Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Olimpiada Națională de Religie Catolică

În perioada 9-11 aprilie 2014, la Oradea a avut loc Olimpiada Națională de Religie Catolică, etapa națională, pentru clasele VII-XII. Din Dieceza de Iași, au participat 44 de elevi, 28 elevi de la teoretic și 16 elevi de la teologic.

Evenimentul a adunat elevi din toată țara, la cele două nivele, teoretic și teologic (religie și vocațional), care cu bucurie și speranță așteptau momentul testării cunoștințelor.

Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 9 aprilie, la ora 18.00, la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea. PS Virgil Bercea, președintele onorific al comisiei olimpiadei, a urat bun venit și i-a încurajat pe toți participanții. Cuvântul inspectorului școlar general din partea Ministerului Educației Naționale, prof. Cătălin Pîslaru, a fost citit de către pr. Florin Negruțiu, inspector de religie al Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Au mai luat cuvântul prof. Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor; pr. Alexandru Buzalic, președintele executiv al comisiei de olimpiadă, și prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu".

În a cea de a doua parte a festivității de deschidere a fost prezentat un spectacol artistic realizat de elevii liceului gazdă.

Înainte de susținerea probei scrise, elevii participanți și profesorii au participat la sfânta Liturghie celebrată în Capela "Sfinții Trei Ierarhi" a Seminarului Teologic Greco-Catolic.

După-amiază, în timp ce se așteptau rezultatele, olimpicii împreună cu profesorii însoțitori au făcut un tur al orașului cunoscând astfel cele mai importante, reprezentative repere turistice ale orașului Oradea.

Olimpiada Națională de Religie s-a încheiat cu mulțumiri aduse lui Dumnezeu la sfânta Liturghie.

Înmânarea diplomelor, de către PS Virgil Bercea și dl. Daniel Negrean, Inspector Școlar General, a adus multe bucurii pentru unii, dar și speranță pentru alții.

Din Dieceza de Iași, au participat 44 de elevi, 28 elevi de la teoretic și 16 elevi de la teologic.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii a efortului tuturor, a susținerii din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite:

Premiul I:

- clasa a VII-a: Encuț Emilia - Liceul Teoretic "Lascăr Rosetti" Răducăneni, jud. Iași, nota 10;

- clasa a VIII-a: Petrișor Iosif Marcelin - Școala Gimnazială Tămășeni, jud. Neamț, nota 10;

- clasa a IX-a: Popescu C.V. Olga-Teodora - Colegiul Național "Gh. Vrănceanu" Bacău, nota 10;

- clasa a IX-a: Patrașcu A. Iulian-Iustin - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, nota 9,85;

- clasa a XI-a: Ghervase A. Irina-Mădălina - Colegiul Național "Gh. Vrănceanu" Bacău, nota 10;

- clasa a XI-a: Bârsan V. Iosif Alexandru - Liceul Teologic Romano Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman, jud. Neamț, nota 10;

- clasa a XII-a: Fercu I. Gabriela - Colegiul Național "Vasile Alecsandri" Bacău, nota 9,90;

- clasa a XII-a: Ilinca S. Marius Cornel - Liceul Teologic Romano Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman, jud. Neamț, nota 9,20

Premiul al II-lea:

- clasa a VII-a: Dragan I. Silvia-Daniela - Școala Gimnazială nr.10, Bacău, nota 9,50;

- clasa a VIII-a: Andrei Theodora Veronica - Școala Gimnazială "Anastasie Panu", jud. Vaslui, nota 9,50;

- clasa a X-a: Stredie Anca - Colegiul Național "Mihai Eminescu" Suceava, nota 9,70

- clasa a X-a: Cojocaru A. Gabriel Lucian - Liceul Teologic Romano Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman, jud. Neamț, nota 9,70;

- clasa a XI: Petrișor Emanuel - Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași, nota 9,80;

- clasa a XII-a: Jitaru D. Eusebiu Ionuț - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, nota 8,50

Premiul al III-lea:

- clasa a VII-a: Toma M. Iulia - Școala Gimnazială Gherăești, jud. Neamț, nota 9,30;

- clasa a IX-a: Fechet Ionela-Paula - Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăucești, jud. Iași, nota 9,55

- clasa a X-a: Antal-Burlacu I. Laura - Colegiul Național "Gh. Vrănceanu" Bacău, nota 9,5;

- clasa a X-a: Ghirculesei M. Andrei-Laurențiu - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, nota 9,40;

- clasa a XI-a: Croitoru Bianca Ștefania - Colegiul Național "Cuza Vodă" jud. Vaslui, nota 9,40;

- clasa a XI-a: Chenciu A. Ionuț - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, nota 9,65;

- clasa a XII-a: Pal Claudia-Eleonora - Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași, nota 8,40

Mențiune:

- clasa a IX-a: Grițcu Cristian - Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași, nota 9,10;

- clasa a XI-a: Badale Ionela-Sabina - Colegiul "Alexandru Cel Bun" Gura Humorului, Jud.Suceava, nota 9,10;

- clasa a XI-a: Netedu E. Alexandru Mircea - Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif" Bacău, nota 9,55

- clasa a XII-a: David A. Eduard Cristian - Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif" Bacău, nota 8,20.

Iată câteva din impresiile participanților:

"Această experiență a fost unică și de neuitat. E minunat să vezi atâția elevi care transmit parfumul iubirii Tatălui ceresc, care nu uită că sunt creștini și prin timpul acordat studiului pentru această olimpiadă, dovedesc că Dumnezeu e iubirea și fericirea supremă, iar prin această activitate e un mod de a se apropia de el mai mult. Cred că scopul esențial al acestei olimpiade nu este câștigul, ci punerea în practică a lucrurilor pe care le învață fiecare participant atât în familie, societate, cât și în Biserică. Pot spune că pentru mine această olimpiadă a fost una dintre cele mai mari realizări din viața mea de până acum și mai ales mă bucur că am cunoscut oameni frumoși care merită tot respectul. Împreună am așteptat cu multe emoții rezultatele olimpiadei. Fiecare își dorea să aibă un premiu, însă ne gândeam la cuvintele pline de speranță ale Preasfințitului Virgil Bercea care ne-a încurajat spunându-ne că noi deja suntem sus și că Dumnezeu ne iubește. Trebuie să menționez că profesorii însoțitori ne-au sprijinit și încurajat foarte mult. Și desigur mai cred că trebuie, noi toți, să-i mulțumim Domnului pentru ocazia oferită". (Gabriela Fercu, Bacău)

"Sincer, nu cred că există o răsplată mai bună și mai valoroasă pentru munca depusă pentru a ajunge până aici, la etapa națională a Olimpiadei de Religie decât experiența acumulată, persoanele minunate pe care am avut ocazia să le cunosc, plăcerea de a vizita orașul Oradea, emoțiile îndurate până la afișarea rezultatelor și nu în ultimul rând bucuria cu părinții, profesorii, prietenii, colegii de clasă, de cameră. Aceste minunate zile mi-au umplut mintea numai de gânduri bune și dorința de a lua totul de la capăt anul viitor". (Silvia Drăgan, Bacău)

"Aceste zile au fost o experiență frumoasă pentru mine. Fiind în clasa a XII-a m-am gândit că nu voi mai avea ocazia să trăiesc astfel de momente și am încercat să mă bucur de aceste zile pentru a rămâne cu amintiri frumoase. Cred că indiferent de rezultatele obținute, important este că am ajuns până aici. Faptul că am participat la Olimpiada Națională de Religie, este o cinste pentru noi și trebuie să ne bucurăm că prin această participare am adus slavă lui Dumnezeu care lucrează atât de frumos prin fiecare dintre noi. Olimpiada a fost o ocazie bună de a ne cunoaște între noi, dar mai ales o bucurie mare pentru Domnul văzând cum atâția copii se întrec în a-l cunoaște mai bine." (Claudia Eleonora Pal, Iași)

"Zilele acestea au fost foarte plăcute. Mă bucur că am avut șansa să particip la această olimpiadă. Orașul Oradea mi-a plăcut nespus! M-a impresionat turul orașului. Deși emoțiile și-au spus cuvântul mai ales în momentul susținerii probei, experiența nu o voi uita niciodată!" (Luiza Vârgă, Iași)

"Olimpiada Națională de Religie 2014 s-a conturat a fi o experiență de neuitat evidențiată prin seriozitatea îmbinată de umorul, deliciul artistic satisfăcut de minunatul municipiu, al Oradei, și împlinirea spirituală obținută în urma participării la sfintele Liturghii în stil latin și oriental". (Olga Popescu, Bacău)

"Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această nouă experiență din viața mea. Întâlnirea cu ambientul greco-catolic, cu persoane noi m-a îmbogățit profesional și spiritual,experimentând totodată bogăția diversității riturilor în unica Biserică a lui Cristos". (Ciprian Mihoc, Iași)

"Experiența de la Oradea a fost una deosebită. Deși a fost a doua oara când am participat la această etapă emoțiile nu au fost puține. M-am bucurat că i-am revăzut pe unii dintre participanții de anul trecut și că am cunoscut pe alții noi. M-am simțit ca într-o familie". (Theodora Veronica Andrei, Huși)

"Au fost zile de vis, plăcute. M-am măsurat cu visul și nu am ieșit învins! A fost a treia oară când am participat la Olimpiada Națională de Religie, dar am reușit să constat că repetabilul devine inovator" (Marius Ilinca, Roman)

"După încă o experiență obținută la această Olimpiadă de Religie consider că am acumulat în primul rând un set de cunoștințe și în plus prieteni noi. Am fost încântată să vizitez orașul Oradea care are unicitatea lui, oamenii care sunt atât de primitori, ne-au primit cu multă căldură în cetatea lor. Sunt fericită de rezultatele mele cât și a colegilor mei și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru înțelepciunea dăruită care m-a ajutat de-a lungul pregătirii mele. Sper să retrăim aceste momente".

(Bianca Ștefania Croitoru, Huși)

"Aceste trei zile au reprezentat pentru mine o nouă experiență. A fost o ocazie de a-mi face noi prieteni, dar și de a avea un rezultat deosebit. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ajutat și că este cu mine mereu". (Iosif Bârsan, Roman)

"Din punctul meu de vedere, experiența trăită la Oradea a fost una de neuitat. Aici am întâlnit olimpici naționali la religie din toate zonele României, împrietenindu-mă cu ei. M-am simțit onorată de privilegiul de a participa la Olimpiada Națională de Religie alături de acești elevi minunați. Vizitarea orașului Oradea mi-a provocat o mare bucurie, căci, în opinia mea, este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Mi-aș dori ca această experiență să se repete". (Adriana Farcaș, Faraoani)

"A fost o plăcere deosebită pentru mine să particip la acest concurs minunat, unde am cunoscut oameni deosebiți. O experiență minunată pe care nu o voi uita și care cu siguranță mă va ajuta" (Vincent Ostrovschi, Suceava)

"Este un lucru extraordinar pentru mine să iau parte la un asemenea eveniment, la o olimpiada națională, pentru că aici nu este numai spiritul de concurență dar mai ales o adevărată prietenie care s-a legat între noi. A fost un timp de bucurie, de zâmbete, dar să nu uităm rugăciunea. Pentru mine scopul principal a fost nu de a câștiga un premiu, ci de a câștiga un prieten". (Emanuel Petrișor, Iași)

"A fost o experiență frumoasă în care am cunoscut oameni noi și am împărtășit momente frumoase. Dincolo de emoțiile Olimpiadei, mi-a plăcut în mod deosebit vizita în oraș și nu doar datorită arhitecturii impresionante a orașului și a istoriei acestuia, ci și datorită atmosferei plăcute din interiorul grupului. Mulțumesc tuturor celor care au făcut ca Olimpiada să fie posibilă!" (Laura Antal, Bacău)

"Ca profesor, să fac parte din lotul național al Olimpiadei de Religie a fost o revelație. Am văzut cum sămânța Cuvântului încolțește în mintea și viața tinerilor de astăzi. Aceștia pot fi inteligenți, bucuroși, prietenoși, frumoși la chip, suflet și la minte. Pentru profesori a fost un examen greu. Să delimitezi primele trei premii și mențiunea între notele 9,30 și 10 e o adevărată responsabilitate la care am cerut contribuția Duhului Sfânt. Felicitări tuturor: elevi, profesori organizatori, însoțitori și colaboratori. A fost o experiență foarte frumoasă!" (prof. Mariana Sofronie, Roman)

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat