Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (6 aprilie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această a cincea duminică din Postul Mare ne relatează învierea lui Lazăr. Este apogeul "semnelor" minunate săvârșite de Isus: este un gest prea mare, prea clar divin pentru a fi tolerat de marii preoți, cei care, aflând despre acest fapt, au luat hotărârea de a-l ucide pe Isus (cf. In 11,53).

Lazăr era mort deja de trei zile când a ajuns Isus; și surorilor Marta și Maria el le-a spus cuvinte care sunt deja imprimate pentru totdeauna în amintirea comunității creștine. Isus spune așa: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25). Pe baza acestui cuvânt al Domnului noi credem că viața celui care crede în Isus și respectă porunca sa, după moarte, va fi transformată într-o viață nouă, deplină și nemuritoare. Așa cum Isus a înviat cu propriul trup, dar nu s-a întors la o viață pământească, tot așa noi vom învia cu trupurile noastre care vor fi transfigurate în trupuri glorioasă. El ne așteaptă la Tatăl, iar forța Duhului Sfânt, care l-a înviat pe el, îl va învia și pe cel care este unit cu el.

În fața mormântului sigilat al prietenului Lazăr, Isus "a strigat cu glas puternic: «Lazăr, vino afară!». A ieșit mortul, legat la picioare și la mâini cu fâșii de pânză, iar fața lui era acoperită cu un ștergar" (v. 43-44). Acest strigăt peremptoriu este adresat fiecărui om, pentru că toți suntem însemnați de moarte, noi toți; este glasul celui care este stăpânul vieții și vrea ca toți "s-o aibă din belșug" (In 10,10). Cristos nu se resemnează cu mormintele pe care ni le-am construit cu alegerile noastre de rău și de moarte, cu greșelile noastre, cu păcatele noastre. El nu se resemnează cu asta! El ne invită, aproape ne poruncește, să ieșim din mormântul în care ne-au îngropat păcatele noastre. Ne cheamă cu insistență să ieșim din întunericul închisorii în care ne-am închis, mulțumindu-ne cu o viață falsă, egoistă, mediocră. "Vino afară!", ne spune el, "Vino afară!". Este o frumoasă invitație la libertatea adevărată, la a ne lăsa cuprinși de aceste cuvinte ale lui Isus pe care astăzi le repetă pentru fiecare dintre noi. O invitație de a ne lăsa eliberați de "fâșiile de pânză", de fâșiile de pânză ale orgoliului. Pentru că orgoliul ne face sclavi, sclavi de noi înșine, sclavi ai atâtor idoli, ai atâtor lucruri. Învierea noastră începe de aici: atunci când decidem să ascultăm de această poruncă a lui Isus ieșind la lumină, la viață; atunci când de pe fața noastră cad măștile - de atâtea ori noi suntem mascați de păcat, măștile trebuie să cadă! - și noi regăsim curajul feței noastre originale, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Gestul lui Isus care-l învie pe Lazăr arată până unde poate să ajungă puterea harului lui Dumnezeu, așadar până unde poate să ajungă convertirea noastră, schimbarea noastră. Dar auziți bine: nu există nicio limită pentru milostivirea divină oferită tuturor! Nu există nicio limită pentru milostivirea divină oferită tuturor! Amintiți-vă bine de această frază! Și putem s-o spunem împreună cu toții: "Nu există nicio limită pentru milostivirea divină oferită tuturor!". Să spunem împreună: "Nu există nicio limită pentru milostivirea divină oferită tuturor!". Domnul este gata mereu să dea la o parte piatra de mormânt a păcatelor noastre, care ne desparte de el, lumina celor vii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mâine se va ține în Ruanda comemorarea a 20 de ani de la începutul genocidului făcut împotriva locuitorilor tutsi în anul 1994. În această circumstanță doresc să exprim apropierea mea părintească de poporul ruandez, încurajându-l să continue, cu determinare și speranță, procesul de reconciliere care a manifestat deja roadele sale, și angajarea de reconstrucție umană și spirituală a țării. Tuturor le spun: Nu vă fie frică! Pe stânca evangheliei construiți societatea voastră, în iubire și în înțelegere, pentru că numai așa se generează o pace durabilă! Invoc asupra întregii națiuni ruandeze iubite ocrotirea maternă a Stăpânei Noastre din Kibeho. Amintesc cu afect pe episcopii ruandezi care au fost aici, în Vatican, săptămâna trecută. Și pe voi toți vă invit, acum, să ne rugăm sfintei Fecioare Maria, Stăpâna Noastră din Kibeho.

(Recitarea Bucură-te Marie)

Îi salut pe toți pelerinii prezenți, îndeosebi pe participanții la Congresul Mișcării de Angajare Educativă a Acțiunii Catolice Italiene. A investi în educație înseamnă a investi în speranță!

Îi salut pe credincioșii din Madrid și din Menorca; pe cei din Dieceza de Concordia-Pordenone; grupul brazilian "Fraternidade e tráfico humano"; pe studenții din Canada, din Australia, din Belgia și pe cei din Cartagena-Murcia; pe alpinii din Como și din Roma.

Salut grupurile de tineri care au primit sau se pregătesc să primească Mirul, pe tinerii din diferite parohii și pe numeroșii studenți.

Au trecut exact cinci ani de la cutremurul care a lovit L'Aquila și teritoriul său. În acest moment vrem să ne unim cu acea comunitate care a suferit așa de mult, care încă suferă, luptă și speră, cu atâta încredere în Dumnezeu și în sfânta Fecioară Maria. Să ne rugăm pentru toate victimele: să trăiască pentru totdeauna în pacea Domnului. Și ne rugăm pentru drumul de înviere al poporului aquilan: solidaritatea și renașterea spirituală să fie forța reconstrucției materiale.

Ne rugăm și pentru victimele virusului Ebola care s-a dezvoltat în Guineea și în țările mărginașe. Domnul să sprijine eforturile pentru a combate acest început de epidemie și pentru a asigura îngrijire și asistenți tuturor celor nevoiași.

Și acum aș vrea să fac un gest simplu pentru voi. În duminicile trecute v-am sugerat vouă tuturor să vă procurați o mică Evanghelie, să o luați cu voi în timpul zilei, pentru a o putea citi des. Apoi m-am gândit la o veche tradiție a Bisericii, în timpul Postului Mare, de a încredința evanghelia catecumenilor, celor care se pregătesc pentru Botez. Așadar astăzi vreau să vă ofer vouă care sunteți în Piață - dar ca semn pentru toți - o evanghelie în formă de carte de buzunar [arată cartea de buzunar]. Vă va fi împărțită în mod gratuit. Sunt locuri în piață pentru această distribuire. Eu le văd, acolo, acolo, acolo... Apropiați-vă de locuri și luați evanghelia. Luați-o, duceți-o cu voi și citiți-o în fiecare zi: este chiar Isus cel care vă vorbește acolo! Este cuvântul lui Isus: acesta este cuvântul lui Isus!

Și asemenea lui vă spun: Gratis ați primit, gratis să dați, dați mesajul evangheliei! Dar poate că vreunul dintre voi nu crede că acest lucru este gratuit. "Dar cât costă? Cât trebuie să plătesc, părinte?" Să facem un lucru: în schimbul acestui dar, faceți un act de caritate, un gest de iubire gratuită, o rugăciune pentru dușmani, o reconciliere, ceva...

Astăzi se poate citi evanghelia cu atâtea instrumente tehnologice. Se poartă Biblia întreagă într-un telefon mobil, într-o tabletă. Important este a citi cuvântul lui Dumnezeu, cu toate mijloacele, dar a citi cuvântul lui Dumnezeu: Isus este cel care ne vorbește acolo! Și a-l primi cu inimă deschisă. Atunci sămânța bună aduce rod!

Vă doresc duminică frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat