Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la ziua de marți după Paști - 2014

"Spune-ne, Marie Magdalena, ce-ai văzut pe cale?" "Am văzut mormântul lui Cristos care trăiește, am văzut mărirea celui înviat".

Cristos a înviat!

La intrarea unui mausoleu din Germania, care adăpostește rămășițele pământești ale mai multor regi și principi, se găsește un lanț gros înfipt în peretele zidului. De un capăt al lanțului se află prinsă o cruce grea și noduroasă, iar de celălalt capăt se află prinsă o frumoasă coroană strălucitoare. Iar dedesubtul lor sunt scrise aceste cuvinte: "Per crucem, ad lucem!" (Prin cruce la lumină). Lanțul gros, care reprezintă credința puternică, vrea să ne spună că crucea și coroana sunt strâns legate una de alta și că nimeni nu poate lua una dintre ele fără să o ia și pe cealaltă.

În dimineața învierii, pe când era încă întuneric, Maria Magdalena a alergat până la mormântul lui Isus, pentru că acolo unde este iubire, nu încape frica (cf. 1In 4,18). Nu i-a fost frică nici de garda romană, nici de piatra mare de la mormânt, pentru că credința poate totul, iar iubirea este mai tare ca moartea (cf. Ct 8,6). Mergea plângând, când iată îngerii i-au spus că Isus nu este în mormânt. Era hotărâtă să-l ia în spate și să-l aducă iarăși la mormânt. Nu s-a mulțumit nici cu îngerii, nici cu fâșiile de pânză. Ea îl voia numai pe el. Și pentru dragostea ei cea mare, nu numai că i s-a iertat mult (cf. Lc 7,47), ci a fost și prima care l-a întâlnit și l-a auzit pe Isus vorbind după învierea sa. Ea a fost prima care a strigat: "Cristos a înviat!"; iar omenirea întreagă de atunci răspunde fericită: "Adevărat a înviat!" De atunci, atât pentru ea, cât și pentru noi, existența a căpătat un nou sens sub soare.

O tânără femeie și-a pierdut soțul în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul ce trecuse de la moartea soțului, tânăra femeie a fost mai mult moartă decât vie. Familia și prietenii își făceau griji pentru ea și se întrebau dacă avea să iasă vreodată din această stare. Dar a sosit și duminica Paștelui și o prietenă a invitat-o pe tânăra văduvă să meargă la biserică împreună cu ea. În dimineața aceea de Paști, predicatorul a vorbit despre Maria Magdalena în drum spre mormânt și despre cum lacrimile ei au fost preschimbate bucurie. La încheierea serviciului religios, s-a simțit total schimbată și ea și toți au putut să vadă asta. "Dar ce s-a întâmplat cu tine"? "Povara mi-a fost ridicată. Acum știu sigur că Isus a înviat cu adevărat și că morții vor învia și ei. De acum nu mai am nici o teamă!"

Și noi suntem chemați să ne însușim această credință. Isus poate fi și Domnul nostru. Viața veșnică oferită de el poate fi și a noastră. Speranța aceasta ne poate ajuta și pe noi să înfruntăm orice furtună.

De când Isus a înviat, nu ne mai temem de moarte. Ba, chiar ne batem joc de ea, spunând cu sfântul Paul: "Unde îți este biruința, moarte? Unde îți este boldul, moarte" (1Cor 15,55).

Zece pacienți americani au plătit 120.000 de dolari, Institutului Alcor de extindere a vieții, din Scottsdale, Arizona, pentru a-și îngheța întregul trup în azot lichid, la o temperatură de -320 grade, prin procedeul numit criogenie, în speranța că știința medicală va evolua și va descoperi o metodă prin care moartea și îmbătrânirea vor deveni istorie. Deși, nu este sigur că acest procedeu va funcționa vreodată, un membru al Institutului a spus că și el ar fi dispus să încerce criogenia, pentru simplu motiv că-i place să trăiască.

Pentru toți cei cărora le place să trăiască, Dumnezeu are vești bune. Isus Cristos a înviat dintre morți, având un trup nemuritor. El a învins moartea. Toți cei care cred în Isus, vor avea parte într-o zi de înviere și de un trup nou, nesupus morții. Isus este singura noastră speranță pentru viața veșnică. Isus spune clar: "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine" (In 14,6). Numai credința în Isus Cristos ne asigură viața veșnică cu Dumnezeu. Maica Domnului a înviat deja, se bucură farmecul vieții veșnice și ne așteaptă lângă ea.

La o întrunire numeroasă a Partidului Comunist dintr-un oraș nu departe de Moscova, un conferențiar încercă mai mult de două ore să-i convingă pe ascultătorii săi că nu poate exista nici un Dumnezeu și că nu există nici înviere. Pentru a fi sigur de succesul său, spre sfârșit el puse întrebarea stereotipă, dacă cineva dorește să spună ceva în legătură cu cele spuse și auzite sau să întrebe ceva. Atunci se ridică din bancă un simplul țăran și rugă să i se permită să vină în față, ceea ce conferențiarul aprobă. Țăranul se urcă la pupitru, se uită cu calm asupra numeroșilor ascultători din sală, își desfăcu mâinile și strigă: "Cristos a înviat!" Cu toții se ridicară în picioare și răspunseră într-un cuget: "Adevărat a înviat!"

"Dacă mărturisești deci cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima că Dumnezeu l-a înviat din morți vei fi mântuit" (Rom 10,9).

Nimeni nu ne poate oferi mai mult decât ne-a oferit nouă Dumnezeu prin Cristos, care ne-a luat suferințele și moartea cauzate de păcat și ne-a oferit viața cea nouă și veșnică în împărăția sa. De aceea, nimeni nu ne va putea amăgi cu teorii de fericire străine de Dumnezeu. Învierea lui Cristos dă speranță și sens vieții noastre, prin promisiunea învierii. Sfântul Paul ne zice: "Iată, vă spun o taină: La cea din urmă trâmbiță, morții vor învia nesupuși putrezirii" (1Cor 15,51-52).

Sfântul Francisc de Sales (1567-1622) se îndrepta spre amvon să predice despre învierea lui Lazăr; când, iată, cineva se apropie și-i aduce la cunoștință că tatăl său a murit. Urcă la amvon și la sfârșitul predicii spuse: "Am aflat acum câteva clipe că tatăl meu a trecut la cele veșnice. Rugați-vă pentru odihna sufletului său și să mă iertați că voi lipsi două-trei zile ca să-mi fac ultimele datorii față de tatăl meu".

În dimineața învierii, Maria Magdalena inaugurează noua sa viață ca martor al celui înviat. Trebuie să meargă să anunțe fraților săi vestea cea mare. Nu poate să o țină numai pentru sine, trebuie să o împărtășească. "Spune-ne, Marie, ce-ai văzut în drumul tău?" "L-am văzut pe Domnul, am văzut mormântul gol, i-am văzut pe îngeri, martorii învierii lui, giulgiul și veșmintele: Isus, bucuria și speranța mea a înviat!".

Doi avocați, Lew Wallace (1827-1905) și Robert Ingersoll (1833-1899), călătoreau cu trenul. Primul era credincios, celălalt nu. Un timp au călătorit vorbit doar banalități. La un moment dat cel necredincios, pe nume Robert Ingersoll, l-a provocat pe cel credincios, pe nume Lew Wallace: "A înviat Cristos sau nu? Este Cristos divin sau nu?" Și necredinciosul părea să aibă motive convingătoare, iar credinciosul părea că nu putea găsi răspunsuri potrivite. Dar când necredinciosul i-a spus că toate religiile sunt bune și că el este creștin numai datorită unui accident geografic, pentru că s-a întâmplat să se nască într-o țară creștină, atunci Lew Wallace, cel credincios, i-a replicat cu mult curaj: "Ascultă, prietene, să ne întoarcem puțin în timp, la începutul creștinismului. Să privim cu ochii minții o arenă romană este plină de oameni. Leii sar asupra creștinilor, sfâșiindu-i de vii. Cum au reușit acești primi creștini să sfideze moartea cu atâta curaj? De ce au fost ei dispuși mai degrabă să moară decât să renunțe la credința lor în Cristos? Există un singur motiv: ei au crezut că Isus a fost mai mult decât un om bun, mai mult decât un învățător și un rabi moral. Ei au crezut că Isus este Fiul lui Dumnezeu cel viu. Ei au acceptat cuvintele rostite de Isus către Marta: «Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi» (In 11,25)". Și a continuat Lew Wallace: "Primii creștini, studiind profețiile din Vechiul Testament referitoare la locul nașterii lui Isus (cf. Mih 5:2), la seminția din care avea să se nască (cf. Gen 49,10), la nașterea sa din fecioară (cf. Is 7,14), la lucrarea sa (cf. Is 61,1-3), la suferințele și moartea sa (cf. Ps 22; Is 53) și la învierea sa glorioasă (cf. Ps 16,10-11), acești primi creștini și-au format o credință tare. Ei au preferat ca mai degrabă să moară decât să renunțe la credința lor în Isus. Ei au avut convingerea fermă că viața veșnică oferită de Isus este reală". În fața unui astfel de discurs, cel care nu a mai găsit cuvinte de răspuns a fost necredinciosul, Robert Ingersoll!

Sfântul Paul ne spune: "Nu știți voi că cei care aleargă pe stadion, toți aleargă, însă numai unul primește premiul? Alergați în așa fel ca să-l câștigați. Orice atlet renunță la toate. Ei o fac pentru a primi o coroană pieritoare. Însă noi pentru una nepieritoare. Deci eu așa alerg, nu fără rost; așa lupt cu pumnul, dar nu lovind în aer. Îmi chinuiesc trupul și îl fac sclav ca nu cumva, după ce am predicat altora, eu însumi să fiu respins" (1Cor 9,24-27).

Lupta noastră nu este împotriva sângelui și trupului, ci împotriva puterilor întunericului, împotriva duhurilor răului. De aceea, să luăm armura lui Dumnezeu ca să ne putem împotrivi în ziua cea rea și, să putem rămâne în picioare. De aceea, odată cu platoșa dreptății, cu evanghelia păcii, cu scutul credinței, cu coiful mântuirii și sabia duhului (cf. Ef 6,12-17), trebuie să luăm și vegherea atentă asupra noastră: ochii să aibă limite la ce privesc, limba să aibă îngrădire la ce vorbește, urechile să fie bine păzite, mâinile să nu atingă orice, picioarele să nu umble oriunde, inima să nu se lipească de orice, iar gândurile să nu se îndepărteze de Cristos și de viața veșnică. Numai așa, bine înarmați cu "armura lui Dumnezeu" și cu "veghere atentă", vom ieși biruitori cu Isus asupra păcatului, diavolului, lumii și morții și vom intra împreună cu el în veșnicia fericită.

La Coblenza, Italia, un tânăr student german, orfan de tată, dar plin de viață și de inteligență, a început o viață de păcat, care a întristat-o mult pe mama sa. Într-o zi acest tânăr a comis o infracțiune și a ajuns la închisoare. Mama lui s-a îmbolnăvit de inimă și a ajuns aproape de moarte. I s-a permis mamei bolnave, să-l vadă în închisoare. Abia i-a aruncat o privire dojenitoare, i-a amintit de Isus înviat și a murit. I s-a permis să meargă la înmormântare. După anii de detenție, a fost eliberat. Când a fost eliberat, erau sărbătorile Paștelui. S-a spovedit, s-a împărtășit și s-a decis pentru o viață mai bună, o viață nouă. Nu s-a mulțumit să rămână bun în lume, ci s-a retras într-o mănăstire, a intrat seminar, a făcut studii teologice, a fost sfințit preot, a mers misionar, și a convertit mulți păcătoși asemenea lui. Este părintele Staslacher, din Societatea lui Isus.

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat