Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică, 8 iunie 2014, în Vatican

Rugăciunea pentru pace întărește politica bună

De Marco Doldi

Recentul pelerinaj al Papei Francisc în Țara Sfântă a avut și scopul de a încuraja drumul către pace al popoarelor care locuiesc acolo; ea este, în același timp, dar al lui Dumnezeu și angajare a oamenilor. În Iordania, în Palestina și în Israel Papa a arătat o mare compasiune față de cei care de prea mult timp conviețuiesc cu războiul și au dreptul să cunoască în sfârșit zile de pace. Din acest sentiment s-a născut invitația adresată lui Abu Mazen și lui Shimon Perez de a se întâlni împreună în casa Papei ca să se roage pentru pace.

Invitația a fost primită imediat și acest lucru este deja ceva extraordinar. De la Sfântul Scaun confirmarea în zilele trecute: întâlnirea se va ține, duminică 8 iunie, în Vatican. Toate acestea revelează conștiința că obținerea păcii nu este încredințată numai strategiilor politice sau medierilor diplomatice. Pentru pace este nevoie de ceva în plus! Faptul că un om de conducere este conștient de acest lucru este un semn de umilință și de înțelepciune. Este un semn de credință, care în alte contexte ar fi fost sufocată de o un sens greșit de laicitate. În acest sens, inițiativa propusă de Papa și acceptată de cei doi lideri politici lansează un mesaj lumii occidentale. Rugăciunea pentru pace făcută în mod public nu este un atentat la distincția dintre sfera civilă și cea religioasă!

Dar există un alt mesaj. Nu se poate nega că în Europa din secolele trecute diversitățile religioase au fost ocazii pentru a da naștere la contrapoziții, suferințe și războaie. Însă acesta nu este fața autentică a religiei. Realizarea păcii depinde, înainte de toate, de recunoașterea că suntem, în Dumnezeu, o unică familie umană. Pacea se naște și se consolidează nu numai din adevărul că avem cu toții același sânge și facem parte din neamul omenesc, ci și că avem un unic Tatăl în cer și suntem cu toții fiii săi, creați după chipul și asemănarea sa. Religiile, învățând asta, sunt căi spre pace.

Rugăciunea pentru pace aparține fizionomiei făcătorului de pace. El este ca un artizan care cu umilință și hărnicie păstrează gânduri de pace, face gesturi de pace, vestește fericirea păcii. Rugăciunea susține toate acestea și invocă pentru eforturile umane împlinirea divină. "Pacea - a spus Sfântul Părinte - se face în mod artizanal! Nu există industrii de pace, nu. Se face în fiecare zi, în mod artizanal, și cu inima deschisă ca să vină darul lui Dumnezeu". Artizanul păcii - fie el omul de pe stradă sau liderul național - are nevoie de rugăciune pentru că prin intermediul ei Duhul lui Dumnezeu "unge" și dispune inima să păstreze pacea, să fie mesager și martor al păcii. Astfel, Papa în prima sa omilie din Iordania i-a îndemnat, înainte de toate, pe credincioșii creștini să se lase "unși" cu inimă deschisă și docilă de Duhul Sfânt pentru a fi tot mai capabili de gesturi de umilință, de fraternitate și de reconciliere. Rugăciunea pentru pace poate să devină și ofrandă a trudelor zilnice adusă lui Dumnezeu: în acest mod este îmbogățită și făcută prețioasă, pentru că se înalță dintr-o inimă filială care iubește și care încearcă să împlinească voința Tatălui. Ea are o eficacitate deosebită.

Rugăciunea, înălțată și de cei care au responsabilitatea popoarelor, dă mărturie despre vocația înnăscută a omenirii la pace. În fiecare persoană dorința de pace este aspirație esențială și coincide, într-o anumită manieră, cu dorința după o viață deplină, fericită și bine realizată. Omul este făcut pentru pacea care este dar al lui Dumnezeu: de la El trebuie cerută. Acest umanism deschis la Transcendență precede și susține orice angajare politică necesară.

Nu există industrii de pace; dimpotrivă, din păcate, există cele ale armelor. Rugăciunea pentru pace duce și la rugăciunea pentru convertirea acestor "sărmani oameni" - a spus Papa - care se îmbogățesc semănând moartea.

(După agenția SIR, miercuri, 4 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat