Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Bartolomeu: "De la dialogul iubirii la dialogul adevărului între două Biserici surori"

De Maria Chiara Biagioni

Nu există alternativă la dialog. Astăzi Bisericile sunt chemate să vorbească într-un singur glas și să acționeze împreună pentru că problemele sunt multe și urgente. Suferințe, sărăcie, criză ecologică, abuzarea religiilor din parte puterilor politice, războaie și mai ales persecuții ale creștinilor din cauza credinței lor. Iată pentru ce papa Francisc și patriarhul ecumenic Bartolomeu și-au dat întâlnire în mai la Ierusalim. "Fratele papa Francisc", îl numește patriarhul în acest interviu acordat în exclusivitate agenției SIR în ajunul întâlnirii de la Ierusalim, la 50 de ani de la istorica îmbrățișare dintre Paul al VI-lea și patriarhul Athenagoras care a marcat începutul unei noi ere în raporturile dintre catolici și ortodocși.

Ce anume vă amintiți despre acel moment și despre figurile lui Paul al VI-lea și Athenagoras?

"Când la începutul anilor '60, au fost întreprinse inițiativele de pionierat dintre Biserica Catolică romană și Biserica Ortodoxă, eram încă un tânăr student la Roma, trimis acolo de patriarhul ecumenic de atunci Athenagoras pentru a continua studiile în drept canonic. Amintim și că la sfârșitul fiecărui an academic eram invitați de papa Paul al VI-lea cu alți studenți ortodocși. Papa se îngrijea de parcursul nostru academic și de deschiderea spre celelalte Biserici creștine. Când întâlnirea dintre patriarhul Athenagoras și papa Paul al VI-lea a fost bine pregătită, putem mărturisi schimburile de vizite dintre respectivele delegații la Vatican și la Fanar. Ambii lideri au fost niște vizionari extraordinari, recunoscând că Biserica lui Cristos nu putea să fie împărțită dacă în mod genuin adera la cuvintele Domnului nostru, «ca discipolii săi să fie una»".

Ce anume v-a determinat cu papa Francisc să vă întâlniți în mai la Ierusalim? Care va fi scopul acestei întâlniri ecumenice? Ce anume au de spus Bisericile lumii vorbind la Ierusalim?

"Anul acest se împlinesc 50 de ani de la întâlnirea istorică a patriarhului ecumenic Athenagoras și papa Paul al VI-lea la Ierusalim. Suntem foarte bucuroși că Sanctitatea sa papa Francisc a acceptat propunerea noastră de a ne întâlni împreună în Țara Sfântă pentru a comemora acest eveniment istoric din care au derivat relații și colocvii tot mai strânse. «Dialogul iubirii» pe care ei l-au inițiat, a condus la «dialogul adevărului» dintre cele două «Biserici surori» ale noastre. Este un imperativ esențial să ne întâlnim cu papa Francisc pentru a arăta angajarea noastră comună și a vorbi cu un singur glas ca Biserici creștine din est și din vest despre problemele care chinuiesc viețile credincioșilor noștri și ale tuturor persoanelor în întreaga lume".

Dumneavoastră ați fost aproape de papa Francisc încă de la începutul pontificatului său. Cine este pentru dumneavoastră papa Francisc?

"A fost înainte de toate pentru noi o bucurie să participăm la Liturghia de inaugurare a papei Francisc în urmă cu un an. Imediat ce am aflat vestea despre alegerea sa, spontan am decis să participăm la întronarea sa personal. Nu s-a întâmplat niciodată înainte în toată istoria celor două Biserici ale noastre. Suntem convinși că liderii Bisericilor trebuie să întreprindă pași hotărâți pentru a reconcilia creștinătatea despărțită și a răspunde la necesitățile urgente ale timpului nostru. Cu siguranță papa Francisc este un lider sincer și altruist, care are la inimă despărțirea Bisericii precum și suferința din lumea noastră".

Drumul dialogului în acești 50 de ani a cunoscut din păcate atâtea obstacole, încetiniri, noi diviziuni. Unitatea creștinilor și comuniunea deplină a Bisericilor este încă un orizont posibil? Și ce cale trebuie parcursă?

"Nu sunt îndoieli că drumul celor două Biserici în ultimii 50 de ani n-a fost ușor. Cu toate acestea, spiritul de iubire fraternă și respectuoasă din fericire a luat locul vechii polemici, alimentate de suspiciuni și judecăți. La nivel teologic, există câteva documente comune importante care sunt rodul Comisiei internaționale a dialogului teologic al celor două Biserici. Este încă mult de făcut și parcursul pare să fie lung. Oricum, acest drum trebuie să fie întreprins, în pofida dificultăților; nu există alternativă!".

În martie a fost o întâlnire foarte importantă: Sinaxa tuturor Primaților Bisericilor ortodoxe ca pregătire a Sinodului panortodox convocat pentru 2016. Ce a însemnat pentru dumneavoastră această întâlnire? Și ce vă doriți de la Sinodul panortodox?

"Adunarea (sau Sinaxa) capilor Bisericilor ortodoxe autocefale din toată lumea s-a ținut anul acesta de la 6 la 9 martie. Scopul de a convoca această Sinaxă era de a trata chestiuni de interes comun ale episcopilor și credincioșilor noștri din diferite părți ale lumii, în mod deosebit în regiunile în care persoanele suferă din cauza persecuției pentru credința lor creștină și unde violența militară a creat dezordini și asuprire. Întâistătătorii au condamnat orice formă de cruzime și brutalitate cauzată de fundamentalismul religios sau de fanatism. Un alt scop al întâlnirii noastre a fost și acela de a pregăti apropiatul Sfânt și Mare Conciliu al Bisericii Ortodoxe pe care sper să-l putem anunța foarte curând: va fi pentru prima dată că un asemenea conciliu ecleziastic este convocat în mai mult de un mileniu. Va fi un simbol puternic de unitate între Bisericile Ortodoxe".

Papa invită Biserica Catolică să iasă și în periferiile existențiale ale vieții pentru a combate cultura rebutului și a vesti Evanghelia iubirii. Care este după părerea dumneavoastră misiunea Bisericii astăzi?

"Suferința persoanelor în orice colț al planetei astăzi; abuzarea religiei pentru scopuri politice sau de alt tip; dificultățile pe care creștinii din toată lumea le înfruntă îndeosebi în zonele unde Biserica creștină, făcând abstracție de identitățile confesionale, s-a născut și a crescut; nedreptățile făcute membrilor mai slabi ai societăților contemporane și alarmanta criză ecologică ce amenință integritatea și supraviețuirea însăși a creației lui Dumnezeu: toate acestea cer o acțiune comună și soluționarea problemelor care încă ne despart. Acest lucru explică pentru ce, astăzi, poate mai mult decât în urmă cu 50 de ani, este o nevoie urgentă de reconciliere și acest lucru face apropiata întâlnire cu fratele meu papa Francisc la Ierusalim un eveniment de mare semnificație și așteptare".

(După agenția SIR, 14 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat