Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Când iubirea este contagioasă

Beatificată la Collevalenza maica Speranța a lui Isus

"O cursă spre sfințenie": așa a rezumat cardinalul Angelo Amato viața maicii Speranța a lui Isus, înainte de călugărie Maria Josefa Alhama Valera (1893-1983), în timpul beatificării prezidate în numele papei Francisc, sâmbătă, 31 mai 2014, la sanctuarul iubirii milostive din Collevalenza (Todi), în Umbria. Aici călugărița, născută în Spania, a trăit din 1951 până la moarte. Și aici, în criptă, se odihnește trupul său, țintă a pelerinilor din toată lumea în fiecare an.

La omilie, prefectul Congregației Cauzelor Sfinților a amintit că aceeași fericită a destăinuit de mai multe ori cum intenționa să-și trăiască propria existență. "Sfințenia - spunea ea - constă în a trăi în Isus". Pentru că neliniștea sa era sfințirea "oricât ar costa".

În scrisoarea apostolică pentru beatificare, papa Francisc o exaltă pe maica Speranța pentru trei merite: "ca fondatoare a două congregații de viață consacrată, slujitoarele și fiii iubirii milostive; ca martoră al blândeții lui Dumnezeu mai ales față de cei săraci și ca promotoare a sfințeniei la clerul diecezan". Și în această privință cardinalul a explicat faptul că programul de viață al maicii Speranța se poate rezuma în "a face voința lui Dumnezeu, a se încredința providenței sale, a-l iubi pe cel răstignit, simbol al iubirii milostive". Și "cu această credință nemărginită ea a străbătut tunelurile întunecate ale răului, neînțelegerii și umilirii, ieșind purificată și întărită în propunerile sale".

Desigur, printre virtuțile în care excela, după credință, era speranța, aceea care o identifica mai mult. "Era - a amintit cardinalul Amato - energia secretă care o conducea să iubească, să ajute, să ierte. Speranța era pentru ea milostivirea divină trăită și dăruită cu mâini pline". De fapt, "se baza pe Dumnezeu cu ochii închiși. Ca femeie cu bun simț îi plăcea să repete un proverb spaniol, care spune: «Cine poruncește plătește». Dacă Dumnezeu poruncește să se facă ceva, el este cel care trebuie să se îngrijească".

În afară de asta, speranța sa era una contagioasă. "Mai ales - a spus prefectul - pentru cei săraci. Dorința sa era să ajungă la cei mai părăsiți și marginalizați. Era protagonistă a unei carități gratuite. Muncea mult pentru a putea veni în întâmpinarea celor nevoiași, cărora le dăruia bani, mâncare, haine, timp, muncă și chiar lenjeria sa. Îi ajuta pe toți cu ajutoare de tot felul".

În sfârșit, a treia virtute, caritatea concretă. "Primea - a spus cardinalul celebrant - familiile fără casă; se îngrijea de soldații răniți și trudiți din război, fără să țină cont de naționalitate sau crez politic; la sfârșitul celui de-al doilea conflict mondial a deschis o cantină, ajungând să dea de mâncare la peste o mie de persoane pe zi. La Collevalenza a deschis un laborator de croitorie pentru a ajuta tinerele de acolo". Și "tot la Collevalenza avea o atenție maternă față de pelerini. La început oferea gratuit o mâncare caldă celor mai săraci. Apoi a stabilit o cotă simbolică". În afară de asta, caritatea sa se exprima și în operele de milostenie spirituală: primea, consola, avertiza, ierta, învăța, suporta, se ruga. A amintit cardinalul: "Răspundea cu tăcerea și rugăciunea la cei care o contraziceau și o calomniau. Mai mult, adesea îi apăra pe denigratorii săi justificându-i: «Ei - spunea ea - erau orbiți de patimă și de diavol și Dumnezeu s-a folosit de ei pentru sfințirea mea mai mare». Chiar îi numea binefăcători".

Cardinalul Amato a identificat după aceea în maica Speranța "o caritate preferențială" față de slujitorii lui Dumnezeu. De fapt, i-a întemeiat pe fiii iubirii milostive, "pentru ca să-i însoțească pe preoții aflați în dificultate materială și spirituală. Avea o atenție deosebită față de preoții diecezani, mai ales bătrâni, față de care se îngrijea cu generozitate". Așadar, era "profund mamă, cu o predilecție deosebită față de cel care suferea în sănătate și față de cel care trecea prin dificultăți".

Iată deci actualitatea mesajului maicii Speranța, pe care cardinalul a repropus-o numeroșilor credincioși prezenți la celebrare: "Nu râvniți la funcții înalte, ci lăsați-vă atrași de cele modeste. Nu vă considerați pe voi înșivă înțelepți. Nu întoarceți nimănui răul pentru rău, aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii". De aici invitația conclusivă de a redescoperi vocația la sfințenie: "Viața să fie o cursă spre sfințenie, pentru că lumea are mereu nevoie de persoane sfinte, care să știe să învingă răul cu binele".

(După L'Osservatore romano, duminică, 1 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat