Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Kiril, persona non grata în Ucraina

De Marco Tosatti

Criza dintre Ucraina și Rusia are repercusiuni mari și asupra raporturilor interreligioase dintre Bisericile ortodoxe din zonă și Biserica Greco-Catolică din Ucraina. Ministrul culturii din Kiev a anunțat că o vizită a lui Kiril, patriarh de Moscova și al tuturor Rusiilor ar fi "de nedorit, provocatore și gândită pentru scopuri politice".

Volodymyr Yushkevych, ministru al culturii, a făcut acest anunț în timpul desfășurării Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene de ascultare moscovită; o clarificare făcută ca urmare a unor zvonuri cu privire la o posibilă vizită la Kiev a patriarhului Kiril. Kiril, care a asumat acest rol în 2009, în fiecare an a făcut o călătorie în capitala ucraineană pentru a celebra sărbătoarea sfântului Vladimir, cinstit pentru că a adus credința în Rusia și în Ucraina, la Laura Grotelor, un complex monastic de o frumusețe excepțională.

Yushkevych a motivat cuvintele sale spunând că o vizită a lui Kiril "în cursul actualei agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei" n-ar fi potrivită. A adăugat că declarația sa avea loc în timp ce se reunea Sinodul "sub presiuni ale forțelor externe", explicând că spera ca guvernul din Kiev să facă tot ce era în puterea sa pentru a preveni vizita, care în situația actuală "ar putea provoca doar un val de conflicte interconfesionale".

În Ucraina există alte două Biserici ortodoxe, ambele ostile Moscovei, și Biserica Greco-Catolică, o Biserică martiră, eliminată de Stalin și anexată, biserici și credincioși, la cea ortodoxă. Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe de ascultare moscovită s-a declarat iritat din cauza declarațiilor ministrului, spunând că ele "reprezintă o tentativă de a interfera în treburile Bisericii". Însă Sinodul s-a încheiat fără ulterioare declarații sau luări de poziție, și cu atât mai puțin știri, cu privire la posibilitatea unei călătorii a lui Kiril în țară.

Aproape în același timp, Biserica Greco-Catolică a difuzat un comunicat de mulțumire adresat conferințelor episcopale din toată lumea, ordinelor călugărești, clerului, laicilor și tuturor creștinilor, pentru solidaritatea lor față de Ucraina în timpul evenimentelor din ultimele luni. Și în același timp a protestat împotriva atacurilor de propagandă și a dezinformării adresată atât de autorități politice cât și spirituale. O referință evidentă la Biserica Ortodoxă de Moscova. "Întreaga lume s-a convins că Ucraina este patrie pentru numeroase naționalități și religii, care coexistă în mod pașnic", afirmă episcopii. "Vă suntem recunoscători pentru eforturile voastre de a informa comunitățile voastre cu privire la natura reală a schimbărilor care au loc în țara noastră, în contrast cu informația deformată îndreptată împotriva Ucrainei și a Bisericilor sale, și în special împotriva Bisericii Greco-Catolice".

"Recent - continuă documentul - am văzut crescând această campanie din partea unor autorități politice și spirituale de la nivel maxim care împărtășesc un ton agresiv și tehnica dezinformării". Membrii Sinodului greco-catolic afirmă că după un secol de genocid (Holodomor, genocidul prin înfometare organizat de Moscova în anii '30, n.r.) și decade de "corupție sălbatică", națiunea ucraineană "este într-un inspirat pelerinaj din frică și din fraudă spre demnitate și integritate".

Documentul semnat de conducătorul Bisericii, Sviatoslav Shevchuk, amintește că singura cale pentru a ieși din criză este dialogul, le mulțumește catolicilor, protestanților, evreilor, musulmanilor și îndeosebi reprezentanților Bisericilor ortodoxe din Ucraina. Și Sinodul trimite cuvinte de recunoștință papei Francisc "care ne-a susținut în rugăciunile sale și a făcut apeluri pentru pace și dreptate în Ucraina".

(După Vatican Insider, 21 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat