Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Încă din timpurile vechi, Biserica din Roma îi celebrează pe apostolii Petru și Paul într-o unică sărbătoare în aceeași zi, 29 iunie. Credința în Isus Cristos i-a făcut frați și martiriul i-a făcut să devină una. Sfântul Petru și sfântul Paul, așa de diferiți între ei pe planul uman, au fost aleși personal de Domnul Isus și au răspuns la chemare oferind toată viața lor. În amândoi harul lui Cristos a săvârșit lucruri mari, i-a transformat. Și cum i-a transformat! Simon îl tăgăduise pe Isus în momentul dramatic al pătimirii; Saul îi persecutase dur pe creștini. Dar amândoi au primit iubirea lui Dumnezeu și s-au lăsat transformați de milostivirea sa; astfel au devenit prieteni și apostoli ai lui Cristos. De aceea ei continuă să vorbească Bisericii și chiar și astăzi ne indică drumul mântuirii. Și noi, dacă din întâmplare am cădea în păcatele cele mai grave și în noaptea cea mai întunecată, Dumnezeu este mereu capabil să ne transforme, așa cum i-a transformat pe Petru și pe Paul; să ne transforme inima și să ierte totul, transformând astfel întunericul nostru de păcat în zori de lumină. Dumnezeu este așa: ne transformă, ne iartă mereu, așa cum a făcut cu Petru și cum a făcut cu Paul.

Cartea Faptele Apostolilor arată multe trăsături ale mărturiei lor. De exemplu, Petru ne învață să-i privim pe săraci cu privire de credință și să le dăruim ceea ce avem mai prețios: puterea numelui lui Isus. Asta a făcut cu acel paralitic: i-a dat tot ceea ce avea, adică pe Isus (cf. Fap 3,4-6).

Despre Paul este relatat de trei ori episodul chemării pe drumul Damascului, care marchează cotitura vieții sale, marcând clar un înainte și un după. Înainte, Paul era un dușman foarte aprig al Bisericii. După, își pune toată existența sa în slujba Evangheliei. Și pentru noi întâlnirea cu Cuvântul lui Cristos este în măsură să transforme complet viața noastră. Nu este posibil să ascultăm acest Cuvânt și să rămânem nemișcați la locul propriu, să rămânem blocați pe propriile obișnuințe. El ne determină să învingem egoismul pe care-l avem în inimă pentru a-l urma cu hotărâre pe acel Învățător care și-a dat viața pentru prietenii săi. Dar El e cel care ne schimbă cu cuvântul său; El e cel care ne transformă; El e cel care ne iartă totul, dacă noi ne deschidem inima și cerem iertare.

Iubiți frați și surori, această sărbătoare trezește în noi o mare bucurie, pentru că ne pune în fața operei milostivirii lui Dumnezeu în inima a doi oameni. Este opera milostivirii lui Dumnezeu în acești doi oameni, care erau mari păcătoși. Și Dumnezeu vrea să ne umple și pe noi cu harul său, așa cum a făcut cu Petru și cu Paul. Fecioara Maria să ne ajute să-l primim asemenea lor cu inimă deschisă, să nu-l primim în zadar! Și să ne susțină în ceasul încercării, pentru a da mărturie lui Isus Cristos și Evangheliei. Cerem asta astăzi îndeosebi pentru arhiepiscopii mitropoliți numiți în ultimul an, care astăzi au celebrat cu mine Euharistia în "Sfântul Petru". Îi salutăm pe toți cu afect împreună cu credincioșii și rudele lor și ne rugăm pentru ei!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Știrile care vin din Irak sunt din păcate foarte dureroase. Mă unesc cu episcopii din țară făcând apel la guvernanți pentru ca, prin dialog, să se poată păstra unitatea națională și să se evite războiul. Sunt aproape de miile de familii, în special creștine, care au trebuit să lase casele lor și care sunt în pericol grav. Violența generează altă violență; dialogul este singura cale pentru pace. S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, pentru ca să păzească poporul din Irak.

Bucură-te Marie...

Vă salut pe voi toți, în mod special pe credincioșii din Roma, în sărbătoarea sfinților patroni; precum și rudele arhiepiscopilor mitropoliți care astăzi au primit pallium și delegațiile care i-au însoțit.

Îi salut pe artiștii din atâtea părți ale lumii care au realizat o mare împodobire cu flori și mulțumesc lui Pro Loco din Roma pentru că a promovat-o. Au fost buni acești artiști, felicitări!

Saludo cordialmente a los fieles de San Fernando y de Ubrique (Cádiz), de Elche de la Sierra (Albacete), y de Parla, Madrid, así como a los numerosos alfombristas que han participado en la gran muestra floreal [Salut cordial pe credincioșii din San Fernando și din Ubrique (Cádiz), din Elche de la Sierra (Albacete) și din Parla, Madrid, precum și pe numeroșii cultivatori de flori care au participat la marea expoziție florală].

Salut pelerinii care provin din Madagascar, pe studenții din câteva școli catolice din Statele Unite ale Americii și din Londra; pe credincioșii din Messina, Napoli, Neviano, Taranto, Rocca di Papa și Pezzoro, și pe cei veniți cu bicicleta din Cardito; grupul "Prietenii venerabilului Francesco Antonio Marcucci".

Salut Forumul Asociațiilor Familiale din Lazio și urez tot binele pentru activitățile din zilele următoare la Institutului "Pius al XI-lea" din Roma.

O urare și pentru spectacolul tradițional de focuri de artificii care va avea loc în această seară la Castel Sant'Angelo, ale cărui fonduri vor susține o inițiativă pentru tinerii din Țara Sfântă.

Vouă tuturor vă doresc duminică frumoasă, sărbătoare frumoasă a patronilor. Și vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat