Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"CatholicsComeHome"

Trei porți pentru credință în America de Nord

De Vincenzo Corrado

Continuă "călătoria" agenției SIR, ca pregătire pentru a 48 Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (1 iunie), printre experiențele care în diferitele continente promovează o "comunicare în slujba unei culturi autentice a întâlnirii", așa cum este indicat de Papa Francisc în mesajul pentru acest an. După ce a atins continentul african cu "Radio Veritas", a doua etapă este în America de Nord. Aici, din 2007, este activ CatholicsComeHome.org, network catolic independent, fără scopuri de profit, angajat în producerea și punerea în undă - la tv locale, naționale și internaționale - de spoturi despre evanghelizare. Obiectivul dublu al acestei realități: "A-i ajuta pe catolicii inactivi, pe necatolici și pe catolicii practicanți să crească în iubirea lor și în credința în Isus și în Biserica sa" și "a ajuta sufletele care sunt departe de Isus și de Biserica sa să se apropie". Aceasta este o provocare care confirmă ceea ce scrie Pontiful în mesajul pentru Ziua mondială 2014: "Este importantă atenția și prezența Bisericii în lumea comunicării, pentru a dialoga cu omul de astăzi și a-l duce la întâlnirea cu Cristos".

Trei porți pentru a dialoga. "Dialogul cu omul de astăzi" pentru CatholicsComeHome.org trece prin trei porți, "dintre care una a fost gândită înadins pentru tine!", afirmă sloganul portalului. "Fără a face presiuni și fără a obliga pe cineva - explică Tom Peterson, președinte și fondator al network-ului - oferim oportunitatea de a cunoaște adevărul despre credința catolică într-un climat de iubire, liber de judecăți. Propunem multe resurse care-i ajută pe catolicii care au greșit drumul și pe necatolici să știe mai mult despre modul în care să se întoarcă la Biserica catolică. A se întoarce acasă n-a fost niciodată așa de ușor!". Alegerea de a utiliza trei porți pe home page a sitului pare să confirme teza sa. "Eu nu sunt catolic", se citește pe prima. "În interior - este explicat făcând clic - veți găsi resursele care vă vor ajuta să înțelegeți în ce anume credem în calitate de catolici. Mergi ca să vezi. Nu ai nimic de pierdut. Suntem bucuroși că tu ești aici". A doua poartă este dedicată celui care "actualmente nu merge la Liturghie": "Cine intră pe această poartă - este explicat - va găsi informații utile pentru a lua în considerare un parcurs de întoarcere la Biserică". A treia poartă se adresează celui care este "orgolios că e catolic": "Aici se poate învăța cum să fie ajutați cei care ne sunt dragi să se întoarcă la Biserică sau cum să se contribuie la ajutarea altor suflete să se întoarcă la Cristos și la sacramente".

O alegere necesară. "La cele trei porți - afirmă Peterson - se bate de către circa două milioane de persoane. O realitate care confirmă că necesitatea lui CatholicsComeHome este mai puternică decât oricând". Nu este un discurs "autoreferențial", reia fondatorul network-ului: "Datele statistice ne întăresc în angajarea noastră". De fapt, în 2007 "catolicii erau aproape 24% din populația Statelor Unite, dar conform unui sondaj al unei agenții catolice americane numai 24% din acei catolici americani merg la Liturghie în fiecare săptămână". De asemenea: "Numărul americanilor care se identifică drept «neapartenent» la vreo tradiție religioasă continuă să crească în mod dramatic și, actualmente, reprezintă 16,1% din populația totală. Cultura noastră începe să reflecte această îndepărtare de o societatea creștină. Nu mai puțin de 100 de mii de botezați catolici în Statele Unite se îndepărtează de Biserică în fiecare an. Între o treime și jumătate dintre căsătorii se termină astăzi cu un divorț. La fiecare patru protestanți este un convertit. În cazul catolicilor, proporția este de 250 la unu. Adică, un convertit la fiecare 807 catolici". Iată pentru ce "evanghelizarea este așa de necesară acum".

O propunere nouă. "CatholicsComeHome - subliniază președintele - lucrează pentru a realiza o puternică schimbare pozitivă în cultura noastră laică modernă și invită mii de persoane din toată țara să se întoarcă la credința lor catolică prin acest uimitor efort al noii evanghelizări". Așa cum cere Papa Francisc, notează Peterson, "încercăm să creăm un interes utilizând mass-media, pentru a-l alimenta apoi prin evanghelizarea personală prin intermediul parohiilor, al micilor comunități de credință, al reculegerilor spirituale". Pentru aceasta, este "foarte important ca să învețe catolicii să gestioneze noile mass-media pentru a răspândi Evanghelia în lume. Trebuie să se ajungă la persoane acolo unde se află, acasă, la locurile de muncă, în mijloacele de transport. Și prin aceste contacte să se deschidă atâtea link-uri pentru a ajuta sufletele să se apropie de Cristos". Este ceea ce "noi încercăm să facem cu spoturile noastre tv care ating teme puternice precum Euharistia, Spovada, Crăciunul". Este o "propunere nouă", "poate un pic diferită", care "nu cere mari eforturi". De altfel, e suficient să bați la o poartă.

(După agenția SIR, 28 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat