Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O carte vie: Vladimir Ghika, un catolic ortodox

"Cărțile mari sunt mici" ne spunea adesea unul din reputații noștri profesori, referindu-se la un tratat clasic de cardiologie. Acesta a fost primul gând pe care "l-am văzut" când am luat în mână cartea despre Vladimir Ghika1. Și nu numai fiindcă e vorba despre inimă (și nu "cord"), ci pentru că este o carte cu adevărat surprinzătoare.

Dar mai întâi, ce anume este această carte? Așa cum spune în postfață Claudia Stan, coordonatoarea volumului, "vreme de opt zile, condeie iscusite ale culturii și spiritualității românești au scris pe blogul Deus meus in te confido gânduri dedicate Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, pornind de la apoftegma Fericitului Vladimir Ghika "M-am făcut catolic, ca să fiu un ortodox mai bun". Fiecare din cei zece autori, nume de mare rezonanță în spațiul spiritualității românești, aparținând confesiunilor romano-catolică, greco-catolică, ortodoxă și evanghelist-baptistă, iluminează cu smerenie și bucurie, fiecare din lăcașul lui de suflet, acea maximă care, rostită inițial ca "o vorbă de duh" este de fapt un cuvânt al Sfântului Duh. De aceea, nu trebuie să citim această carte precum copiii, ca să ne distrăm și s-o uităm, sau ca ambițioșii, ca să ne instruim și să ne lăudăm, ci pur și simplu, "ca să trăim"2.

Și de ce această carte este cu adevărat mare?

1. Fiindcă, pornind de la acea maximă și revenind mereu la ea, ca într-un pelerinaj al propriului suflet spre axis mundi, autorii ne dezvăluie o scânteie din personalitatea preotului prinț și martir Vladimir Ghika, dezvăluindu-se la rândul lor pe ei înșiși: a cunoaște și a iubi este menirea noastră sub stele - numai că nu poți iubi decât ceea ce cunoști cu adevărat. Într-un timp al grabei, haosului și promovării nonvalorilor, când nu mai găsim răgazul să ne regăsim pe noi înșine, cartea aceasta ne oferă privilegiul rar de a ne afla locul, de a cunoaște și de a iubi.

2. Fiindcă este o carte a "migrației": "Spiritele mici - scrie pr. Iulian Budău, SJ - migrează, așa, din floare în floare și nu produc miere. Spiritele mari migrează și ele, dinspre suprafață înspre profunzimi, dinspre opinie spre certitudini existențiale, dinspre siguranța unei doctrine învățată pe de rost spre incertitudinea credinței în realitatea fundamentală a vieții celui de nepătruns". De fapt, migrația fericitului Vladimir Ghika este o migrație "în cruce", dar, dacă ar fi s-o reprezentăm grafic, ar trebui să recurgem la un tesseract (= analog al cubului, dar într-un spațiu cu patru dimensiuni), fiindcă pe de o parte migrația este cea descrisă, de la suprafață spre profunzimi, dar, în același timp, de la prezent către începuturi, când "creștinismul respira cu ambii plămâni". În această carte, celor trei dimensiuni ale spațiului li se adaugă și a patra dimensiune - timpul. Și mai mult, cartea relevă dimensiunile mai puțin cunoscute ale timpului: îndumnezeirea timpului pe verticala clipei prezente încremenită între inima celui care caută adevărul și a celui care este adevărul; curgerea paradoxală a clipei încremenite, care devine veșnicie, înspre toți cei care, fără să știe chiar, au nevoie de adevăr ca să trăiască - și singura curgere posibilă a timpului unui sfânt: spre martiriu.

3. Fiindcă Dumnezeu înseamnă unitate, cartea ne amintește în fiecare pagină acest fapt. "Uite, mamă, cum cerul sărută pământul acolo!" șoptea extaziat copilul Vladimir la un asfințit de soare. El avea să fie, așa cum l-a caracterizat succint pr. Constantin-Valer Necula, "inima care a îngemănat Apusul și Răsăritul": "în inima monseniorului, cerul Răsăritului săruta pământul roditor al Apusului", ca într-o încercare de a rezolva, poate, o "tensiune de veacuri".

Și de ce este surprinzătoare această carte?

Știm cu toții că "habent sua fata libelli"3. Dar cărțile au nu numai un destin, ci și un suflet al lor. Acest volum iradiază bucurie, căldură blândă și senină, pace spirituală. Și simți în el respirația amplă și pură a înălțimilor. E ceva care trăiește prin cuvinte și dincolo de cuvinte. Eu aș spune că sunt imaginile - dar fiecare dintre noi ar putea găsi alte și alte explicații, fiindcă o carte vie vorbește fiecărui suflet după chipul său. Ilustrațiile, măiestrit alese, sunt desenele fericitului Vladimir Ghika. Începând de la letrinele "personificate"(îngeri, heruvimi etc.), până la ilustrațiile propriu-zise, totul vibrează de o lumină aparte și trăiește cu adevărat. Iată, de ex., ilustrația de la pag. 45: Isus mergând în noapte, pe marea agitată, spre barca apostolilor: nu este pace nici în cer, nici în valuri, dar brațele lui Isus par să susțină norii, iar picioarele calcă peste dualismul contradicțiilor umane (valurile sunt reprezentate de spirale răsucite în sens complementar), până când acestea, apropiindu-se de privitor, se transformă în ferestre, uși și porți care duc fie spre abis, fie spre Isus. Ce poate fi mai viu decât însăși libertatea pe care Dumnezeu ne-o oferă la picioarele sale, sub un cer devenit sigur?

Coordonatorul acestui volum, Claudia Stan, ne-a obișnuit cu surprizele. Începând cu surprizele de pe propriul blog, de o mare finețe intelectuală, de o știință perfectă a dialogului și o ținută impecabilă, demnă și intransigentă a polemicilor inerente unui blog de opinie, până la cărțile domniei sale [9 argumente creștine împotriva "Codului lui Da Vinci" (Ed. "Presa Bună", 2006), De ce sunt preot. 15 dialoguri îndrăznețe (Ed. ARCB, 2010)], și până la excelenta traducere a cărții lui James Martin, SJ, "În compania Binelui"(Ed. Galaxia Gutenberg, 2013). Iată acum însă un volum de o factură aparte: Vladimir Ghika, un catolic ortodox. O carte plină de iubire, care vorbește cu iubire despre viață. A spune că e "frumoasă" ar fi un nonsens, fiindcă vorbește despre cel care este Frumusețea însăși: despre Dumnezeu, aducându-ni-l, prin persoana martirului, aproape, aici, în viața noastră. Sunt cărți care spală creiere și cărți care spală păcate. Aceasta spală sufletul, ca să-l poată oglindi mai bine pe cel frumos și bun.

Uitați-vă la ea: e un volum mic - o carte de buzunar. Ca să poată fi purtată în buzunar. În buzunarul de la piept. Lângă inimă. Pentru ca icoana de pe copertă, a unui prinț, preot și martir să ne ajute să mergem liberi pe cale, îmbrățișându-l în viața noastră pe cel care este calea, adevărul și viața.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Claudia Stan (coord.), Vladimir Ghika, un catolic ortodox. Autori: Maria Francesca Băltăceanu, pr. Iulian Budău, SJ, Iulia Cojocariu, pr. Eduard-William Fărtan, PS Mihai Frățilă, pr. Cristian-Vladimir Langa, pr. Constantin-Valer Necula, Andrei Pătrîncă, Claudia Stan, pr. Francisc Ungureanu, Marius Vasileanu. Consultanți: Monica Broșteanu, Luc Verly. București: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, 2014, ISBN 978-973-1891-99-6.
2 Gustave Flaubert.
3 "Cărțile au soarta lor"- versetul 1286 din opera De litteris, De syllabis, De Metris de Terentianus Maurus (sec. II AD).

* * *

Vladimir Ghika, un catolic ortodox
Stan Claudia, coord., Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, 2014, ISBN 978-973-1891-99-6, 10x14 cm, 72 p., 5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat