Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul greco-catolic de Kiev către "frații ortodocși": Nu credeți în propagandă, priviți adevărul

De Marta Allevato

Pe fundalul crizei ucrainene se înăspresc tensiunile dintre catolicii locali și Patriarhia ortodoxă de Moscova, care continuă să denunțe Biserica greco-catolică din Ucraina pentru că, după părerea sa, este "amestecată" în politica occidentală împotriva Rusiei. Arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, lansează prin intermediul AsiaNews un apel la reconciliere, pentru ca și Moscova să recunoască demnitate poporului ucrainean și astfel să poată deschide un dialog sincer bazat pe adevăr. "Nu credeți în propagandă, nu suntem dușmanii voștri, suntem frați, vrem să fim vecini buni, să creăm contacte amicale și o cooperare strânsă cu voi", declară conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene, adresându-se "fraților ruși".

"Ne pare rău că propaganda de stat creează o imagine a Ucrainei ca a unui dușman - adaugă el, într-o conversație telefonică cu AsiaNews - nu vrem să facem nimic care să dăuneze sau să poată duce la disprețuirea demnității sau libertății Bisericii ortodoxe ruse. Vrem doar un dialog deschis și sincer, care în sfârșit să poată duce într-o zi la reconciliere". Recent, cele mai înalte două funcții din Patriarhia de Moscova, primatul ortodox Kiril și șeful departamentului pentru relațiile ecleziastice externe mitropolitul Hilarion, au condamnat angajarea greco-catolicilor din Ucraina în favoarea protestelor de la Maidan.

"De fapt greco-catolicii au lansat o cruciadă împotriva ortodoxiei", a declarat în aprilie «ministrul de externe» al Patriarhiei, reafirmând convingerea veche că "«uniatismul» (termen folosit în mod disprețuitor pentru a-i defini pe greco-catolicii care sunt în comuniune cu Papa, n.r.) este un proiect special al Bisericii catolice, menit să-i convertească pe ortodocși la catolicism". "Acest limbaj ne ofensează - comentează Shevchuk - ne definesc un «proiect» uman și nu trupul lui Cristos, asta înseamnă a nega Bisericii greco-catolice ucrainene demnitatea de a fi o Biserică". "Ne pare rău că frații noștri creștini ne atacă, folosind tactica propagandei de stat și nu un mesaj propriu-zis ecleziastic", se plânge episcopul și explică faptul că "politica statală a Moscovei are dreptul să interpreteze evenimentele sociale din Ucraina în modul său, dar noi creștinii trebuie să spunem mereu adevărul".

La sfârșitul lui martie, patriarhul Kiril i-a atacat dur pe greco-catolici, condamnând "angajarea sa directă în activități politice, cu declarații împotriva Bisericii ortodoxe ruse". Acest lucru, a afirmat după aceea, aruncă "o umbră foarte tristă" asupra relațiilor dintre Patriarhie și Vatican. În realitate, după cum relatează arhiepiscopul major de Kiev, "de la începutul anului se încearcă să se instaureze un dialog direct cu reprezentanții Patriarhiei de Moscova", dar fără succes. "Cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, s-a oferit să fie mediator între Biserica noastră și cea de Moscova - adaugă arhiepiscopul - în concret între mine și mitropolitul Hilarion, pentru a avea un mod deschis, ecleziastic, sincer de a împărtăși pozițiile noastre și a calma un pic tensiunile, însă din partea Moscovei am primit numai refuzuri, fără o motivație clară".

La întrebarea despre motivul unei astfel de închideri, Shevchuk face ipoteza: "Probabil refuză dialogul pentru că acesta constrânge la ascultarea interlocutorului, deci la recunoașterea demnității sale". "Probabil este asta, ceea ce lipsește", adaugă prelatul, afirmând oricum că sunt "foarte bune" contactele cu Biserica ortodoxă ucraineană - Patriarhia de Moscova. "În Ucraina toate Bisericile creștine și chiar evreii și musulmanii au concordat mereu fiecare luare de poziție cu privire la criza în desfășurare. Recent - amintește episcopul de Kiev - cu regentul Onufri am fost împreună la ceremonia de jurământ al noului președinte, Petro Poroshenko, și am sprijinit cu toții eforturile sale pentru pace. Nu există deloc tensiune între diferitele confesiuni din Ucraina".

Biserica ortodoxă de Moscova se teme și că comunitatea ortodoxă ucraineană (de ascultare moscovită) se poate dezlipi de Patriarhia de Moscova, devenind o Biserică autocefală și chiar să se unească un ortodocșii din Kiev (comunitate deja despărțită de Moscova în trecut).

Pe scenariul unei posibile schisme în interiorul ortodoxiei ruse și crearea unei singure Biserici ortodoxe ucrainene, independentă de Moscova, episcopul catolic se declară sceptic, deși admite necesitatea pentru Biserica ortodoxă rusă "să se elibereze de ideologia politică". "Vârfurile Bisericii ortodoxe ruse nu recunosc existența unui popor ucrainean, ca o proprie cultură, cu propria istorie; în acest moment neagă însăși existența poporului, a națiunii ucrainene ca atare. Atât timp cât nu vor reuși să recunoască realitatea, vor exista mereu tensiuni - avertizează Shevchuk -. Dar eu cred în înțelepciunea spirituală a episcopilor ortodocși, în faptul că vor ști să se elibereze de ideologia politică, pentru că dacă Biserica va rămâne politizată, va fi mereu smuncită între diferite moduri de a face politică și între diferite țări, în timp ce Biserica trebuie să emane unitate și nu diviziuni".

(După AsiaNews, 19 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat