Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (4 mai 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică, a treia duminică a Paștelui, este cea despre discipolii din Emaus (cf. Lc 24,13-35). Aceștia erau doi discipoli ai lui Isus, care, după moartea sa și după ce a trecut sâmbăta, părăsesc Ierusalimul și se întorc, triști și abătuți, spre satul lor, numit întocmai Emaus. De-a lungul drumului, Isus înviat li se alătură, dar ei nu l-au recunoscut. Văzându-i așa de triști, el mai întâi i-a ajutat să înțeleagă că pătimirea și moartea lui Mesia erau prevăzute în planul lui Dumnezeu și erau prevestite în Sfintele Scripturi; și astfel s-a reaprins un foc de speranță în inimile lor.

În acel moment, cei doi discipoli au simțit o atracție extraordinară față de acel om misterios și l-au invitat să rămână cu ei în seara aceea. Isus a acceptat și a intrat cu ei în casă. Și atunci când, stând la masă, a binecuvântat pâinea și a frânt-o, ei l-au recunoscut, dar el a dispărut din ochii lor, lăsându-i plini de uimire. După ce au fost luminați de Cuvânt, l-au recunoscut pe Isus înviat la frângerea pâinii, nou semn al prezenței sale. Și imediat au simțit nevoia de a se întoarce la Ierusalim, pentru a povesti celorlalți discipoli această experiență a lor, că l-au întâlnit pe Isus și l-au recunoscut în acel gest al frângerii pâinii.

Drumul din Emaus devine astfel simbol al drumului nostru de credință: Scripturile și Euharistia sunt elementele indispensabile pentru întâlnirea cu Domnul. Și noi ajungem adesea la Liturghia duminicală cu preocupările noastre, cu dificultățile și dezamăgirile noastre... Viața uneori ne rănește și noi plecăm triști, spre "Emaus"-ul nostru, întorcând spatele planului lui Dumnezeu. Ne îndepărtăm de Dumnezeu. Dar ne primește Liturgia cuvântului: Isus ne explică Scripturile și reaprinde în inimile noastre căldura credinței și a speranței, iar în Împărtășanie ne dă forță. Cuvântul lui Dumnezeu, Euharistia. A citi în fiecare zi un text din evanghelie. Amintiți-vă bine asta: a citi în fiecare zi un text din evanghelie, iar duminicile a merge pentru a primi Împărtășania, pentru a-l primi pe Isus. Așa s-a întâmplat cu discipolii din Emaus: au primit cuvântul; au împărtășit frângerea pâinii și din triști și înfrânți cum se simțeau au devenit bucuroși. Mereu, iubiți frați și surori, cuvântul lui Dumnezeu și Euharistia ne umplu de bucurie. Amintiți-vă bine asta! Când tu ești trist, ia cuvântul lui Dumnezeu. Când tu ești la pământ, ia cuvântul lui Dumnezeu și mergi la Liturghia de duminică pentru a primi Împărtășania, pentru a fi părtaș de misterul lui Isus. Cuvântul lui Dumnezeu, Euharistia: ne umplu de bucurie.

Prin mijlocirea Preasfintei Maria, să ne rugăm pentru ca fiecare creștin, primind experiența discipolilor din Emaus, în special la Liturghia duminicală, să redescopere harul întâlnirii transformatoare cu Domnul, cu Domnul înviat, care este cu noi mereu. Există mereu un cuvânt al lui Dumnezeu care ne dă orientarea după rătăcirile noastre; și prin intermediul trudelor și dezamăgirilor noastre există mereu o pâine frântă care ne face să mergem înainte pe drum.

_______________

După Regina Coeli

APEL

Iubiți frați și surori,

Doresc să vă invit să încredințați sfintei Fecioare Maria situația din Ucraina, unde nu încetează tensiunile. Situația este gravă. Mă rog împreună cu voi pentru victimele din aceste zile, cerând ca Domnul să reverse în inimile tuturor sentimente de împăcare și de fraternitate.

Să ne rugăm și pentru răposații din cauza enormei alunecări de teren care s-a abătut în urmă cu două zile asupra unui sat din Afganistan. Dumnezeu Atotputernicul, care cunoaște numele fiecăruia dintre ei, să-i primească pe toți în pacea sa; și să dea supraviețuitorilor forța de a merge înainte, cu sprijinul celor care se străduiesc pentru a alina suferințele lor.

* * *

Iubiți frați și surori,

Astăzi este Ziua Națională pentru Universitatea Catolică Preasfânta Inimă care are ca temă "Cu tinerii, protagoniști ai viitorului". Frumoasă temă! Câți tineri sunt astăzi aici? Câți? Voi sunteți protagoniști ai viitorului! Voi ați intrat în viitor, în istorie. Aceasta este tema de astăzi. Mă rog pentru această mare universitate, pentru ca să fie fidelă față de misiunea sa originară și actualizată la lumea actuală. Dacă va voi Dumnezeu, voi merge în curând să vizitez aici la Roma Facultatea de Medicină și Chirurgie și Policlinica "Gemelli", care împlinește 50 de ani de viață și aparține Universității Catolice Preasfânta Inimă.

Vă salut pe voi toți, credincioși romani și pelerini! Îndeosebi pe credincioșii din Dieceza de Parma, conduși de episcopul Enrico Solmi, cu numeroși tineri care fac un drum numit "Conciliul tinerilor". Frumos nume! Înainte! Drum bun tuturor!

Salut Asociația "Meter", care de aproape 20 de ani luptă împotriva oricărei forme de abuz asupra minorilor. Mulțumesc pentru angajarea voastră! Precum și pe participanții la Marșul pentru Viață, care în acest an are un caracter internațional și ecumenic. Lui "Meter" și participanților la Marșul pentru Viață multe felicitări și înainte, și lucrați cu privire la asta!

Salut asociațiile "Relais Sourds" din Lyon, "Porticul" din Padova și "Jardin de los ni?os" din Argentina; Surorile Maestre ale Sfintei Dorotea; pe credincioșii melchiți din Australia și pe cei din Alarcón, Spania; pe tinerii polonezi din Rybnik, discipoli ai fericitului Piergiorgio Frassati; corul și fanfara din Lenola, corurile din Dieceza de Udine și asociațiile de rulotiști italieni.

Mulțumesc pentru prezența lor multelor grupuri parohiale și de tineri.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere!

* * *

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat