Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Întru mulți ani!

Există cuvinte care sunt scrise în inimi și altele, gravate. Primele pălesc și se șterg în uscăciunea nopții sufletești, celelalte, cu cât noaptea e mai adâncă, luminează și mai tare drumul, fiindcă sunt ele însele calea, adevărul și viața. Primele vin din exterior, celelalte, din interior și sunt însuși sufletul nostru. Primele sunt discuții, sfaturi, învățături - celelalte sunt cuvântul.

Iar exteriorul devine interior de suflet atunci când marea tuturor vorbelor se condensează în nestemata cuvântului, modelând la rândul lui, sufletul și făcându-l asemeni sieși.

Aceasta este menirea preotului.

Dar cel care poartă și trăiește și dăruie cuvântul se bucură de un privilegiu unic: acela al înțelepciunii divine. Înțelepciunea care a precedat lumea, care șade alături de Dumnezeu pe tron și care este scopul întregii noastre existențe. Înțelepciunea care, pe măsură ce încercăm s-o cuprindem, așa de necuprins cum este, devine mereu mai tânără și ne duce tot mai aproape de începuturi, când a sărutat pământul în prima zi a vieții sale și îmbrățișându-l, merge cu el, pelerin, pe calea de sub stele. Și astfel, ajungem tot mai aproape de taina existenței. Iar împreună cu ea, putem spune "acum" oricărei clipe. Înțelepciunea este cu noi, în timpul nostru, după cum este în afară de orice timp și de orice vreme. Înțelepciunea este neschimbată. Numai nouă ni se pare din ce în ce mai tânără, pe măsură ce descoperim în noi și în cei din jurul nostru întreaga sa putere și frumusețe. Și atunci nu mai trecem noi prin timp, ci timpul trece prin noi și rămânem "tinerețe fără bătrânețe", pe măsura înțelepciunii din noi. De aceea, înțelepciunea nu ne vorbește din trecut, ci din viitor. Iar toți cei care ne învață înțelepciunea - profeți, părinți ai Bisericii, sfinți, propriii noștri părinți - nu sunt păzitori ai trecutului, ci mesageri veniți din viitor.

Acesta este preotul.

Iar anii care se adună înseamnă prilej de bucurie și invitație la tinerețe. La tinerețea înțelepciunii. De aceea, orice aniversare nu înseamnă "eterna reîntoarcere", ci un nou pas făcut prin roua zorilor, spre cea dintâi dimineață a înțelepciunii. De acolo, din viitor, înțelepciunea ne vorbește în fiecare clipă, la fiecare aniversare. Și atunci când, înfiorați de emoție, nu reușim să rostim decât "La mulți ani!", înțelepciunea ne strânge vorbele, schimbându-le în apa vie a cuvântului pentru toți și pentru fiecare în parte.

Așadar, La mulți ani, părinte Grigore Duma - pentru cei 50 de ani de viață în cuvânt, La mulți ani, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și ceilalți preoți colegi de serie pentru cei 25 de ani preoție, și părintelui Eugen Diac, pentru cei 35 de ani de preoție!

Și cum orice om sub soare trebuie să aibă și o casă a lui, să-i spunem casei noastre și celui care ne primește aici în brațele sale părintești: La mulți ani! La mulți ani, PS Petru Gherghel și PS Aurel, La mulți ani Episcopiei de Iași, pentru cei 130 de ani de la înființare - și La mulți ani pentru cei 787 de ani de existență!

Să rostim "La mulți ani!" și pentru cei 29 de preoți hirotoniți la 24 iunie 2014 și care acum au vârsta tuturor învățăturilor acumulate în timp, să se facă din ce în ce mai tineri și mai frumoși, acumulând înțelepciunea celui bun și frumos!

De fapt, totul este un secret. Un secret pe care îl știu numai preoții, dar, dacă suntem atenți, îl putem desluși și noi, cu inima: secretul tinereții. Înțelepciunea se strânge toată într-o clipă și într-un om, deși rămâne mereu egală în ea însăși: este clipa Prefacerii. Atunci preotul devine cel pe care îl invocă și îl poartă în mâinile sale sfințite. Și cu cât sunt mai multe clipele în care preotul se transformă în Isus, cu atât se face mai tânăr, frumos și bun, după chipul celui care este Cel bun și frumos!

Rămâi cu noi, Isuse, întru mulți ani!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat