Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucuria de a fi misionar al Diecezei de Iași în Ecuador

Evanghelia este o comoară a creștinilor. Așadar, toți suntem invitați să o împărtășim unii altora și niciodată să nu o păstrăm doar pentru noi. Sunt în Ecuador de 5 luni de zile și aș dori să împărtășesc cu voi această bucurie minunată pe care o trăiesc în această țară îndepărtată. Îmi dau seama că a trăi evanghelia presupune o stare de fericire explozivă și nu poate fi într-un alt fel. Sunt fericit pentru că am simțit aici trăirea cea mai intensă din viața mea. Cel care îl cunoaște pe Cristos, trăiește conștient și împlinit darul care i-a fost dat. A-l predica pe Isus aici în Ecuador, cu propriul entuziasm, este un stimul efectiv pentru mine care dau, și pentru oamenii care primesc mesajul Evangheliei. Nu este o bucurie de moment, ci este o fericire interioară care nu se poate exprima în cuvinte. Sunt fericit să trăiesc aici evanghelia, încercând să fiu un bun evanghelizator. Nu pot să vorbesc de Cristos ținând în spate rucsacul greu, încărcat cu problemele mele; simțind în el durerea apăsătoare a problemelor sau pesimismul crizei care există în toată lumea. În schimb, pentru mine ca seminarist, nu mă tem de viitor, căci am învățat să fiu încrezător în Dumnezeu mai mult ca oricând aici, în Ecuador. Sunt conștient că Dumnezeu este cu mine, mă însoțește și mă invită să privesc, cu ochii plini de speranță, în viitor. Sunt atâția oameni care trăiesc cu teamă viitorul ori nu se încred în Dumnezeu; numai iubirea Tatălui, care îi așteaptă cu brațele deschise, îi poate alimenta și molipsi pentru a continua drumul pe acest pământ. Pentru aceasta sunt aici. Sunt chemat pentru a iubi și a mă lăsa iubit.

Aș dori acum să împărtășesc cu voi una dintre multele experiențe trăite aici, în misiune, care m-a marcat și m-a făcut să cresc în credință. Din păcate, aici este o puternică influență protestantă și adesea sunt mulți care părăsesc Barca lui Cristos, din cauză că sunt puțini preoți care să vestească Evanghelia. În ciuda acestui fapt, am întâlnit o bătrânică care a întors un întreg sat la credința catolică. Cum a făcut-o? Cu propriul exemplu, trăind credința catolică cu fervoare și iubire. Era un sat unde Dumnezeu a fost uitat și unde lumea a căzut în lascivitate, indiferență, ori au ales beneficiile oferite de pastorii evanghelici. Aici locuia Araselis, o bătrânică în vârstă de 115 ani, care și-a dedicat ultimele clipe ale vieții rugându-se pentru întoarcerea celor rătăciți din acel sat. Eu nu am cunoscut-o până în ziua în care am fost în acel sat pentru a face celebrarea Cuvântului. Au venit puțini oameni la acea celebrare. În schimb, după ce am terminat, a venit o persoană la mine și mi-a cerut să merg pentru a face o rugăciune în casa unei muribunde. Spre fericirea mea, am întâlnit-o pe Araselis. Stătea întinsă în pat, lipsită de forță, dar cu rozariul în mână rugându-se pentru întoarcerea păcătoșilor. M-am așezat lângă ea și am început să mă rog. Terminând rugăciunea, am conversat puțin cu ea. Nu putea să mai vorbească prea mult și nici nu mai auzea bine. Doar atât mi-a cerut că vrea să primească ultimele sacramente. În ziua următoare, părintele Nicu Blaj, parohul comunității de aici, i-a îndeplinit ultima dorință oferindu-i maslul și viaticul. După câteva momente a vărsat ultima lacrimă, a mulțumit și a trecut la Domnul.

Mai târziu ne-a fost dat să aflăm că înaintea noastră au trecut mai multe persoane să o viziteze. Multe dintre ele erau evanghelice, inclusiv pastorul evanghelic al acelei comunități. Acesta din urmă a încercat să o convertească la confesiunea lui, însă bătrâna, cu rozariul în mână, nu înceta să implore ajutor de la Maica Domnului. În timp ce pastorul vorbea, bătrâna se ruga rozariul. După ce a terminat rozariul, a început să-i vorbească pastorului evanghelic spunându-i: "Eu sunt catolică, am fost botezată în această credință și niciodată nu voi părăsi Biserica lui Cristos".

După moartea acestei bătrâne, majoritatea locuitorilor acelui sat care erau evanghelici s-au reîntors la credința catolică și cu toate că nu dețin o capelă acum participă la sfânta Liturghie ori la celebrarea cuvântului, ori de câte ori îi vizităm. Pentru mine personal, acesta a fost un exemplu puternic care mi-a alimentat propria credință, care m-a făcut să mă bucur enorm de convertirea acelor oameni și de participarea activă la celebrări. M-a făcut să distrug pesimismul, să-mi urmez drumul cu încredere și să continui să-mi desfășor toate activitățile cu bucurie.

Îi mulțumesc Domnului pentru că mi-a dat această posibilitate de a veni aici în misiunea din Ecuador și totodată îi cer să-i binecuvânteze pe toți aceia care au colaborat și au făcut posibil acest fapt.

Vă salut pe toți și vă doresc tuturor multă încredere și bucurie în Cristos. Un post binecuvântat și un Paște plin de roade în inimile voastre!

Flavian Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Bucuria de a fi misionar al Diecezei de Iași în Ecuador


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat