Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a V-a după Paști - A

Isus înviat aduce pacea și liniștea în mijlocul tuturor furtunilor noastre.

Evanghelia din această duminică este continuarea discursului de la Cina de Taină, unde Isus își anunțase plecarea sa la Tatăl (In 13,33). Cel care coborâse din cer trebuia acum să se înalțe la cer (cf. In 3,13); cel care venise de la Tatăl, trebuia acum să se întoarcă la Tatăl (cf. In 13,3; 16,28); cel care își lăsase slava, trebuia acum să se întoarcă la cer pentru a primi slava (cf. In 17,5.24). Faptul că vor rămâne fără Isus le-a provocat apostolilor o mare tristețe și descurajare. Dar ucenicii s-au mai întristat și pentru faptul că: Iuda îl va vinde (cf. In 13,26); Petru, cel tare în credință, va ajunge să se lepede de trei ori de el (cf. In 13,38); iar ei îl vor căuta pe Isus și nu-l vor mai găsi (cf. In 13,33).

Din cauza acestor vești neplăcute lor, s-au născut și cererile meschine ale lui Toma și Filip, doi dintre ucenicii lui Isus mai slabi în credință: "Doamne, nu știm unde te duci și cum putem ști calea?" "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl și ne este de ajuns" (In 14,5.8).

Această atmosferă "de plumb" care a cuprins grupul de apostoli și mai ales panica celor doi ucenici, l-au determinat pe Isus să ia poziție și să-și liniștească, să-i mângâie, să-i încurajeze și mai ales să-i învețe cum să-l găsească de acum înainte și să aibă iar parte intimitatea lui; intimitate care îi va duce și la intimitate cu Tatăl; intimitate care le va aduce o pace și o bucurie mult mai mari decât acelea pe care le-au avut la început. "Să nu vi se tulbure inima; credeți în Dumnezeu, credeți și în mine" (In 14,1).

Prin aceste cuvinte, Isus s-a prezentat pe sine ca fiind singurul care îi va conduce la intimitatea cu Tatăl; ca fiind unica cale care duce la Tatăl; ca fiind unicul adevăr sigur revelat de Tatăl; ca fiind primul care a primit viața veșnică de la Tatăl (cf. In 5,26); ca fiind unicul care poate împărtăși viața veșnică primită de la Tatăl său și ucenicilor săi (cf. In 5,21), căci "Viața veșnică aceasta este să te cunoască pe tine, Tată, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care tu l-ai trimis" (In 17,3).

Din cauza păcatului, noi, oamenii, nu am pierdut numai calea și adevărul despre Dumnezeu, ci am pierdut și viața veșnică ce ne-a fost dăruită. După păcat, între Dumnezeu și oameni s-au rupt multe legături. Dumnezeu însuși ne spune că greșelile noastre au făcut un zid de despărțire între el și noi (cf. Is 59.2). Toate încercările din partea noastră de a trece peste această prăpastie au dat greș. De aceea, Dumnezeu a găsit cu cale ca dinspre el spre oameni să facă un pod. Iar acest pod se numește Isus.

Deci Isus, prin invitația lansată ucenicilor de a crede în Dumnezeu Tatăl și de a crede și în el (cf. In 14,1), le răspunde ucenicilor temători și îndoielnici, ucenicilor care sunt gata de dezertare și trădare, să pătrundă mai bine persoana, gesturile și cuvintele sale, pentru a vedea în el reflexul prezenței Tatălui, căci ei doi una sunt, că Isus este în Tatăl și Tatăl este în Isus (cf. In 14,10-11).

După cum bine vedem, și în această duminică, ca și în celelalte duminici de după Paști, lecturile de la sfânta Liturghie ne dezvăluie vești bune aduse lui Isus înviat, care fac să dispară veștile rele, aduse de diavol și lume. Însă trebuie să avem o credință mare și o speranță vie în Tatăl și în Isus.

Prima veste bună adusă astăzi de Isus înviat, veste bună care este și cel mai bun anestezic pentru orice inimă tulburată sau rănită, este: "Să nu vi se tulbure inima; credeți în Dumnezeu, credeți și în mine" (In 14,1). Această veste bună de astăzi ne amintește și de altele: "Tatăl vă iubește" (In 16,27); "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea..." (In 3,16). "Cristos ne iubește, căci s-a dat pe sine pentru noi, ca un prinos si ca o jertfa de bun miros, lui Dumnezeu" (Ef 5,2); "Noi am cunoscut dragostea lui Isus prin aceea că el și-a dat viața pentru noi" (1In 3,16).

Domnul nu a spus: "Să nu vi se tulbure inimile", ci a spus: "Să nu vi se tulbure inima!" Asta înseamnă că mângâierea plină de dragoste a lui Isus nu este pentru o mulțime abstractă de inimi, ci este pentru fiecare inimă în parte. În aceasta stă dragostea Tatălui și a Fiului pentru noi; iar noi nu trebuie să uităm asta.

În prima lectură de astăzi (cf. Fap 6,1-7), apostolii și ucenicii, după învierea și înălțarea lui Isus, se aflau într-o tulburare și neliniște, cum erau în timpul Cinei de Taină; căci creștinii de origine greacă murmurau împotriva creștinilor de origine iudaică, pentru că în slujirea de fiecare zi văduvele lor erau trecute cu vederea; și din cauza aceasta era pericolul dezbinării. Din soluția adoptată, se vede că apostolii au înțeles mesajul lui Isus: "Credeți în Dumnezeu, credeți și în mine" (In 14,1), căci, asemenea lui Isus, nu au lăsat vestirea Cuvântului, ca să satisfacă niște ambiții. Au ales șapte diaconi pentru slujirea la mese, iar ei au continuat să predice Cuvântul, că de asta era nevoie într-o comunitate plină de ambiții și unde unii frați se credeau deasupra altora. Numai în măsura în care comunitatea creștinilor se va hrăni din Cuvântul viu al lui Dumnezeu, numai în acea măsură vor obține înțelepciune, călăuzire, pace și liniște în mijlocul oricărei furtuni.

A doua veste bună a duminicii de astăzi este: " În casa Tatălui meu veșnic, sunt multe lăcașuri, mă duc să va pregătesc un loc acolo" (In 14,1-3). După învierea, înălțarea și glorificarea sa la cer, Isus lucrează împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt (cf. In 5,17), la pregătirea locuințelor noastre veșnice, care au fost pierdute în urma primului păcat și au fost răvășite de diavol.

Despre locuințele care ni se pregătesc în cer, de către Sfânta Treime, ne vorbește și sfântul Paul, care ne spune că: "Avem locuință veșnică în ceruri" (cf. 2Cor 5,1); și că "cetățenia noastră este în ceruri, de unde așteptăm ca mântuitor pe Domnul nostru Isus Cristos" (Fil 3,20). De aceea, el dorea să moară ca să fie cu Cristos (cf. Fil 1,21).

Această credință că avem în ceruri o locuință pregătită de Isus, nu au avut-o numai apostolii, ci au avut-o și o au toți credincioșii buni. Cardinalul Andreea Carlo Ferrari (1850-1921), arhiepiscop de Milano, aflat într-o vizită pastorală într-un sat din Munții Alpi, a întâlnit o bătrânică încovoiată sub povoara anilor, dar și a unei greutăți ce o purta în spate, pe care după ce a salutat-o cu respect, a întrebat-o banal ce mai face. Atunci bătrânica, arătând cu mâna spre cer, a răspuns: "Este seară, sunt gata de plecat acasă, unde mă așteaptă Isus cu o locuință caldă!" Avem oare și noi această convingere?

A treia veste scumpă nouă sună așa: "Mă voi întoarce și mă vei lua cu mine, ca acolo unde sunt eu, să fiți și voi". "Iată, eu vin curând și răsplata mea este cu mine" (Ap 22,6). Domnul va reveni să ne ia la el în paradis: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu, să fie împreună cu mine și aceia pe care mi i-ai dat tu, ca să vadă slava mea, slavă pe care mi-ai dat-o tu; fiindcă tu m-ai iubit înainte de întemeierea lumii" (In 17,24).

Sfânta Tereza Pruncului Isus (1873-1897) spunea: "La sfârșitul vieții, nu moartea va veni să mă ia, ci Isus Cristos"!

Alexandra Feodorovna, țarina Rusiei (1872-1918), soția țarului Nicolae al II-lea (1868-1918), asasinată împreună cu întreaga ei familie, în noaptea din 16 spre 17 iulie 1918, din ordinul bolșevicilor, a avut convingerea că la moartea ei Isus însuși va veni și o va lua în lăcașurile cerești. Iată ce a scris cu puțin timp înainte de a muri: "Noi, oamenii, am păcătuit, dar Dumnezeu nu va permite, în marea sa milostivire, ca oițele sale bune și credincioase să se piardă. Iată vine Regele slavei! Acum, simt aceeași bucurie pe care o aveam și de fiecare dată când primeam sfânta Împărtășanie. Simt că se apropie Mirele. Iată-l că vine! Îndată îl voi putea lăuda în lăcașurile cerești!" Frumoasă credință, frumoasă speranță, frumoasă iubire!

A patra veste bună este că, dacă l-am ales pe Isus ca mântuitor al nostru personal, am ales cel mai bine, pentru că Isus este singura cale de a ajunge la viața veșnică, și marele adevăr venit de Tatăl ceresc.

O zicală spune: "Toate drumurile duc la Roma". Dar nu toate drumurile duc în cer. Numai un drum duce în cer; iar acest drum este o persoană, este Isus Cristos. De aceea, Isus, spune: "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine" (In 14.6). De aceea, Petru spune: "În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți" (Fap 4,12).

Multe drumuri ni se deschid în viață și mulți vor să ne fie călăuze. Dar dintre multele drumuri care ni se deschi în viață și, dintre multele călăuze care ni se oferă, numai o singură cale duce la cer și numai o singură călăuză știe drumul care duce acolo, Isus Cristos. Ceilalți sunt hoți și tâlhari de suflete.

O legendă spune că în cele patruzeci de zile care s-au scurs de la Înviere și până la Înălțare, Domnul Cristos a vizitat toate popoarele pământului. Peste tot el a aruncat sămânța vieții veșnice. Când a văzut cu anticipație veacurile ce vor veni, cu numărul mare de credincioși și lăcașuri de cult, evlavia celor care participau la primirea euharistiei și a cuvântului, dragostea dintre creștini și eroismul lor în credință, și-a zis că n-a murit degeaba. Oare între acești mântuiți ne-a văzut și pe noi? Psalmistul, spune: "Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, precum și speranța noastră este în tine" (Ps 33,22)

A cincea veste bună de astăzi este și aceasta: cine crede în Isus va face și ele lucruri mari asemenea lui. Lucrul cel mai mare făcut de Isus a fost mântuirea prin Jertfa. Isus a cucerit pentru împărăția cerurilor multe suflete. Lucrul cel mai mare și pentru noi este tot cucerirea de suflete. Isus a început cucerirea sufletelor, iar noi trebuie să o continuăm.

Sfântul Paul a străbătut toată lumea cunoscută pe vremea lui; sfântul Iacob a ajuns până în Spania; sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552) a ajuns până în Japonia și China și a botezat cu mâna lui peste un milion de păgâni etc.

Prin credința în Cristos, noi am devenit nu numai profeți și preoți, ci și regi pentru împărăția cerurilor. Iar din această regalitate a noastră, unită cu profeția și preoția, decurg toate celelalte titluri de noblețe pe care le purtăm: popor sfânt al lui Dumnezeu; preoție împărătească, templu duhovnicesc; vestitori ai faptelor mărețe; oameni care nu vor rămâne de rușine" (1Pt 2,1-7).

Ca regi, profeți și preoți pentru împărăția cerurilor, noi trebuie să decidem pentru viața noastră și nu lăsăm pe altcineva să decidă pentru noi. Diavolul, lumea și instinctele caută să decidă ele pentru noi. De exemplu: diavolul și lumea condusă de el ne trimit necazuri ca noi să murmurăm; dar noi să-l lăudăm pe Dumnezeu. Ne trimit un dușmani ca să ne ponegrească ca noi să-i răspundem cu aceeași monedă; dar noi să-i răspundem cu iubire. Natura noastră păcătoasă ne trimite fel de fel de aplecări spre rău ambalate în dulceață otrăvitoare ca noi să ne pierdem; dar noi să le refuzăm ca pe niște gunoaie, ca să ne salvăm.

Într-o închisoare comunistă din Rusia, un fost boxer lovea cu brutalitate o femeie, căreia i-a fracturat mâinile și coastele. La un moment dat boxerul alunecă și cade. "Vai, v-ați lovit!", exclamă femeia. "Nu-ți pare bine?" "Nu! Dumneavoastră ați decis să lucrați pentru rău, iar eu am ales să sufăr împreună cu Isus. Fiecare cu alegerea lui". "Ridică-te, femeie și te pieptănă!" "Nu pot, am mâinile rupte!" A pieptănat-o el. De atunci nu a mai lovit niciodată o femeie. A fost regină; ea a decis cum să se poarte, și nu altcineva.

Martirii uciși de Nero cântau în arenă când erau sfâșiați de fiare, deși Nero voia să-i vadă plângând și blestemând. Ei, ca regi ai împărăției cerurilor, au decis să cânte și să se bucure. Călugărițele duse la ghilotină în timpul Revoluție Franceze zâmbeau și cântau. Ele au decis cum să se comporte și nu călăii care le ucideau și le voiau disperate. Noi, creștinii, regii împărăției cerurilor, trebuie cum să decidem fiecare cum să acționăm în adversități, știind bine că avem o casă în cer și că Isus stă gata să vină și să ne ia acolo.

Văzând toate aceste vești bune aduse de Isus înviat, toate aceste minunății realizate în cei credincioși, îl vom înțelege mai ușor și mai bine pe sfântul Petru, care în lectura a doua de astăzi ne spune: Cinste vouă care credeți în Domnul Isus, piatra cea vie, aruncată de oameni, dar aleasă de Dumnezeu! Cinste vouă care credeți, căci după ce ați fost înnobilați de Isus pe pământ, ca: neam regesc; popor sfânt al lui Dumnezeu; preoție împărătească, templu duhovnicesc; ați primit și cinstea de a suferi pentru el (cf. Fil 1,29). Cinste vouă care credeți, pentru că veți ajunge în paradis unde nu veți cunoaște rușinea și durerea (cf. Ap 21,4); și mai ales unde veți cânta veșnic în ton de Aleluia (cf. Ap 19,1-6) faptele mărețe ale aceluia care v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină (1Pt 2,1-7).

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat