Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor, pentru toți cei cu suflet tânăr

Duminică, 13 aprilie 2014, catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și-a deschis larg porțile, primind sute de tineri și credincioși cu brațele pline de ramuri înverzite, marcând, prin participarea lor la sfânta Liturghie, intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim, sărbătoare care deschide Săptămâna Sfântă, și, totodată, simbolizează Ziua Tineretului sărbătorită la nivel mondial.

La ceremonie au participat tineri din toate parohiile catolice ieșene, alături de ei fiind și tineri din parohiile din imediata vecinătate (Valea Lupului, Dancu și Tomești) și studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând PS Aurel Percă și preoți din comunitățile prezente la sărbătoare.

Adunați de prin toate părțile Iașiului, cu sufletele pline de bucurie, împreună cu păstorii lor, tinerii au mers în procesiune pe străzile orașului până la catedrală, unde s-au alăturat tinerilor din comunitatea gazdă. Între ei, printr-o prezență marcată de simbolurile reprezentative, s-au regăsit și membrii asociațiilor catolice din Iași: Asociația Studenților Catolici (ASCI), Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" și Scout.

După ce a avut loc ritualul sfințirii ramurilor, împreună cu păstorii diecezei, procesiunea a continuat spre altar, unde au participat cu toții la misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu. La cuvântul de învățătură, PS Petru Gherghel le-a vorbit tuturor celor prezenți despre fericirile unui creștin, raportându-se și la mesajul Sfântului Părinte papa Francisc pentru Cea de-a XXIX-a Zi Mondială a Tineretului. Tema acestei zile este reprezentată de fericiri, având ca moto prima fericire proclamată de Isus în predica de pe munte (Mt 5,3): "Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăția cerurilor". Astfel, tinerii au putut asculta despre aparență și esență; fericirea adevărată se poate găsi numai acolo unde este realitate, și nu în lucrurile superficiale, realitatea unui creștin fiind însuși Cristos. El poate împlini așteptările unui tânăr, dând sens și semnificație tuturor evenimentelor din viața lui. Tinerii prezenți au fost încurajați să se apropie mai mult de Cristos și să-și deschidă inimile pentru a putea simți fericirea de a-l pune pe Isus pe primul loc în viața lor.

Reprezentanți ai comunităților prezente au fost implicați, de asemenea, în diferite momente ale sfintei Liturghii, fie la proclamarea lecturilor sau a Patimii Domnului, fie la recitarea rugăciunii credincioșilor sau la oferirea darurilor. Cântările au fost pregătite și susținute de corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae", coordonați de dirijorul Maximilian Husaru.

La sfârșitul celebrării, diaconul Joachim Huneke, din Grabenstätt (Germania), a vorbit celor prezenți în catedrală despre ce fel de rege este cel care i-a salvat, prezentând o copie a giulgiului, una din cele opt prezente în țările germanofone. Copia giulgiului este un dar pe care diaconul l-a făcut cadou Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

La final, PS Petru Gherghel a felicitat tinerii pentru mărturia lor de credință manifestată în prezența la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, încurajându-i să rămână aproape de Cristos, în fericirea adevărată care se găsește în el. Începem astfel Săptămâna Sfântă, cu sufletele pline de bucuria triumfului Fiului lui Dumnezeu care va învinge moartea și ne va dărui viața veșnică alături de el în Casa Tatălui. Împreună cu ei, să ne păstrăm și noi sufletele curate, mereu pregătite în a dărui iubirea pe care Isus ne-o învață zi de zi.

Raluca Cocuț

* * *

Înregistrarea video a sfintei Liturghii

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 aprilie: Iași: Duminica Floriilor, pentru toți cei cu suflet tânăr

* * *

13 aprilie: Iași: Duminica Floriilor, pentru toți cei cu suflet tânăr. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat