Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (1 iunie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte țări, se celebrează Înălțarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paște. Faptele Apostolilor relatează acest episod, despărțirea finală a Domnului Isus de discipolii săi și de lumea aceasta (cf. Fap 1,2.9). În schimb Evanghelia lui Matei prezintă mandatul lui Isus dat discipolilor: invitația de a merge, de a pleca pentru a vesti tuturor popoarelor mesajul său de mântuire (cf. Mt 28,16-20). "A merge", sau mai bine zis, "a pleca" devine cuvântul cheie al sărbătorii de astăzi: Isus pleacă spre Tatăl și poruncește discipolilor să plece spre lume.

Isus pleacă, se înalță la cer, adică se întoarce la Tatăl de care a fost trimis în lume. Și-a făcut munca, deci se întoarce la Tatăl. Dar nu este vorba despre o despărțire, pentru că El rămâne pentru totdeauna cu noi, într-o formă nouă. Cu înălțarea sa, Domnul înviat atrage privirea apostolilor - și privirea noastră - spre înălțimile cerului pentru a ne arăta că ținta drumului nostru este Tatăl. El însuși a spus că va pleca pentru a ne pregăti un loc în cer. Totuși, Isus rămâne prezent și activ în evenimentele istoriei umane cu puterea și darurile Duhului său; este alături de fiecare dintre noi: chiar dacă nu-l vedem cu ochii, El este! Ne însoțește, ne conduce, ne ia de mână și ne ridică atunci când cădem. Isus înviat este aproape de creștinii persecutați și discriminați; este aproape de fiecare bărbat și femeie care suferă. Este aproape de noi toți, și astăzi este aici cu noi în piață; Domnul este cu noi! Voi credeți asta? Atunci s-o spunem împreună: Domnul este cu noi!

Isus, când se întoarce la cer îi duce Tatălui un cadou. Care este cadoul? Rănile sale. Trupul său este foarte frumos, fără vânătăi, fără rănile biciuirii, dar păstrează rănile. Când se întoarce la Tatăl îi arată rănile și îi spune: "Privește, Tată, acesta este prețul iertării pe care tu o dai". Când Tatăl privește rănile lui Isus ne iartă mereu, nu pentru că noi suntem buni, ci pentru că Isus a plătit pentru noi. Privind rănile lui Isus, Tatăl devine mai milostiv. Aceasta este marea muncă a lui Isus astăzi în cer: a-i arăta Tatălui prețul iertării, rănile sale. Acesta este un lucru frumos care ne determină să nu ne fie frică să cerem iertare: Tatăl iartă mereu, pentru că privește rănile lui Isus, privește păcatul nostru și-l iartă.

Însă Isus este prezent și prin Biserica, pe care El a trimis-o să prelungească misiunea sa. Ultimul cuvânt al lui Isus spus discipolilor este porunca de a pleca: "Așadar mergeți și faceți discipoli din toate națiunile" (Mt 28,19). Este un mandat precis, nu este facultativ! Comunitatea creștină este o comunitate "în ieșire", "în plecare". Mai mult: Biserica s-a născut "în ieșire". Și voi îmi veți spune: dar comunitățile de claustrare? Da, și acelea, pentru că sunt mereu "în ieșire" cu rugăciunea, cu inima deschisă spre lume, spre orizonturile lui Dumnezeu. Și bătrânii, bolnavii? Și ei, cu rugăciunea și unirea cu rănile lui Isus.

Discipolilor săi misionari Isus le spune: "Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (v. 20). Singuri, fără Isus, nu putem să facem nimic! În opera apostolică nu sunt suficiente forțele noastre, resursele noastre, structurile noastre, chiar dacă sunt necesare. Fără prezența Domnului și forța Duhului său, munca noastră, deși bine organizată, este ineficace. Și astfel mergem să le spunem oamenilor cine este Isus.

Și împreună cu Isus ne însoțește Maria Mama noastră. Ea este deja în casa Tatălui, este Regina cerului și astfel o invocăm în acest timp; dar asemenea lui Isus este cu noi, merge cu noi, este Mama speranței noastre.

_______________

După Regina Coeli

APEL

Cu inimă întristată, mă rog pentru victimele tensiunilor care continuă încă în unele regiuni din Ucraina, precum și în Republica Centroafricană. Reînnoiesc apelul meu din inimă adresat tuturor părților implicate, pentru ca să fie depășite neînțelegerile și să se caute cu răbdare dialogul și împăcarea. Maria, Regina Păcii, să ne ajute pe toți cu mijlocirea sa maternă. Marie, Regina Păcii, roagă-te pentru noi!

* * *

Iubiți frați și surori,

Se celebrează astăzi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema comunicării în slujba culturii întâlnirii. Mijloacele de comunicare socială pot să favorizeze sentimentul de unitate a familiei umane, solidaritatea și angajarea pentru o viață demnă pentru toți. Să ne rugăm pentru ca, în orice formă a sa, comunicarea să fie efectiv în slujba întâlnirii dintre persoane, comunități, națiuni; o întâlnire întemeiată pe respect și pe ascultare reciprocă.

Ieri, la Collevalenza, a fost proclamată fericita maică Speranța, născută în Spania cu numele de Maria Josefa Alhama Valera, fondatoare în Italia a Slujitoarelor și a Fiilor Iubirii Milostive. Mărturia sa să ajute Biserica să vestească pretutindeni, cu gesturi concrete și zilnice, milostivirea infinită a Tatălui ceresc față de orice persoană. Să o salutăm cu toții, cu aplauze, pe fericita maică Speranța!

Va salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile, școlile. Îndeosebi îi salut pe credincioșii din Lyon și din Paris, pe cei care provin din Texas și din Aulendorf (Germania), și grupul de italieni care trăiesc la Ulm și Neo-Ulm. Îi salut pe copiii care au primit sau se pregătesc să primească Mirul, încurajându-i să fie martori bucuroși ai lui Isus. Salut corul din Palazzolo sull'Oglio și pe cel din Longi. Un gând special se îndreaptă spre numeroșii călători cu rulotele italieni, angajați în opere de solidaritate, și spre cicliștii care dau viață inițiativei "Un kilometru pentru Siria".

Tuturor le doresc o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere, și rugați-vă pentru mine!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat