebraismul, apoi creștinismul și în sfârșit islamul. Fiecare dintre cele trei "momente" va urma aceeași structură: mai întâi o mulțumire pentru creație, apoi o cerere de iertare și în sfârșit invocația pentru pace. Momentul ebraic va avea texte în ebraică; cel creștin în engleză, italiană și arabă; cel musulman în arabă.

După această "parte substanțială" a invocației pentru pace, vor urma cele trei intervenții a Sfântului Părinte, a președintelui Peres și a președintelui Mahmud Abbas, "care vor spune cuvintele pe care le consideră potrivite și invocația lor pentru pace". Niciunul dintre cei trei - au explicat prezentatorii - nu va intra în subiectul situației politice din Israel și Palestina. Dimpotrivă - a subliniat Pizzaballa - această întâlnire vrea să fie "o pauză cât privește politica".

"Sfântul Părinte - a remarcat custodele - nu vrea să intre în chestiuni politice ale conflictului israeliano-palestinian pe care de acum cu toții îl cunoaștem în toate detaliile minime...". Vrea, însă, "să redeschidă un drum închis de mult timp", "să facă să se viseze" și să trezească în sufletul fiecăruia "dorința de pace". "Niciunul nu are prezumția de a crede că după această întâlnire izbucnește pacea în Țara Sfântă", a precizat franciscanul; totuși, "așteptarea este înaltă: în toți există speranța ca să se schimbe ceva pentru că toți s-au săturat".

Întorcându-se la desfășurarea serii, după intervențiile lui Francisc, Abbas și Peres, invocația pentru pace va fi pecetluită de o strângere de mână comună și de gestul de a planta un măslin - simbol al păcii - aproape de scaunele celor patru protagoniști. Toate delegațiile (15-20 de persoane maxim) vor trece pentru a-l saluta pe papa, pe cei doi președinți și pe Bartolomeu, care vor merge la edificiul adiacent al Academiei de Științe pentru o întâlnire de tip rezervat, care nu va fi urmărit de telecamere. După ce se încheie colocviul, cei doi președinți vor părăsi direct Vaticanul, în timp ce papa și patriarhul se vor întoarce la "Sfânta Marta".

Așadar, un moment istoric fără precedent. Însă atenție să fie definit o "rugăciune interreligioasă" între evrei, creștini, musulmani. Evenimentul - a specificat părintele Pizzaballa - va fi o "invocație de pace pe care palestinienii și israelienii o fac lui Dumnezeu". Desigur nu va fi "un moment liturgic", dată fiind imposibilitatea unui act comun între diferitele religii. Definiția cea mai exactă a dat-o tot custodele din Țara Sfântă: "Va fi o invocație comună, în care nu se roagă împreună ci se stă împreună pentru a se ruga".

La întâlnire vor fi prezenți și rabinul Abraham Skorka și exponentul islamic Omar Abboud, ambii argentinieni, ambii prieteni de mult timp ai lui Bergoglio, care i-a voit cu sine și în pelerinajul său în Țara lui Isus. În schimb nu va fi Benedict al XVI-lea, care - a explicat Lombardi - va însoți întâlnirea cu o rugăciune ferventă, "ca toți cei care își dau seama de importanța acestui eveniment".

(După Zenit, 6 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Apel la rugăciune pentru pace

Vatican: Rugăciunea pentru pace întărește politica bună


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat