Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia este inima dezvoltării umane

De Luca Marcolivio

Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Anului Internațional al Familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie, a amintit că familia "nu numai «contează», ci este cu adevărat în inima dezvoltării umane, indispensabilă și de neînlocuit, și în același timp frumoasă și primitoare".

Prelatul a intervenit ieri la Națiunile Unite la congresul cu tema The Family at the Heart of Human Development, subliniind cât de mult familia este "o resursă prețioasă" și "un incomparabil izvor de viață pentru aspectele spirituale, afective, generative și de slujire a altora ale existenței umane".

Familia, a continuat monseniorul Paglia, este un "fenomen social unic" care durează în timp și care combină "două tipuri de relații caracterizate de diferențe radicale: faptul de a fi bărbat și femeie și faptul de a fi părinte și copil".

Departe de axiomele individualismului și de o noțiune de egalitate și de drepturi de tip "cantitativ", familia trăiește dintr-o "reciprocitate asimetrică", adică din diferențele dintre membrii săi care sunt "calitative și de neclintit".

Familia este o adevărată școală de educație la "alteritate" pe care n-o vom putea găsi niciodată atunci când căutăm "numai pe cineva care este ca noi": în acest caz viața noastră se reduce la "o mare sală de oglinzi, o cutie de rezonanță".

Cât privește familia ca factor de "dezvoltare", Paglia a subliniat că în culturile în care relațiile bărbat/femeie și părinte/copil nu prezintă suficiente nivele de integrare, "dezvoltarea este mai dificilă".

Cu puțin înainte de venirea erei creștine Cicero a fost cel care a recunoscut în familie "principium urbis et quasi seminarium rei publicae", adică "principiul cetății" și "terenul fertil pentru republică".

Fără capacitatea de auto-organizare din partea familiei, a adăugat monseniorul Paglia, "dezvoltarea societății așa cum o cunoaștem ar fi fost aproape imposibilă".

Dacă pe de o parte, în decursul secolelor, familia s-a "purificat" de idei cum ar fi "posesia" și de anumite deformări inegalitare, pe de altă parte nu este poate imagina să se abroge "anumite caracteristici care au fost mereu identificate cu familia și cu respectarea demnității oricărui individ".

În recentul său mesaj adresat Națiunilor Unite, Papa Francisc a fost cel care a reafirmat principiile sacralității vieții "de la zămislire până la moartea naturală" și a ocrotirii familiei ca "element esențial al oricărei dezvoltări economice sau sociale", în antiteză cu "economia excluderii", a "culturii rebutului" și a "culturii morții".

Riscul opus individualismului, subliniat de monseniorul Paglia este cel al "familismului", fenomen prin care familia este concepută ca desprinsă de societate, în contrapoziție cu principiile comunității, devenind astfel scenariu de abuzuri "amorale".

Sunt numeroase elementele de criză a familiei în societatea de astăzi: creșterea numărului de divorțuri, de nașteri în afara căsătorie și de familii monoparentale, diminuarea căsătoriilor, cu consecința de "anomalii demografice", de "eșecuri educative și ale socializării", până la abandonarea bătrânilor și la răspândirea de "tulburări care duc la violență".

Cu toate acestea, astfel de elemente de criză a familiei "pot să fie și o oportunitate de creștere", a adăugat prelatul. Totul va depinde de cât de mult vom ști să fim "mai atenți la dorința profundă a bărbaților și a femeilor de astăzi".

Cu alte cuvinte, este nevoie de o familie care să știe "să se înțeleagă mai mult pe ea însăși, mai respectuoasă față de legăturile cu ceea ce o înconjoară, mai atentă la calitatea relațiilor sale interne, mai capabilă să trăiască în armonie cu alte familii".

Cu toate că familiile sunt în număr mai mic decât în trecut, "nu există loc mai bun decât familia pentru umanizarea completă a celui care trăiește în această lume". Cu defectele și limitele sale, ea rămâne "locul misterului vieții și al istoriei".

Și pentru aceasta "Biserica catolică, la rândul ei, nu va înceta niciodată să susțină și să asiste familia" și papa Francisc, "conștient de indispensabilitatea ei și de dinamismul ei", a convocat un Sinod despre Familie, punând-o "în centrul Bisericii și al întregii reflecții umane".

La Sinod nu va fi loc pentru "dezbateri ideologice", ci, mai degrabă, pentru "o considerare a realității familiei astăzi și a misiunii ei în societatea contemporană", cu intenția de a găsi o conexiune virtuoasă între "familie" și "familia popoarelor", a încheiat monseniorul Paglia.

(După Zenit, 16 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat