Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Turcia. "Sfânta Sofia" în moschee: prezentată moțiune în parlament. Se sărbătorește cucerirea Constantinopolului și urcarea lui Erdogan

Un semicunoscut deputat independent din circumscripția Burdur, Hami Yildirim, a depus o moțiune la parlamentul turc, cu care cere transformarea "Sfintei Sofia" din Constantinopol din muzeu în moschee. Bazilica "Sfânta Sofia" este cunoscută de toți ca o capodoperă arhitectonică, simbol al creștinătății unite, construită de împăratul Iustinian în 537 d.C.

Știrea a fost difuzată de Haber Turk și n-a avut dezmințiri. Dimpotrivă, există alte semnale îngrijorătoare: în urmă cu puține zile, primul ministru Recep Tayip Erdogan a exprimat voința sa de a celebra o funcțiune islamică tocmai la "Sfânta Sofia" pentru ziua de 29 mai, zi care amintește cucerirea Constantinopolului din partea lui Mehmet al II-lea.

Moțiunea necunoscutului Yildirim va trebui să treacă printr-o serie de faze: aprobarea în parlament, unde partidul lui Erdogan, AKP, deține majoritatea (325 de deputați din 550); publicarea în Monitorul Oficial; intrarea în vigoare după deliberarea președintelui consiliului.

Este interesant de notat că moțiunea este prezentată la 80 de ani de la decizia lui Kemal Ataturk, care în 1934 a transformat "Sfânta Sofia" într-un muzeu: aproape un simbol al schimbării Turciei, din țară laică în țară islamică. Și de fapt, motivațiile exprimate în moțiune sunt toate de natură istorică și bazate pe cucerirea Constantinopolului din partea lui Mohamed al II-lea Cuceritorul, care - așa cum prezintă printre justificări deputatul Yildirim - a fost primul care s-a rugat după ritualurile islamice, după cucerirea cetății, la 29 mai 1453.

În ultimii ani, în Turcia această dată a devenit mult la modă, celebrând-o ca un succes, chiar dacă ziarul Sabah a notat că evenimentul amintește "că suntem niște străini pe aceste ținuturi".

Conform surselor din Istanbul, la celebrările pentru transformarea bazilicii din nou în moschee vor fi invitați conducători și personalități musulmane din toată lumea. Conform acelorași surse, "Sfânta Sofia" va avea un rol dublu: de moschee (pentru rugăciunea nazim și kurban și seker bayram) și de muzeu. Deci ca Moscheea albastră din Istanbul.

Știrea, desigur destul de îngrijorătoare, trebuie încadrată și în climatul general al actualei situații politice care se trăiește în Turcia, deloc asigurator. Aroganța lui Erdogan pare să nu aibă frâne. După ce a limitat daunele la ultimele alegeri administrative - chinuite de scandalurile de corupție răspândită, izbucnite la 17 decembrie 2013, cu implicarea de personaje din AKP și rude ale prim ministrului însuși - el se gândește să candideze la președinția Republicii în august 2014.

Aceste alegeri vor avea loc cu sufragiul universal direct. Erdogan însă nu pare să aibă numerele. După ultimele alegeri administrative, pentru a obține victoria i-ar lipsi circa 5%. Pentru aceasta trebuie să facă apel la tot acel substrat al societății turcești care din totdeauna a identificat faptul de a fi turc cu islamul.

Un alt fapt important care îi uimește pe observatori este următorul: în istoria afacerilor politice turcești, nu este întâmplător că ori de câte ori se dorește să fie trecută o moțiune importantă, aceasta este prezentată mereu de un deputat semicunoscut și independent, tocmai pentru a putea sonda posibilele reacții interne și externe la moțiunea prezentată.

"Reacțiile externe" ar trebui să fie cele din lumea occidentală și "creștină" în general, care cunosc bine importanța geopolitică și strategică a Turciei, un adevărat nod al gazoducturilor de proveniență diferită, devenite și mai importante astăzi în timp ce se încearcă să se limiteze preponderența rusă.

Pentru a-l face să înghită potirul amar al transformării "Sfintei Sofia" în moschee, guvernul AKP se pregătește să ofere ca "îndulcitor" redeschiderea Școlii teologice din Chalki, închisă de guvernul turc în 1971 în mod nejustificabil, un "troc" foarte aclamat de politicienii occidentali.

Acestui "troc" s-a opus mereu Patriarhia Ecumenică. Mai mult, însuși patriarhul ecumenic Bartolomeu s-a opus mereu transformării bazilicii "Sfânta Sofia" în moschee.

Cât privește reacțiile interne, în Turcia ele sunt de acum interzise. Prin părțile acestea tăcerea a devenit obligatorie.

(După AsiaNews, 5 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat