Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat patriarhului Bartolomeu despre întâlnirea cu papa Francisc la Ierusalim

Pentru a merge înainte

De Mario Ponzi

În 1964 a început un drum "care de acum nu se mai poate opri": încă n-am ajuns "la ținta unității creștinilor", însă din acel moment "am învățat să ne iertăm unii pe alții pentru greșelile și neîncrederea din trecut și am făcut pași importanți spre reapropiere și reconciliere". Acum "a venit momentul de a merge înainte - afirmă Bartolomeu, Patriarh ecumenic de Constantinopol, - și cu Papa Francisc vom face chiar un frumos pas înainte". Aceasta este o convingere pe care Patriarhul a nutrit-o de când l-a întâlnit pe Pontif cu ocazia celebrărilor pentru începerea slujirii petrine. Pentru aceasta a propus să reevoce împreună a cincizecea aniversare a "îmbrățișării istorice din Ierusalim". Despre roadele pe care el le așteaptă de la această întâlnire Bartolomeu vorbește în interviul acordat ziarului nostru în ajunul plecării spre Țara Sfântă.

Papa Francisc pe urmele lui Paul al VI-lea după cincizeci de ani. În această perioadă s-a trecut de la "dialogul iubirii" la "dialogul adevărului". Și acum cum va putea continua drumul în vederea țintei finale?

Nu este nicio îndoială că întâlnirea istorică dintre venerabilii noștri predecesori, Patriarhul ecumenic Atenagora și Papa Paul al VI-lea - pe care Biserica catolică romană îl va beatifica în scurtă vreme - a marcat un nou început în relațiile dintre catolicismul roman și ortodoxie. Este bine de amintit că acea întâlnire urma după un întreg mileniu de neîncredere reciprocă și de înstrăinare teologică între marile noastre tradiții. În pofida istoriei noastre comune de Scriptură și Tradiție, cele două Biserici ale noastre riscau așadar să fie dăunate de izolare și de autosuficiență, mergând pe drumuri diferite încă din secolul al XI-lea. Întâlnirea la Ierusalim, la 5 ianuarie 1964, a fost un punct de plecare extraordinar pentru drumul lung de reconciliere și de dialog, pe care generațiile succesive au fost chemate să-l continue. Privind în urmă la ultimii cincizeci de ani, putem fi recunoscători lui Dumnezeu pentru ceea ce a fost realizat fie în "dialogul de iubire" fie în "dialogul de adevăr". Spiritul de iubire fraternă și de respect reciproc a luat locul vechilor polemici și al suspiciunii.

Și la nivel teologic?

Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic al celor două Biserici a produs diferite documente comune importante. Însă suntem conștienți că există încă multe de făcut între cele două Biserici ale noastre, precum și în interiorul lor. Fără îndoială, drumul este lung și dificil. Totuși, ca discipoli ai Domnului nostru, care l-a rugat pe Tatăl și i-a îndemnat pe discipolii săi să fie "una" - ut unum sint, se citește în Evanghelia lui Ioan (17,21) - nu avem altă alternativă decât să continuăm acest drum de reconciliere și de unitate. Orice altă cale ar fi o rușinoasă trădare a voinței Domnului și o întoarcere inacceptabilă la trecutul nostru separat.

Dumneavoastră ați spus recent că sperați să puteți convoca în curând Marele Conciliu al Bisericii Ortodoxe pentru a simboliza unitatea Bisericii dumneavoastră. Va putea să fie ocazie și pentru a redescoperi valoarea unității tuturor creștinilor?

În timpul ultimei adunări, synaxis, a conducătorilor Bisericilor ortodoxe autocefale din lume, pe care am găzduit-o la Istanbul de la 6 la 9 martie, primații Bisericilor ortodoxe au vorbit despre problema Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii ortodoxe, hotărând în mod unanim că, accelerând procesul de pregătire, va fi convocat la Constantinopol în 2016. Acest sinod, așa cum afirmați dumneavoastră, va fi un semn vital de unitate dintre Bisericile ortodoxe, într-un timp în care lumea cere un răspuns unificat la provocările sale fundamentale. În cursul acestei adunări i-am informat pe frații primați despre apropiata noastră întâlnire cu Papa Francisc la Ierusalim. Ei au exprimat astfel sprijinul lor pentru eveniment și au reafirmat angajarea în favoarea dialogului teologic cu Biserica catolică romană. Acest lucru este important, deoarece întâlnirea de la Ierusalim va fi mult mai mult decât o confirmare simbolică puternică a disponibilității noastre de a continua drumul de iubire început în urmă cu cincizeci de ani de predecesorii noștri în spirit de fidelitate față de adevărul Evangheliei. Va fi și o ocazie importantă pentru ca lumea să poată vedea o apropiere unită - dincolo de identitățile confesionale și de diferențe - de suferința creștinilor în atâtea locuri, în special în regiunile în care creștinismul s-a născut și s-a dezvoltat. În afară de asta va fi și o oportunitate pentru a vorbi despre nedreptățile pe care membrii cei mai vulnerabili ai societăților contemporane sunt constrânși să le îndure, precum și despre consecințele îngrijorătoare ale crizei ecologice.

Există multă așteptare pentru această întâlnire. Mulți nutresc speranțe concrete pentru un decisiv pas înainte care să ducă la depășirea obstacolelor care încă se interpun în calea unității dintre creștini. Care sunt așteptările dumneavoastră și speranțele dumneavoastră?

Astăzi, mai mult decât în urmă cu cincizeci de ani, este o nevoie urgentă de reconciliere și acest lucru face din apropiata noastră întâlnire cu Papa Francisc la Ierusalim un eveniment cu mare semnificație. Desigur este vorba - așa cum trebuie să înțelegem și să admitem cu umilință - numai despre un prim pas pentru a merge în întâmpinarea lumii, ca afirmare a dorinței noastre de a mări eforturile în favoarea reconcilierii creștine și pașnice. Cu toate acestea asta va demonstra disponibilitatea și responsabilitatea noastră comună în a continua pe drumul pregătit de predecesorii noștri. Apoi, ca lideri ecleziastici și spirituali, ne vom întâlni pentru a adresa un apel și o invitație tuturor persoanelor, făcând abstracție de credința și virtuțile lor, pentru un dialog care în fond este îndreptat spre cunoașterea adevărului lui Cristos și pentru a gusta bucuria imensă care însoțește întâlnirea cu El. Totuși, în ultimă analiză, acest lucru este posibil numai umplând despărțirea interioară a unora de ceilalți și prin unitatea tuturor oamenilor în Cristos, care este adevărata plinătate a iubirii și a bucuriei.

Dar acesta era și obiectivul întâlnirii din 1964.

Desigur că din 1964 până astăzi nu am ajuns la comuniunea deplină, care trebuie să fie obiectivul ultim al credincioșilor discipoli ai lui Cristos. Însă am învățat să ne iertăm unii pe alții pentru greșelile și neîncrederea din trecut; și am făcut pași importanți spre reapropiere și reconciliere. Atenagora și Paul al VI-lea au fost desigur mari anticipatori ai unității. În orice caz, un alt pas important spre reconciliere și unitate va fi făcut, cu harul lui Dumnezeu, la 25 mai 2014, prin întâlnirea cu fratele nostru Papa Francisc. Fie ca să poată fi conformă voinței lui Dumnezeu.

(După L'Osservatore romano, 24 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat