Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul Sfântului Părinte Francisc în Țara Sfântă cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la întâlnirea la Ierusalim dintre papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora
24-26 mai 2014

Întâlnire cu refugiații și cu tinerii cu dizabilități în biserica latină din "Betania dincolo de Iordan"
(24 mai 2014)

Stimate autorități, Eminențe, Excelențe,
Iubiți frați și surori,

În pelerinajul meu am voit puternic să vă întâlnesc pe voi care, din cauza conflictelor sângeroase a trebuit să părăsiți casele voastre și patria voastră și ați găsit refugiu în ținutul ospitalier al Iordaniei; și în același timp pe voi, dragi tineri, care experimentați povara vreunei limite fizice.

Locul în care ne aflăm ne amintește de botezul lui Isus. Venind aici la Iordan ca să fie botezat de Ioan, El arată umilința sa și împărtășirea condiției umane: se înjosește până la noi și cu iubirea sa ne redă demnitatea și ne dăruiește mântuirea. Ne uimește mereu această umilință a lui Isus, aplecarea sa asupra rănilor umane pentru a le vindeca. Această aplecare a lui Isus asupra tuturor rănilor umane pentru a le vindeca! Și la rândul nostru suntem profund atinși de dramele și de rănile din timpul nostru, în mod special de cele provocate de conflictele încă deschise în Orientul Mijlociu. Mă gândesc în primul rând la iubita Sirie, sfâșiată de o luptă fratricidă care durează de acum de trei ani și a secerat deja nenumărate victime, constrângând milioane de persoane să devină refugiați și exilați în alte țări. Cu toții vrem pacea! Dar privind această dramă a războiului, privind aceste răni, privind atâția oameni care și-au părăsit patria, care au fost constrânși să plece, eu mă întreb: cine vinde arme acestor oameni pentru a face războiul? Iată rădăcina răului! Ura și dorința de bani în fabricarea și în vinderea armelor. Acest lucru ne face să ne gândim la cel care este în spate, care dă tuturor celor care sunt în conflict armele pentru a continua conflictul! Ne gândim și din inima noastră spunem un cuvânt și acestor sărmani oameni criminali, pentru ca să se convertească.

Mulțumesc autorităților și poporului iordanian pentru primirea generoasă a unui număr foarte mare de refugiați care provin din Siria și din Irak, și extind mulțumirea mea la toți cei care prestează lucrarea lor de asistență și de solidaritate față de refugiați. Mă gândesc și la opera de caritate desfășurată de instituții ale Bisericii precum Caritas Iordania și altele care, asistându-i pe cei nevoiași fără deosebire de credință religioasă, apartenență etnică sau ideologică, manifestă strălucirea feței caritabile a lui Isus, care este milostiv. Dumnezeul Atotputernicul și Milostiv să vă binecuvânteze pe voi toți și orice efort al vostru în alinarea suferințelor cauzate de război!

Mă adresez comunității internaționale pentru ca să nu lase singură Iordania, atât de primitoare și curajoasă, în a face față urgenței umanitare care derivă din sosirea pe teritoriul său a unui număr așa de mare de refugiați, ci să continue și să mărească acțiunea sa de sprijin și de ajutor. Reînnoiesc apelul meu cel mai insistent pentru pacea în Siria. Să înceteze violențele și să fie respectat dreptul umanitar, garantând necesara asistență pentru populația suferindă! Să se abandoneze din partea tuturor pretenția de a lăsa armelor soluționarea problemelor și să se revină la calea negocierii. De fapt, soluționarea poate să vină numai din dialog și din moderație, din compasiunea față de cel care suferă, din căutarea unei soluționări politice și din simțul de responsabilitate față de frați.

Vouă tinerilor vă cer să vă uniți cu rugăciunea mea pentru pace. Puteți să faceți asta oferind lui Dumnezeu și trudele voastre zilnice și astfel rugăciunea voastră devine deosebit de prețioasă și eficace. Și vă încurajez să colaborați, cu angajarea voastră și sensibilitatea voastră, la construirea unei societăți care îi respectă pe cei mai slabi, pe bolnavi, pe copii, pe bătrâni. Chiar și în dificultățile vieții, fiți semn de speranță. Voi sunteți în inima lui Dumnezeu, voi sunteți în rugăciunile mele și vă mulțumesc pentru călduroasa și bucuroasa și numeroasa voastră prezență. Mulțumesc!

La sfârșitul acestei întâlniri, reînnoiesc dorința ca să prevaleze rațiunea și moderația și, cu ajutorul comunității internaționale, Siria să regăsească drumul păcii. Dumnezeu să-i convertească pe cei violenți! Dumnezeu să-i convertească pe cei care au proiecte de război! Dumnezeu să-i convertească pe cei care fabrică și vând armele și să întărească inimile și mințile făcătorilor de pace și să-i recompenseze cu toată binecuvântarea. Fie ca Domnul să vă binecuvânteze pe voi toți!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat