Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Expunerea copiei giulgiului din Torino

Fața ta o căutăm, pribegind pe acest pământ. Mereu în căutare și cu inima îndreptată spre Isus, care a pătimit, a murit și a înviat pentru ca noi să avem viață, în catedrala romano-catolică din Iași, sâmbătă, 12 aprilie 2014, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.30, în prezența PS Petru Gherghel, a PS Aurel Percă, a numeroși preoți, seminariști și credincioși, a avut loc expunerea unei copii a giulgiului din Torino, eveniment care a marcat și începutul Săptămânii Patimilor, în care fiecare dintre noi suntem chemați să redescoperim fața, plină de sudoare, a lui Isus și să o proiectăm spre semenii noștri așa cum Cristos însuși a făcut până în ultima clipă a morții când l-a iertat pe tâlharul care era răstignit alături de el.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel ne-a îndemnat pe toți cei prezenți să ne dispunem inimile pentru a fi vrednici de întâlnirea cu Isus, Mântuitorul nostru, și să-i cerem iertare pentru toate păcatele noastre.

În cadrul liturgiei Cuvântului, am retrăit episodul când mai marii preoți au hotărât să-l omoare pe Isus căci își ziceau: "este mai bine pentru voi ca să moară un singur om pentru popor și să nu piară întregul neam" (In 11,50), deoarece se temeau, ca nu cumva, datorită minunilor pe care Isus le săvârșea, toți să creadă în el, iar astfel să vină romanii și să le distrugă casele și templul.

Acest fragment evanghelic ne-a provocat pe toți să ne punem întrebarea: "De câte ori, datorită fricilor noastre, datorită orgoliului nostru, nu gândim la fel ca mai marii preoți, și facem rău semenilor noștri?"

După ce ne-am rugat rugăciunea "Tatăl nostru", așa cum ne-a învățat Isus, în cadrul celebrării euharistice, împărtășindu-ne cu trupul lui am intonat cu toții "Vino Isuse în inima mea", implorând astfel harul iertării și al reconcilierii cu Domnul nostru Isus Cristos.

După liturgia euharistică, părintele Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, ne-a reamintit de valoarea giulgiului din Torino și de bucuria pe care o are Episcopia de Iași de a avea o copie a acestui giulgiu.

PS Aurel Percă împreună cu donatorul, diaconul Joachim Huneke, au dezvelit giulgiul, iar PS Petru Gherghel l-a binecuvântat astfel încât giulgiul să devină obiect de cult, și fiecare privind fața lui Isus, să redescopere valoarea marelui dar al mântuirii.

Copia giulgiului, una dintre cele opt care se află în țările germanofone, este un dar pe care diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt (Germania) îl face Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Giulgiul este o pânză de in pe care este vizibilă imaginea unui om care poartă urme ale maltratărilor și torturilor comparabile cu cele descrise de pătimirea lui Cristos. De aceea, tradiția a identificat acest om maltratat cu Isus și această pânză de in cu giulgiul folosit pentru acoperirea trupului lui Isus în mormânt.

La sfârșitul sfintei Liturghii, diaconul Joachim Huneke a afirmat că, probabil, este vocea lui Dumnezeu cea care i-a șoptit că alții ar avea mai mare nevoie decât el de această imagine sacră și am avut bucuria să auzim câteva date esențiale despre acest giulgiu.

Avem de a face cu o pânză de in, de o valoare inestimabilă, care este probabil să provină din Antiohia (Turcia).

Dacă se privește cu atenție, în această imagine se va observa mai întâi chipul unui om, cu ochi, cu nas, cu buze, apoi o parte a pieptului iar jos mâinile încrucișate pe piept.

A doua jumătate a pânzei arată aceeași persoană dar cu elementele spatelui. În mod deosebit se văd semnele rănilor, de la umeri în jos. Este greu de explicat faptul că semnele sunt pe dos. Probabil a fost așezată mai întâi pânza, apoi corpul neînsuflețit apoi din partea cealaltă a fost trasă pânza peste corp, până la picioare. În dreptul pieptului se pot vedea mâinile pline de sânge, și de asemenea se văd urmele rănilor, ale sângelui și la nivelul picioarelor, atât pe pânza care a fost sub corp cât și pe partea care a fost deasupra corpului . La mâini se observă locurile unde au fost bătute cuiele. Trupul neînsuflețit, a fost așezat gol complet iar mâinile coboară până în partea de mijloc a trupului. Faptul că fiul lui Dumnezeu a fost așezat în această pânză complet gol, este o dovadă extraordinară de înjosire a lui Dumnezeu. Ne putem pune astfel întrebarea: Unde există un Dumnezeu care să se înjosească la fel de mult din iubire față de oameni?

Pe acest giulgiu se văd și urmele biciuirii de la umeri, pe spate, pe față, pe mâini până la coastă. Au fost numărate și au fost găsite 240 de semne ale biciului. Din punctul de vedere al dreptului roman, biciuirea trebuie să se facă astfel ca cel biciuit să se poată târî până la crucea pe care va fi răstignit. Probabil, Isus stătea între doi care îl biciuiau: unul îl lovea pe spate iar altul în față. Pentru soldați era o bucurie mare să-l chinuie cât mai mult pe condamnat fără ca să moară.

În imagine avem și umilirea lui Isus din timpul procesului atunci când a fost lovit de soldați peste față, avem dovada că el a purtat o coroană de spini, avem dovada că el a fost biciuit și răstignit pe cruce folosindu-se cuie.

Conform unor studii, în imagine, sunt niște resturi de polen de la plante care nu se găsesc decât în jurul Ierusalimului. De asemenea avem pe genunchi și niște resturi de praf care provin de la căzăturile suferite de Isus până la Golgota.

Această pânză nu a stat în mormânt mai mult decât corpul neînsuflețit. În perioada aceea un corp neînsuflețit nu se lăsa să intre în putrezire. Se poate deduce că amprenta care s-a fixat pe această pânză nu se datorează doar căldurii corpului ci și sudorii.

Vorbind despre pătimire și despre mormântul gol, giulgiul se dorește a fi o meditație, în timpul Săptămânii Sfinte, pregătindu-i pe creștini la sărbătoarea Învierii Domnului.

Liturghia s-a încheiat cu frumoasele cuvinte de mulțumire ale PS Petru Gherghel și cu binecuvântarea finală.

Copia giulgiului va rămâne în catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi păstrată în aula sinodală de la subsolul catedralei.

Depășind valoarea științifică, acest eveniment devine pentru fiecare creștin în parte o provocare de a redescoperi chipul lui Cristos și de a medita mai profund la valoarea suferințelor lui Isus, care nu a pregetat să-și dea viața pentru noi.

Andrei Stolnicu

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei în care a fost expusă copia giulgiului din Torino

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

Iași: Expunerea unei copii a Giulgiului din Torino în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (12 aprilie). Foto: Adrian Cuba


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat