Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": În via Domnului. Omilii pentru anul B

"Sămânța este cuvântul lui Dumnezeu, semănătorul este Cristos. Oricine îl află, rămâne în veac". Pornind de la acest verset evanghelic, părintele Anton Dancă, în noua sa carte, intitulată "În via Domnului. Omilii pentru anul B", apărută la Editura "Presa Bună", ne încântă prin cuvintele sale alese, vorbind despre frumusețea cuvântului lui Dumnezeu, pe care îl explică într-o serie de 71 de predici, pornind de la prima duminică a Adventului și încheind cu sărbătoarea "Neprihănita Zămislire".

După frumoasa carte de predici "În via Domnului. Omilii pentru anul A", apărută în 2013, la sfârșitul verii, cartea de față continuă ciclul de predici propuse de părintele Anton Dancă, cu anul B, și marchează astfel continuitatea necesară pentru a ajunge la aprofundarea, în totalitate, a mesajului evanghelic.

Titlul cărții, În via Domnului, afirmă autorul în introducere, face referire la un text al sfântului Bernard: "Să lucrăm pentru o hrană nepieritoare, să muncim la lucrarea mântuirii noastre. Să lucrăm în via Domnului ca să merităm plata noastră zilnică. Să muncim la lumina înțelepciunii care spune «Cel care lucrează în mine nu va mai păcătui» (cf. Sir 24, 21). «Ogorul este lumea» (Mt 13,38), spune Adevărul. Să-l săpăm. În el este ascunsă o comoară. Să o scoatem afară. Cea care este scoasă afară este ea însăși înțelepciunea. Cu toții o căutăm, cu toții o dorim".

În cele 498 de pagini ale cărții, cuvântul lui Dumnezeu este prezentat într-o manieră elegantă și concisă, cu dorința ca acesta să fie sădit în inima fiecărui creștin și pentru ca noi, toți cei care îl primim, să îl împărțim și altora astfel încât semănătorul, care este Cristos, să-și poată strânge roadele din inimile noastre, umplute de speranța unei recolte bogate.

Pentru fiecare predică, autorul scoate mai întâi în evidență textul lecturilor, în conformitate cu Lecționarul pentru o mai simplă lecturare a cuvântului divin și pentru a pătrunde mai ușor în Cuvântul transmis pentru ziua respectivă.

Urmează omilia, care este structurată în patru părți: esențialul, responsabilitatea noastră, detalii, și la sfârșit o pildă.

Concluzionând scopul acestei cărți, autorul spune: "Cu riscul de a plictisi, totuși la fiecare omilie voi pune în evidență esențialul și detaliile, fiindcă deseori, în cele scrise de mine și de alții, se pune accentul pe detalii și se neglijează esențialul. Astfel se ajunge la o moralizare a evangheliei, iar începătorul și desăvârșitorul credinței - Isus Cristos - este trecut pe planul doi. Este adevărat, o predică se poate axa pe un detaliu din lecturi, dar omilia trebuie să se axeze în primul rând pe esențial".

Cartea este recomandată tuturor credincioșilor care doresc o aprofundare a mesajului mântuitor din lecturile propuse în duminicile și sărbătorile din anul liturgic B în cadrul Bisericii Romano-Catolice și într-un mod special preoților, ca un ajutor în realizarea predicilor.

Așadar, mergând pe urmele lui Isus și inspirați de cuvintele lui, suntem cu toții invitați la aprofundarea cuvântului divin și la transfigurarea noastră cu el.

Andrei Stolnicu

*

În via Domnului. Omilii pentru anul B
Anton Dancă, Ed. "Presa Bună", 2014, 14x20 cm, 498 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat