Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 7 mai 2014

Darurile Duhului Sfânt: 3. Sfatul

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Am auzit în lectura acelui text din cartea Psalmilor care spune: "Domnul mi-a dat sfat, chiar și noaptea inima mea mă instruiește" (cf. Ps 16,7). Și acesta este un alt dar al Duhului Sfânt: darul sfatului. Știm cât este de important, în momentele cele mai delicate, să ne putem baza pe sugestiile persoanelor înțelepte și care ne iubesc. Acum, prin darul sfatului, însuși Dumnezeu, cu Duhul său, luminează inima noastră, așa încât ne face să înțelegem modul corect de a vorbi și de a ne comporta și calea care trebuie urmată. Dar cum acționează acest dar în noi?

1. În momentul în care îl primim și-l găzduim în inima noastră, Duhul Sfânt începe imediat să ne facă sensibili la glasul său și să orienteze gândurile noastre, sentimentele noastre și intențiile noastre după inima lui Dumnezeu. În același timp, ne face tot mai mult să ne îndreptăm privirea interioară spre Isus, ca model al modului nostru de a acționa și de a ne relaționa cu Dumnezeu Tatăl și cu frații. Așadar, sfatul este darul cu care Duhul Sfânt face capabilă conștiința noastră să facă o alegere concretă în comuniunii cu Dumnezeu, conform logicii lui Dumnezeu și a Evangheliei sale. În acest mod, Duhul ne face să creștem interior, ne face să creștem pozitiv, ne face să creștem în comunitate și ne ajută să nu cădem în voia egoismului și a propriului mod de a vedea lucrurile. Astfel Duhul ne ajută să creștem și chiar să trăim în comunitate. Condiția esențială pentru a păstra acest dar este rugăciunea. Mereu ne întoarcem asupra aceleiași teme: rugăciunea! Dar este atât de importantă rugăciunea. A ne ruga cu rugăciunile pe care noi toți le știm de când eram copii, dar a ne ruga și cu cuvintele noastre. A-l ruga pe Domnul: "Doamne, ajută-mă, sfătuiește-mă, ce trebuie să fac acum?". Și cu rugăciunea facem spațiu, pentru ca Duhul să vină și să ne ajute în acel moment, să ne sfătuiască despre ceea ce noi toți trebuie să facem. Rugăciunea! Să nu uităm niciodată rugăciunea. Niciodată! Nimeni, nimeni nu-și dă seama când noi ne rugăm în autobuz, pe drum: să ne rugăm în tăcere cu inima. Să profităm de aceste momente pentru a ne ruga, să ne rugăm pentru ca Duhul să ne dea darul sfatului.

2. În intimitatea cu Dumnezeu și în ascultarea Cuvântului său, încet-încet punem deoparte logica noastră personală, dictată de cele mai multe ori de închiderile noastre, de prejudecățile noastre și de ambițiile noastre, și învățăm în schimb să-l întrebăm pe Domnul: care este dorința ta? Care este voința ta? Ce-ți place ție? În acest mod se formează în noi o sintonie profundă, aproape naturală în Duhul Sfânt și experimentăm cât sunt de adevărate cuvintele lui Isus prezentate în Evanghelia lui Matei: "Nu vă preocupați cum sau ce veți vorbi, căci vi se va da în ceasul acela ce să vorbiți, pentru că nu sunteți voi cei care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este cel care vorbește în voi!" (Mt 10,19-20).

Duhul este cel care ne sfătuiește, dar noi trebuie să-i dăm spațiu Duhului, pentru ca să ne poată sfătui. Și a da spațiu înseamnă a ne ruga, a ne ruga pentru ca El să vină și să ne ajute mereu.

3. Apoi, ca toate celelalte daruri ale Duhului, și darul sfatului constituie o comoară pentru toată comunitatea creștină. Domnul nu ne vorbește numai în intimitatea inimii, ne vorbește e adevărat, dar nu numai acolo, ci ne vorbește și prin glasul și mărturia fraților. Este într-adevăr un mare dar a putea întâlni bărbați și femei de credință care, mai ales în trecerile mai complicate și importante din viața noastră, ne ajută să facem lumină în inima noastră ca să recunoaștem voința Domnului!

Eu îmi amintesc că odată în sanctuarul din Luján eram în confesional, în fața căruia era o coadă lungă. Era și un tânăr foarte modern, cu cercei, tatuaje, toate lucrurile astea... Și a venit să-mi spună ce i se întâmpla. Era o problemă mare, dificilă. Și mi-a spus: eu am povestit toate acestea mamei mele și mama mea mi-a spus: du-te la Sfânta Fecioară Maria și ea îți va spune ce trebuie să faci. Iată o femeie care avea darul sfatului. Nu știa cum să iasă din problema fiului, dar a indicat strada corectă: du-te la Sfânta Fecioară și ea îți va spune. Acesta este darul sfatului. Acea femeie umilă, simplă, i-a dat fiului sfatul cel mai adevărat. De fapt acest tânăr mi-a spus: am privit-o pe Sfânta Fecioară Maria și am simțit că trebuie să fac asta, asta și asta... Eu n-a trebuit să vorbesc, deja spusese totul mama sa și tânărul însuși. Acesta este darul sfatului. Voi, mame, care aveți acest dar, cereți-l pentru copiii voștri. Darul de a-i sfătui pe copii este un dar al lui Dumnezeu.

Dragi prieteni, Psalmul 16, pe care l-am auzit, ne invită să ne rugăm cu aceste cuvinte: "Îl binecuvântez pe Domnul care mi-a dat înțelepciune, la aceasta până și noaptea mă îndeamnă inima. Îl am mereu în fața ochilor pe Domnul; dacă el este la dreapta mea, nu mă clatin" (v. 7-8). Fie ca Duhul Sfânt să poată revărsa mereu în inima noastră această certitudine și să ne umple astfel cu mângâierea sa și cu pacea sa! Cereți mereu darul sfatului.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat