Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (11 mai 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelistul Ioan ne prezintă, în această a patra duminică din Timpul Pascal, imaginea lui Isus, bunul păstor. Contemplând această pagină din evanghelie, putem să înțelegem tipul de raport pe care Isus îl avea cu discipolii săi: un raport bazat pe duioșie, pe iubire, pe cunoaștere reciprocă și pe promisiunea unui dar incomensurabil: "Eu am venit - spune Isus - pentru ca să aibă viață și s-o aibă din belșug" (In 10,10). Acest raport este modelul relațiilor dintre creștini și al relațiilor umane.

Și astăzi, ca în timpurile lui Isus, mulți se propun ca "păstori" ai existențelor noastre; dar numai Cel Înviat este adevăratul Păstor, care ne dă viață din belșug. Îi invit pe toți să aibă încredere în Domnul care ne ajută. Dar nu numai că ne conduce: el ne însoțește, merge cu noi. Să ascultăm cu mintea și inima deschise cuvântul său, pentru a alimenta credința noastră, pentru a lumina conștiința noastră și pentru a urma învățăturile evangheliei.

În această duminică să ne rugăm pentru păstorii Bisericii, pentru toți episcopii, inclusiv episcopul de Roma, pentru toți preoții, pentru toți! Îndeosebi să ne rugăm pentru noii preoți din Dieceza de Roma, pe care i-am hirotonit cu puțin timp în urmă, în Bazilica "Sfântul Petru". Un salut pentru acești 13 preoți! Domnul să ne ajute pe noi păstorii să fim mereu fideli față de Învățătorul și călăuze înțelepte și luminate ale poporului lui Dumnezeu încredințat nouă. Și vouă, vă rog, vă cer să ne ajutați: să ne ajutați să fim buni păstori. Odată am citit un lucru foarte frumos despre modul în care poporul lui Dumnezeu îi ajută pe episcopi și pe preoți să fie păstori buni. Este o scriere a sfântului Cezar din Arles, un părinte din primele secole ale Bisericii. El explica modul în care poporul lui Dumnezeu trebuie să-l ajute pe păstor și dădea acest exemplu: când vițelului îi este foame merge la vacă, la mamă, ca să ia lapte. Însă vaca nu-i dă imediat: pare că-l ține pentru ea. Și ce face vițelul? Împunge cu botul său la ugerul vacii pentru ca să vină laptele. Este frumoasă imaginea! "Tot așa voi - spune acest sfânt - trebuie să fiți cu păstorii voștri: bateți mereu la ușa lor, la inima lor, pentru ca să vă dea laptele învățăturii, laptele harului și laptele conducerii". Și vă cer, vă rog, să-i deranjați pe păstori, să-i deranjați pe păstori, pe noi toți păstorii, pentru ca să vă putem da laptele harului, al învățăturii și al conducerii. Să deranjați! Gândiți-vă la această imagine frumoasă a vițelului, cum o deranjează pe mama pentru ca să-i dea de mâncare.

Imitându-l pe Isus, fiecare păstor "uneori va sta în față pentru a indica drumul și a susține speranța poporului - păstorul trebuie să fie în față uneori - alteori va sta pur și simplu în mijlocul tuturor cu apropierea sa simplă și milostivă, iar în unele circumstanțe va trebui să meargă în spatele poporului, pentru a-i ajuta pe cei care au rămas în urmă" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 31). Fie ca toți păstorii să fie așa! Dar voi deranjați-i pe păstori, pentru ca să dea călăuza învățăturii și a harului.

În această duminică este Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. În Mesajul din acest an am amintit că "orice vocație cere în orice caz un exod din noi înșine pentru a centra propria existență pe Cristos și pe evanghelia sa" (nr. 2). Pentru aceasta, chemarea de a-l urma pe Isus este în același timp entuziasmantă și angajantă. Pentru ca să se realizeze, este necesar mereu să se intre în profundă prietenie cu Domnul pentru a putea trăi din el și prin el.

Să ne rugăm pentru ca și în acest timp, mulți tineri să audă glasul Domnului, care riscă mereu să fie sufocat de atâtea alte glasuri. Să ne rugăm pentru tineri: poate că aici în piață este vreunul care aude acest glas al Domnului care-l cheamă la Preoție; să ne rugăm pentru el, dacă este aici, și pentru toți tinerii care sunt chemați.

_______________

După Regina Coeli

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale, asociații și pe fiecare credincios care provin din Italia și din atâtea țări, îndeosebi pe cei din diecezele de Campo Grande și Dourados (Brazilia), din New York, din Las Palmas (Canarii) și pe studenții de la Miranda Do Corvo din Portugalia și pe tinerii de la școala "Inima Mariei", din cartierul Alta Cordoba, Argentina.

Salut comunitățile neocatecumenale care în aceste duminici din timpul Paștelui duc vestea lui Isus înviat în 100 de piețe din Roma și în multe orașe din lume. Domnul să vă dăruiască bucuria evangheliei! Și mergeți înainte, voi, care sunteți buni!

O binecuvântare specială pentru copiii și tinerii care au primit sau urmează să primească prima Împărtășanie și Mirul. Și pentru rudele și prietenii noilor preoți din Dieceza de Roma pe care i-am hirotonit astăzi dimineață.

Salut Corpul Forestier al Statului, care organizează sărbătoarea națională a Rezervelor Naturale; și pe membrii "Muntelui Tânăr", veniți la Roma pe Via Francigena; Network Italian de Îngrijire de Sprijin în Oncologie, încurajând activitatea lor cu bolnavii și rudele; Protecția Civilă Viggi?-Clivio; pe motocicliștii din San Marino și din Abruzzo.

Și astăzi vă invit să dedicăm o frumoasă amintire și o rugăciune tuturor mamelor. Să le salutăm pe mame! Încredințându-le mamei lui Isus s-o rugăm pe sfânta Fecioară Maria pentru mamele noastre și pentru toate mamele: "Bucură-te Marie..."

Un mare salut mamelor: un mare salut!

Duminică frumoasă tuturor! Poftă bună la revedere!

* * *

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat