Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Țara Sfântă: o călătorie "în direcția întâlnirii"

O călătorie "în direcția întâlnirii" a definit-o cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat, și în acest sens trebuie văzut pelerinajul care de mâine îl va avea pe papa Francisc în Țara Sfântă. O vizită în primul rând sub semnul ecumenismului, dat fiind faptul că vrea să comemoreze cei 50 de ani de la îmbrățișarea istorică dintre Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Atenagora, care a avut loc chiar la Ierusalim, reînnoită în cele patru întâlniri prevăzute cu actualul patriarh Bartolomeu, cu momentele puternice al semnării unei declarații comunie și al unei rugăciuni ecumenice în bazilica Sfântului Mormânt, prevăzute pentru duminică.

Al patrulea papă care merge în regiunea în care a trăit Isus, Francisc, ca predecesorii săi, va încerca, sunt tot cuvintele cardinalului Parolin, "să-i ajute pe toți responsabilii și toate persoanele de bunăvoință să ia decizii curajoase pe calea păcii". Obiectiv deosebit de dificil, după eșecul medierii Statelor Unite pentru a reluare a colocviilor de pace dintre israelieni și palestinieni, însă pentru care Papa cu siguranță se va implica în întâlnirile prevăzute cu președintele palestinian Mahmoud Abbas (duminică), președintele izraelian Shimon Peres și primul ministru Benjamin Netanyahu (luni).

În aceeași direcție, chiar dacă mai ales în aceea a dialogului interreligios, trebuie văzute întâlnirile cu marele muftiu de Ierusalim și cu cei doi mari rabini ai Israelului și vizitele la Zidul Occidental, la Yad Vashem și la Muntele Herzl, unde este mormântul fondatorului sionismului, programate toate luni, înainte de întoarcerea la Roma. Semnificativă, în optica dialogului interreligios, alegerea papei Francisc de a include printre cei care îl însățesc în călătorie, Abraham Skorka, rector al Seminarului rabinic latinoamerican din Buenos Aires și Omar Abboud de la Centrul islamic argentinian.

Ultimul, dar desigur nu prin importanță, călătoria papei Francisc vrea să-i "întărească în credință" pe catolicii și în general pe creștinii care trăiesc în regiune. Sunt actual circa jumătate de milion, fiind exclus Libanul. În Iordania, prima etapă a vizitei papale, trăiesc circa 200 de mii de creștini, la fel de despărțiți între catolici și ortodocși, la care trebuie adăugați, dar lipsesc cifre credibile, refugiați sirieni și irakieni. În Cisiordania sunt circa 50 de mii, dintre care aproape jumătate catolici. Sunt îndeosebi la Betleem și Ramallah. În Fâșia Gaza, luarea puterii din partea lui Hamas, în 2007, a început o continuă diminuare a numărului creștinilor, acum doar 1.550, dintre care 130 sunt catolici. În sfârșit, în Israel creștinii sunt circa 160.000, dintre care jumătate catolici. La ei trebuie adăugați circa 60.000 de muncitori imigrați, aproape toți catolici, care nu au naționalitate israeliană.

În toată regiunea, creștinii sunt o minoritate în descreștere, victimă a ultimilor ani a violenței sistematice a grupurilor extremiste islamice din Irak și Siria și, în parte, și în Fâșia Gaza, marginalizați în Israel. Islamismul care a dat conotație religioasă deși în mod fals "Primăverii arabe" face în așa fel încât creștinii din regiune - în cea mai mare majoritate arabi - sunt într-un anumit mod considerați de ceilalți arabi "străini" de ținuturile în care trăiesc de două mii de ani. O ghetoizare la care contribuie și Israelul cu decizia recentă de a deschide numai creștinilor de naționalitate israeliană posibilitatea de a se înrola în armată. În același Israel, dacă apariția de scrieri amenințătoare pe biserici și locuri creștine poate să fie expresie de extremism ebraic marginal, populația creștină a fost mereu marginalizată.

(După AsiaNews, 23 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat