Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul de Kiev: După Sinod, un lanț de post pentru pace în Ucraina

De Marta Allevato

Se deschide astăzi în Vatican a 87-a Adunare Plenară a ROACO (Reuniunea Opere de Ajutor dat Bisericilor Orientale), care se va încheia joi, 26 iunie, cu audiența papei Francisc acordată participanților. Așa cum s-a prevăzut, în afară de crizele din Siria și Irak, întâlnirea va reflecta asupra situației Bisericilor greco-catolice din România și din Ucraina, găsind prioritățile acțiunii de evanghelizare și intervențiile care să susțină structurile lor pastorale și pe lucrătorii pastorali. Lucrările prevăd prezența, printre alții, a arhiepiscopului major de Kiev-Halyc, Monseniorul Sviatoslav Shevchuk. AsiaNews a vorbit cu prelatul despre sinod și despre situația din Ucraina. Iată în continuare textul interviului.

O lungă perioadă de rugăciune și un lanț de post în toate cele 14 dieceze din țară "până la întoarcerea păcii". Este ceea ce va fi anunțat de documentul final al Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, desfășurat săptămâna trecută și acum în fază de definire. Asta afirmă arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, care, într-un interviu acordat agenției AsiaNews, relatează "preocuparea" din cauza prelungirii conflictului din est, dar și încrederea că "Dumnezeu ascultă rugăciunile poporului ucrainean". "Maidan este o mare mișcare de renaștere socială, este o idee încă vie și ca Biserică nu puteam să rămânem absenți", explică el, comentând și angajarea în protestele din piață care a fost puternic criticată de Biserica Ortodoxă Rusă, mai apropiată de pozițiile Kremlinului.

Excelență, actualizarea poziției ecumenice a Bisericii Greco-Catolice a fost în centrul ultimului Sinod, despre ce s-a discutat?

Ecumenismul nu este numai o temă importantă, ci și urgentă în lumina ultimelor atacuri pe care Biserica noastră le-a primit din partea unor frați. Trebuie să actualizăm viziunea noastră ecumenică, formulată de 14 ani de predecesorul meu, Lubomyr Husar. Tocmai datorită centralității temei, am făcut să fie precedat Sinodul nostru de un simpozion, unde am invitat câțiva experți în ecumenism și în care, printre altele, am tratat despre starea actuală a ecumenismului, în special în lumina ultimelor contacte ale Scaunului Apostolic cu lumea ortodoxă, cu călătoria Sfântului Părinte la Ierusalim și rugăciunea pentru pace cu patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu.

La ce concluzii ați ajuns?

Am creat o comisie teologică pentru a actualiza poziția noastră ecumenică și sperăm să elaborăm în curând un document, aprobat în mod canonic. Însă Sinodul este și un moment pentru a împărtăși dureri și preocupări. Astfel am formulat un apel la rugăciune și la post pentru pace în Ucraina și care va fi publicat peste câteva zile.

La ce se va referi acest apel?

La trei puncte: primul este că simțim că Domnul ne ascultă. În pofida momentelor mai dificile, poporul ucrainean a reușit să reînnoiască sistemul de conducere, păstrând pacea religioasă și etnică. Am ținut alegeri din care a ieșit un președinte la primul tur, lucru care nu s-a întâmplat în Ucraina liberă. Toate regiunile au votat în majoritate pentru Piotr Poroshenko, demonstrând că Ucraina nu este divizată. Credincioși fiind, interpretăm aceste fapte drept un miracol. Al doilea punct este că suntem conștienți de provocările pe care le mai avem în fața noastră. Nu putem să nu simțim durere, când avem zeci de mii de refugiați care trebuie primiți, auzim aproape în fiecare zi că sunt răpiți și torturați civili, că intră arme grele prin toate granițele. Trebuie să devenim făcători de pace și caritate. Apoi, al treilea punct este anunțarea unei perioade de post și rugăciune, după o ordine precisă: pe rând, una dintre cele 14 dieceze ale noastre respectă postul și fiecare zi din săptămână va fi dedicată diferitelor intenții de rugăciune: de la președinte, la răposați, până la vrăjmașii noștri.

Dumneavoastră ați fost foarte criticat de ortodocșii din Patriarhia de Moscova pentru sprijinul dumneavoastră dat protestelor de la Maidan din Kiev. Ce înseamnă astăzi Maidan?

Pentru a interpreta în mod autentic rolul Bisericilor în aceste evenimente, trebuie să spunem că Maidan nu este un fenomen politic, ci a început ca o manifestare a societății civile. Oamenii care au ieșit în piețe nu voiau să stea sub steagurile partidelor, cereau o reînnoire atât a sistemului de conducere, cât și a modului de a face politică. Pentru aceasta Bisericile s-au simțit parte a societății civile, negând însă orice sprijin dat anumitor partide politice. Maidan înseamnă o mișcare de reînnoire, care există încă și am văzut asta cu rezultatul alegerilor prezidențiale, care a demonstrat că protestul nu era al radicalilor. A fost o revoluție a demnității umane, în care oamenii au exprimat voința de a fi protagonist al dezvoltării țării sale.

În ce se traduce astăzi concret această voință?

Astăzi Maidan înseamnă o dorință puternică de a controla puterea, care conduce: de la președinte la parlament. Suntem în fața unei treziri extraordinare a societății civile. În acest context, poziția noastră este aceea de a predica doctrina socială a Bisericii, nimic mai mult. Nu puteam să rămâne absenți de la aceste evenimente. Am fost predicatori ai evangheliei: Biserica spune că doctrina socială este un mijloc al evanghelizării. Am reușit să menținem pacea religioasă și etnică, deși nu am reușit să evităm violențe.

Ce credeți despre președintele Poroshenko?

Să spunem că faptul însuși că Ucraina are un președinte legitim ales este un fapt foarte pozitiv. El acum trebuie să înfrunte provocări foarte dificile. Ne așteptăm de la el ca să ducă din nou țara la pace. Desigur, nu este un dumnezeu, care într-o zi poate să calmeze tensiunilor, dar toți ne așteptăm să găsească modul de a duce din nou la normalitate partea orientală a țării.

(După AsiaNews, 23 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat