Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a VI-a a sfintelor Paști - A

Tată, Fiul și Duhul Sfânt ne iubesc nespus de mult.

Suntem în timpul pascal, timp în care suntem chemați să descoperim duminică de duminică și zi de zi noi și noi daruri, noi și noi vești bune, ale lui Isus înviat pentru noi. Timpul pascal, ca să folosesc o imagine plastică, este asemenea unui imens hambar, din care, cu cât scoatem mai multe frumoase și mai prețioase lucruri, cu atât ele nu se mai termină; și oricât de mulți ani am trăi în lumea acesta, tot va trebui să ne folosim și de întreaga veșnicie pentru a descoperi totul.

Pericopa evanghelică de astăzi (cf. In 14,15-21) și cea din duminica trecută fac parte din discursul lui Isus de la Cină (cf. In 13,31-14,31). Este un discurs de mângâiere și de consolare pentru apostolii săi întristați, după anunțul plecării sale din această lume la Tatăl, după ce mai înainte va trece prin suferință și moarte, spre mântuirea noastră; dar înainte de a ajunge la suferință și moarte, va trece prin experiența lepădării și a trădării, nu numai din partea poporului și a autorităților, ci și din partea unor ucenici.

Înaintea plecării sale din această lume la Tatăl, Isus își consolează și își întărește ucenicii, și prin ei și pe noi, prin niște mesaje încurajatoare și pline de speranță.

Prima consolare plină de speranță, cuprinsă în pagina evanghelică de astăzi, este promisiunea că el se va întoarce și că se va arăta din nou celor care cred în el și îl iubesc, adică celor care păzesc cuvântul său: "Nu vă voi lăsa orfani. Voi veni la voi. Peste puțin timp, lumea nu mă va mai vedea; însă voi mă veți vedea" (In 14,18-19). Așa cum a treia zi de la moartea sa a înviat și le-a apărut ucenicilor umplându-i de bucurie (cf. In 20,20); tot astfel va sta mereu lângă noi pentru a nu ne lăsa singuri în necazurile și durerile noastre. Isus ne promite că își va continua grija sa față de noi până la sfârșitul lumii (cf. Mt 28,20). Va fi zilnic alături de noi pentru a ne reaminti de iubirea sa de la cruce, așa cum a fost alături de Toma (cf. In 20,26). Va fi alături de noi în necazurile noastre ca să ne ajute ca pe cei doi ucenici de la Emaus (cf. Lc 24,27). Va fi zilnic alături de noi și în rătăcirile noastre, ca să ne ridice ca pe Saul din Tars (cf. Fap 9,4). Prin aceste cuvinte, Isus ne spune: Dacă ești întristat din cauza păcatului, întoarce-te la mine, la Dumnezeul cel viu, și vei avea pace și iertare. Eu îți șterg fărădelegile și nu-mi voi mai aminti de păcatele tale (cf. Is 43,25).

"Peste puțin timp, lumea nu mă va mai vedea; însă voi mă veți vedea (In 14,19)". Psalmistul îl aseamănă pe omul rău cu un copac verde. Dar când a mai trecut pe acolo nu l-a mai găsit (cf. Ps 37,35-36). Un om de pe o insulă a ieșit din adăpostul său după un uragan. Privind dezastrul din jur, și-a dat seama că falnicul copac care de zeci de ani străjuia la intrarea casei sale fusese doborât. Cum se poate așa ceva, din moment ce copacii mai mici din jur au rezistat, se întreba el? Privind ciotul care mai rămăsese din copacul doborât, a găsit răspunsul. Copacul, aparent de neclintit, era putred pe dinăuntru, iar furtuna nu a făcut decât să scoată la iveală această degradare ascunsă. Tot astfel la sfârșit, Domnul va arăta putregaiul interior al celor care astăzi par copaci verzi.

A doua veste bună cuprinsă în evanghelia de astăzi este: "Dacă mă iubiți, păziți poruncile mele, iar eu îl voi ruga pe Tatăl și alt Apărător vă va da vouă, ca să fie cu voi pentru totdeauna; el este Duhul adevărului pe care lumea nu poate să-l primească, pentru că nu-l vede și nici nu-l cunoaște; însă voi îl cunoașteți, pentru că rămâne la voi și pentru că este în voi" (In 14,15-17).

Cei credincioși au deja un apărător la Tatăl ceresc; îl au pe Isus Cristos cel drept. El este jertfa de ispășire a pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci și pentru ale lumii întregi (cf. 1In 2,1-2). Acum, lsus înviat, marele nostru preot din cer, le promite ucenicilor săi credincioși un al doilea apărător pe lângă Tatăl ceresc, pentru aici pe pământ, care să fie mereu cu ei și să locuiască în ei (cf. In 14,17; Rom 8,9; 2Tim 1,14); ca din ei să înalțe către Tatăl rugăciuni cu suspine negrăite, pentru că ei încă nu știu cum să roage (cf. Rom 8,26); ca din ei să-i călăuzească (cf. Gal 5,16). Deci Dumnezeu Tatăl, care ne iubește, a voit ca noi să avem doi mângâietori și apărători, unul în cer și unul pe pământ; un Mângâietor pentru toate câte privesc mersul nostru prin această lume și un Mângâietor pentru tot ceea ce privește relațiile noastre în ceruri, adică plăcuta și fericita noastră părtășie cu Tatăl.

Alături de Isus Cristos, Duhul Sfânt, asemenea unei bune mame, care știe să dea fiecărui copil cele necesare pentru o bună creștere, va fi: pentru unii o experiență copleșitoare a dragostei lui Dumnezeu (cf. Rom 5,5); pentru alții o bucurie mare (cf. 1Tes 1,6); pentru alții o experiența iluminării (cf. 2Cor 3,14-17), a eliberării (cf. Rom 8,2; 2Cor 3,17), a transformării morale (1Cor 6,9-11) sau a diferitelor daruri spirituale (1Cor 1,4-7; Gal 3,5); pentru alții o vorbire în limbi, o profeție, o lauda a lui Dumnezeu, o propovăduirea cu îndrăzneală (cf. Fap 2,4; 4,8, 31; 10,46; 13,9-11; 19,6).

Duhul Sfânt mai poate fi asemănat cu un slujitor priceput care știe să rânduiască bine lucrurile stăpânului său. O imagine a lui o găsim în Eleazar, robul lui Moise, care a condus mireasa lui Isaac prin pustiu, până la fericita întâlnire cu el (cf. Gen 24,50-67). Duhul Sfânt ne conduce și pe noi prin pustiul acestei vieți până la Tatăl ceresc, ca să-i fim mireasă Fiului său preaiubit. Isus, mirele nostru, va ieși înaintea noastră atunci când Duhul Sfânt ne va conduce la cer, așa cum Isaac a ieșit înaintea lui Rebeca, atunci când Eleazar a adus-o în casa lui.

Un suflet ales făcea următoarea remarcă: "Dacă nu îl cunoști pe Cristos, nu cunoști nimic, chiar dacă cunoști totul în afară de el. Iar, dacă îl cunoști pe Cristos, cunoști totul, chiar dacă nu mai știi nimic altceva în afară de el". Și tocmai asta face Duhul Sfânt cu noi, ni-l arată, ni-l descoperă și ne face să-l cunoaștem bine pe Isus, singura noastră șansă de mântuire (cf. In 14,26).

A treia veste bună cuprinsă în evanghelia de astăzi este: "Pentru că eu sunt viu și voi de asemenea veți fi vii" (In 14,19). Moise condusese poporul lui Dumnezeu prin deșert. Pe când poporul traversa deșertul, Dumnezeu era prezent sub forma unui nor, în timpul zilei, și, în timpul nopții, sub forma unei coloane de foc (cf. Ex 13,21-22). Poporul cel nou născut din învățătura evangheliei, Biserica, este un popor de pelerini, care sunt mereu pe drum în căutarea vieții fără durere, chin și lacrimi (cf. Ap 21,4). Suferințe, țipete de durere și moarte nu vor mai exista în viața cea nouă, pentru că au fost învinse de Isus. Și pentru că Isus este viu și fără dureri, și noi vom fi vii și fără dureri.

A patra veste bună cuprinsă în evanghelia de astăzi este: "Cine mă iubește pe mine, va fi iubit de către Tatăl meu, și-l voi iubi și eu și mă voi arăta lui" (In 14,21).

Dumnezeu ne iubește pentru că el este iubire (cf. 1In 4,8.16). Dumnezeu ne iubește pe toți, fără excepții, pentru că iubirea lui este infinită. Isus Cristos, venind în lume, ne-a povestit și ne-a arătat cât de mult iubește Dumnezeu lumea, că l-a dat pe el pentru oamenii din lume (cf. In 3,16). Dumnezeu și-a arătat dragostea față de noi prin faptul că pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi (cf. Rom 5,8). Dumnezeu ne iubește, căci știe și numărul lacrimilor noastre (cf. Ps 56,8); știe când avem inima zdrobită (cf. Ps 34,18); știe și numărul firelor de păr din capul nostru (cf. Mt 10,29-31); știe când ne așezăm și când ne ridicăm; când ne culcăm și când ne trezim; știe și gândurile noastre (cf. Ps 139,1-3); ne iartă fărădelegea, răzvrătirea și păcatul (cf. Ex 34,7). De aceea, putem spune și noi cu psalmistul: "Chiar dacă tatăl meu și mama mea mă părăsesc, Domnul mă primește" (Ps 27,10).

A-l iubi pe Isus, înseamnă a-i păzi poruncile și a vorbi oamenilor despre el. Mireasa din Cântarea cântărilor nu putea trăi fără să vorbească și altora despre iubitul inimii ei (cf. Ct 3,11). Într-adevăr, așa cum spune și cântul nostru creștin: "Nu poți să nu vorbești de cel care-l iubești".

De aceea și psalmistul ne îndeamnă astăzi: "Înălțați lui Dumnezeu cântări de bucurie, toți locuitorii pământului! Cântați slavă numelui său, măriți slava lui prin laudele voastre. Spuneți-i lui Dumnezeu: Cât de mărețe sunt lucrările tale" (Ps 64,1-3).

În prima lectură de astăzi, diaconul Filip îl iubea pe Isus împlinindu-i porunca de a merge în lumea întreagă pentru a le vorbi oamenilor despre Isus și mântuirea lui. Astfel, Filip s-a dus și le-a vorbit celor din Samaria despre Isus, iubitorul de oameni, prin a cărei putere făcea minunile și chema la mântuirea lui; și mulți samariteni s-au întors la Dumnezeu și au început și ei să-l iubească mult pe Isus, venind la credință și învrednicindu-se să-l primească pe Duhul Sfânt, cel trimis de Tatăl, ca rod al patimii, morții și învierii sale (cf. Fap 8,5-8.14-17).

În a doua lectură de astăzi, sfântul Petru îl iubea și el mult pe Isus și îi păzea poruncile, vorbind altora despre faptele lui minunate (cf. 1Pt 2,9). Concret, el, asemenea lui Isus din evanghelie, îi mângâia pe creștinii de la început, care, din cauza credinței, sufereau calomnii și persecuții. Petru le adresează cuvinte de încurajare, asigurându-i că mărturia lor nu va fi fără roade veșnice (cf. 1Pt 3,15-18).

Dacă și noi îl vom iubi pe Isus păzindu-i poruncile și mărturisindu-l înaintea oamenilor, și pe noi ne vor iubi persoanele divine; și nouă ni se vor arăta în toate problemele și necazurile noastre; dar mai ales ni se vor arăta la sfârșitul vieții, când le vom vedea așa cum sunt și vom deveni asemenea lor (cf. 1In 3,2).

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat