Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut Almanahul "Presa Bună" 2014

"Dacă lumea e o carte, cei ce nu călătoresc îi citesc doar prima pagină". Plecând de la acest gând al sfântului Augustin, Editura "Presa Bună" vă invită la o adevărată călătorie în viața Diecezei de Iași și a Bisericii Universale, prin lectura celui de-al XXII-lea număr al Almanahului "Presa Bună", apărut în anul 2014. Prestigiosul anuar reflectă imagini din viața Bisericii universale și particulare într-o manieră simplă și elegantă, fiind de un real folos tuturor cititorilor care doresc să vâslească, prin lectură, în "barca lui Cristos", astfel încât să se bucure de o călătorie frumoasă și plină de bucurie.

În introducere, PS Petru Gherghel, pornind de la exortația apostolică Evangelii gaudium, ne îndeamnă să experimentăm iubirea evangheliei pe care însuși Cristos ne-a lăsat-o și ne-a transmis-o prin aleșii săi. În acest sens, almanahul de față "trebuie să-și îndeplinească menirea sa de a fi un instrument de evanghelizare și de reîmprospătare a credinței".

Preasfințitul ne reamintește de imaginea episcopului Anton Durcovici, "martir și mărturisitor al credinței și al slujirii generoase față de poporul nostru credincios", care va fi beatificat la 17 mai în Iași, și ne îndeamnă în acest an, dedicat cunoașterii și cinstirii acestui mare martir, la un nou imbold de rugăciune, muncă și jertfă.

La rândul său, părintele Cornel Cadar, redactorul coordonator al anuarului, sintetizează, în cuvântul său introductiv, cele mai importante evenimente din viața Bisericii petrecute în anul 2013, Anul Credinței care a avut menirea "să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță", să intensifice "celebrarea credinței în liturgie, și îndeosebi în Euharistie", și să ne facă să redescoperim "conținuturile credinței mărturisite, celebrate, trăite și rugate" și să reflectăm "asupra actului însuși cu care se crede" (Porta Fidei, nr. 9).

În primele pagini, almanahul ne propune un calendar pentru anul 2014 în care ne sunt prezentate diferite imagini din viața episcopului Anton Durcovici, marele păstor al Diecezei de Iași.

Primul capitol al almanahului reflectă o cronică externă și una internă a evenimentelor care au avut loc în anul 2013, în Biserica Universală și, respectiv, în Dieceza de Iași.

Ni se recomandă apoi, ca lectură, să medităm semnificația pe care a avut-o Anul Credinței în viața familiilor noastre și să realizăm o comuniune de credință în cadrul familiei.

Un model de credință profundă, care ne este propus pentru anul 2014, este episcopul Anton Durcovici, despre care ni se vorbește în următorul capitol din acest anuar. Vom găsi aici biografia episcopului martir, date legate de beatificarea sa, precum și referințe la diferitele evenimente la care acesta a participat în perioada când era păstorul Diecezei de Iași.

Pe aceeași linie ne este prezentată, într-un alt capitol, o scurtă biografie a fericitului Vladimir Ghika, precum și date legate de beatificarea sa, care a avut loc în 31 august 2013 la București.

În această ediție a Almanahului "Presa Bună" ni se mai prezintă centenarul revistelor "Lumina creștinului" și "Viața", două reviste care dăinuie în sufletele creștinilor de foarte multă perioadă.

Ni se vorbește, de asemenea, despre renunțarea la pontificat a papei Benedict al XVI-lea, un papă al bucuriei și curajului, precum și date esențiale despre noul papă aflat la cârma Bisericii, papa Francisc, care a adus, prin exemplul și învățăturile sale, un suflu de sărăcie și umilință în Biserica Catolică și în întreaga lume.

Un alt eveniment marcant pentru viața Bisericii Romano-Catolice din România a fost, în anul 2013, publicarea traducerii Sfintei Scripturi în limba română, în versiunea catolică, moment redat în paginile almanahului printr-o prezentare succintă a noii traduceri.

Custodia Fraților Minori Capucini din România a dedicat perioada 5 martie - 30 octombrie 2013 fericitului Ieremia Valahul, în cinstea căruia almanahul alocă unele pagini în care ni se înfățișează biografia fericitului Ieremia, precum și celebrările prilejuite de acest eveniment.

Almanahul "Presa Bună" 2014 conține și numeroase alte rubrici bogate în articole, precum, "La 25 de ani: Accidentul de pe Valea Uzului"; "ZMT - Rio de Janeiro" legată de întâlnirea tinerilor cu Sfântul Părinte care a avut loc în Brazilia în perioada 23-28 iulie 2013; "Interviuri"; "Statistici", unde ne sunt prezentate, într-o manieră simplă și concisă, date statistice importante din viața Bisericii Universale.

Rubrica "Au trecut la Domnul" reamintește figurile bisericești ilustre care au decedat în cursul anului 2011: prelatul Albert Holenstein, pr. Vicențiu Pal, pr. Mihai Cucuteanu, sr. Maria Bereșoaie, pr. Johann Proschinger, OFMConv., pr. Isidor Mocanu, fr. Gheorghe Dâncă, OFMConv., pr. Petru Avădănii, OFMConv., fr. Petrică Sascău OFMConv., pr. Ioan Pogar, pr. Ionel Râtan și sr. Georgina Cmeci.

Au fost reactualizate, totodată, tradiționalele rubrici "Organizarea Diecezei de Iași" și "Utile", iar la sfârșitul almanahului este publicată o listă a tuturor lucrărilor care au apărut la Editura "Presa Bună" Iași, în ultimii doi ani.

Bogat ilustrat în imagini, prin cuvinte simple, almanahul zugrăvește imaginea unei călătorii, plină de evenimente și întâmplări, și ne invită pe fiecare să luăm pe umeri rucsacul "umplut cu o inimă deschisă și cu dorința de cunoaștere a Bisericii din care, cu atâta drag, facem parte".

Fie ca imaginea și modelul de credință oferit de episcopului martir Anton Durcovici să ne conducă pe fiecare dintre noi la o aprofundare a credinței noastre astfel încât, umpluți de harul Duhului Sfânt, să putem afirma și noi: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15).

Andrei Stolnicu

* * *

Almanahul "Presa Bună" 2014
Ed. "Presa Bună", 2014, ISSN 2343-7960, 14x21 cm, 412 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat