Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Floriilor - Ziua Tineretului

Duminica Floriilor este și Ziua Tineretului. Această zi se celebrează de către tinerii catolici din lumea întreagă, fiind ocazie de a trăi credința cu bucurie și cu entuziasm redescoperind valoarea Fericirilor proclamate de Cristos.

De ce în Duminica Floriilor este și Ziua Tineretului?

În Duminica Floriilor din fiecare an se celebrează Ziua Mondială a Tineretului. Acest lucru a fost dorit de papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, un papă al tinerilor, mereu tânăr. Acesta s-a întâlnit cu tinerii reuniți la Roma, în aprilie 1984, cu ocazia Anului Sfânt, și cu cei prezenți în martie 1985 cu ocazia Anului Internațional al Tineretului, manifestând dorința ca tinerii să se întâlnească în fiecare an într-o sărbătoare a lor. Astfel în 1986 a avut loc prima Zi Mondială a Tineretului, în Duminica Floriilor. La încheierea celebrării sfintei Liturghii din această sărbătoare, papa Ioan Paul al II-lea spunea: "«Ziua Tineretului» înseamnă tocmai acest lucru: a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. A intrat în mod ireversibil. El dorește să vă întâlnească mai întâi pe voi: tinerii. Fiecăruia dorește să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul și viața»". Astfel s-a născut tradiția Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local, în dieceze și în parohii.

Cum au început întâlnirile mondiale ale tinerilor?

Prima întâlnire mondială a tinerilor a avut loc la Buenos Aires (1987), iar de atunci aceste momente solemne s-au repetat o dată la doi sau trei ani în diferite locuri ale lumii: Santiago de Compostella (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013). La toate aceste întâlniri au participat tineri din lumea întreagă alături de Sfântul Părinte, mereu prezent. Următoarea întâlnire mondială a tinerilor va fi în Polonia, la Cracovia, în anul 2016.

Zilele Mondiale ale Tineretului sunt importante?

Papa Francisc în timpul catehezei de la audiența generală din ziua de 4 septembrie 2013 a vorbit despre importanța zilelor mondiale ale tineretului. În încheiere a spus următoarele cuvinte: "Dragi prieteni, experiența de la ZMT ne amintește adevărata mare știre a istoriei, Vestea Bună, chiar dacă nu apare în ziare și la televizor: suntem iubiți de Dumnezeu, care este Tatăl nostru și care l-a trimis pe Fiul său Isus pentru a se apropia de fiecare dintre noi și a ne mântui. L-a trimis pe Isus ca să ne mântuiască, să ne ierte totul, pentru că el iartă mereu: el iartă mereu, pentru că este bun și milostiv. Amintiți-vă: primire, sărbătoare și misiune. trei cuvinte: primire, sărbătoare și misiune. Aceste cuvine să nu fie numai o amintire a ceea ce a avut loc la Rio, ci să fie sufletul vieții noastre și al vieții comunităților noastre".

Cum poate fi celebrată Ziua Mondială a Tineretului din Duminica Floriilor în parohii?

În primul rând una din Liturghiile din duminica respectivă ar trebui să fie animată de tineri, iar în cadrul acesteia (în special la predică) ar trebui să evidențieze semnificația acestei zile. Ziua Tineretului ar trebui să fie precedată de cateheze pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului și de la Mesajul Sfântului Părinte pentru această ocazie. Tema de anul acesta este: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3). Totodată Ziua Tineretului ar putea fi precedată de dezbateri despre condiția și problemele tinerilor, raportul lor cu familia, școala și lumea adultă. Ziua Tineretului ar putea fi și o ocazie potrivită în care tinerii implicați din parohie să îi "sensibilizeze" pe tinerii mai "depărtați de Biserică". Este un mod de a lua în serios misiunea de creștin!

Ziua Tineretului din Duminica Floriilor este o deosebită pregătire pentru sfintele sărbători de Paști, deoarece este ocazie potrivită pentru a redescoperi frumusețea Fericirilor. Papa Francisc spune în Mesajul său pentru tineri din anul acesta: "Dacă într-adevăr faceți să iasă în evidență aspirațiile cele mai profunde ale inimii voastre, vă veți da seama că în voi există o dorință de nestins de fericire și acest lucru vă va permite să demascați și să respingeți multele oferte «ieftine» pe care le găsiți în jurul vostru. Când căutăm succesul, plăcerea, averea în mod egoist și facem din ei idoli, putem simți și momente de beție, un fals sentiment de satisfacție; dar la sfârșit devenim sclavi, nu suntem niciodată satisfăcuți, suntem determinați să căutăm tot mai mult. Este foarte trist a vedea un tineret «sătul», dar slab".

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat