Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moinești: Floriile, o primăvară în suflet

În Duminica Floriilor, la 13 aprilie 2014, în comunitatea Parohiei "Înălțarea Domnului" din Moinești, sărbătoarea intrării triumfale a Domnului nostru Isus Cristos în Ierusalim a fost reiterată printr-o celebrare a bucuriei și o participare exprimând o trăire și o mărturie de credință, în cadrul sfintei Liturghii, celebrată de părintele paroh Ludovic Butnărașu, și prin procesiunea desfășurată pe străzile orașului, întrepătrunsă de momentele de rugăciune ale stațiunilor devoțiunii "Calea Sfintei Cruci".

Credincioșii au purtat icoanele cu cele 14 stațiuni - momente ale patimii Domnului nostru Isus Cristos și ramuri de salcie exprimându-și prin cântec și rugăciune bucuria de a fi creștin.

Sărbătoarea Floriilor, care celebrează sosirea lui Isus Cristos în Ierusalim, călare pe un asin, marchează începutul săptămânii ce culminează cu noaptea de Înviere și cu marea sărbătoare de Paști. Oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de palmier sau finic (curmal) în mâini și strigând: "Osana! Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului, împăratul lui Israel!". Știa că aceia care astăzi îl primesc cu urale, în scurt timp se vor lepăda zgomotos de el. Și cu toate acestea, Domnul a făcut sacrificiul suprem pentru izbăvirea păcatelor lumii.

În zilele noastre, credincioșii sărbătoresc intrarea lui Isus în cetate în duminica dinainte de Paște. An de an, duminică dimineața, oamenii duc crenguțe de salcie și de mâțișor la biserică, acolo unde preotul le sfințește, după care le aduc acasă și le pun la icoane pentru a le ține până anul următor.

În trecut, sărbătoarea mai purta numele de "Duminica aspiranților sau a candidaților la Botez", cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze. Tot în acea zi, regii și împărații își arătau mărinimia față de condamnați, de aceea sărbătoarea mai era cunoscută drept "Duminica grațierilor".

Duminica Floriilor este ziua în care cinstim intrarea Domnului în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Învierea sa, eveniment relatat de către cei patru evangheliști. Denumirea provine de la triumfalismul cu care Cristos a fost întâmpinat, ca un împărat, de către popor, simbolizat prin ramurile de finic și hainele așternute pe cale de către cei prezenți. În contrast cu această măreție, Isus se smerește, intrând în cetate călare pe un mânz de asin, care era socotit ca un animal de povară. Prin aceasta, Domnul prefigurează misiunea jugului său blând și smerit: aceea de a se răstigni pe cruce pentru toți. Această bucurie a smereniei și a Pătimirii pe cruce va fi starea de spirit a creștinului din toată săptămâna care începe cu Floriile: Săptămâna Patimilor.

"Floriile" au o rezonanță sufletească deosebită; ele creează o stare de profundă pace și de aleasă bucurie spirituală în viața creștinilor. Floriile sunt semnul curăției și al frumosului și dacă pământul își are în tot anul o primăvară și sufletul nostru trebuie să-și aibă în tot anul o primăvară care să-l curețe de păcate și să-l îmbrace cu flori curate și frumoase. Această primăvară a sufletului este postul de curățire și înnoire sufletească al Învierii Domnului.

Genoveva Ciobancă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 aprilie: Moinești: Floriile, o primăvară în suflet


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat