Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa: călătoria în Țara Sfântă sub semnul ecumenismului

O "rugăciune ecumenică", un Tatăl Nostru, recitată împreună de papa Francisc și de patriarhul ecumenic Bartolomeu I va fi faptul istoric, fără precedent, care va însemna călătoria "scurtă, dar intensă" a papei în Țara Sfântă, în program de la 24 la 26 mai 2014. Asta a subliniat părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, într-un briefing dedicat ilustrării vizitei papale.

Comemorarea celor 50 de ani de la îmbrățișarea dintre Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Atenagora, care a marcat începutul unei noi perioade în raporturile dintre catolici și ortodocși, centrală în pelerinajul papei Francisc, va fi indicată și din întâlnirile, patru la număr, dintre succesorii papei Montini și al lui Atenagora. Prima întâlnire va fi privată, în seara zilei de duminică 25 mai în Delegația apostolică din Ierusalim: "același loc, aceeași cameră" a subliniat părintele Lombardi în care s-au întâlnit papa Montini și patriarhul ortodox. După colocviul privat și schimbul de daruri, cei doi vor semna o "declarație comună". După aceea, papa și Bartolomeu vor merge, separat, la Sfântul Mormânt pentru o întâlnire ecumenică, în timpul căreia vor comemora moartea și învierea lui Isus și vor recita împreună Tatăl Nostru: "O rugăciune comună într-un loc sfânt din Ierusalim, îndeosebi în Sfântul Mormânt, este ceva ce n-a existat niciodată", a subliniat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, nici măcar Atenagora și Paul al VI-lea n-au avut un "moment public de rugăciune comună". Papa și Bartolomeu cu același automobil - "normal", deoarece Francisc nu va folosi automobil blindat și nici papamobilul - vor merge la patriarhia latină din Ierusalim, unde vor lua cina cu patriarhii, episcopii și suita papală. A patra și ultima întâlnire, ziua următoare, luni, când papa își va lua rămas bun de la patriarhul ecumenic în edificiul care se află în fața bisericii ortodoxe Viri Galileai pe Muntele Măslinilor.

Alături de caracterul ecumenic, ceea ce va da o amprentă interreligioasă vizitei papale, chiar dacă nu este fixată nicio întâlnire oficială cu reprezentanții celorlalte religii, va fi prezența în delegația oficială care-l va însoți pe papa a lui Abraham Skorka, rector al Seminarului rabinic latinoamerican, și a lui Omar Abboud, fost secretar general al Centrului islamic din Argentina, amândoi vechi prieteni ai cardinalului Bergoglio. "Este o manieră concretă" de a vorbi despre dialogul interreligios, a comentat părintele Lombardi.

"Vor călători împreună ca prieteni, se cunosc de mult timp, nu va fi nevoie să se facă mari discursuri despre dialogul interreligios". Oricum, în program este și întâlnirea cu cei doi mari rabini din Ierusalim (sefardit și askenazit) și cu marele muftiu pe esplanada moscheilor. Și pe 26, noutate față de celelalte vizite papale, "pentru că în trecut nu făcea parte din ceremonial", papa va depune flori la muntele Herzl, loc care-l amintește pe fondatorul sionismului Theodor Herzl.

În sfârșit, jurnaliștilor care întrebau dacă există îngrijorare datorită recentelor acte de vandalism împotriva locurilor creștine, părintele Lombardi a răspuns exprimând "condamnarea" Sfântului Scaun, împărtășită de "toți, inclusiv de autoritățile israeliene", și a adăugat "dorința ca această călătorie să se desfășoare într-un climat senin: nu avem motiv să ne îndoim de acest lucru".

(După AsiaNews, 15 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat