Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare, una dintre cele patru Opere Misionare Pontificale la care Sfântul Părinte a îndemnat să participe fiecare dieceză catolică, este o inițiativă care promovează solidaritatea în rândul copiilor și în cadrul căreia cei mici sunt protagoniștii misiunii.

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) în colaborare cu Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) își propune, prin proiectul "Evanghelia în imagini", să sensibilizeze și să anime copiii din punct de vedere misionar. Părinții, preoții, persoanele consacrate, educatorii și catehiștii pot participa la acest proiect, vorbind copiilor despre acest material sau oferind această foaie duminicală copiilor. Ei îi pot ajuta pe copii să dezvolte această latură a sensibilității și responsabilității misionare urmărind împreună textul duminical și recitând o rugăciune după intenția misionară a săptămânii. În pagina de final a acestui document a fost introdus și un text explicativ al fragmentului evanghelic, imaginat ca o scrisoare pe care Isus o adresează copiilor.

Un proverb african spune: "Dacă crezi că educația costă mult, ai să vezi cât de mult costă ignoranța!" Educația a fost mereu un domeniu în care s-a investit mult și de puține ori s-au putut vedea rezultatele scontate. Toți cei implicați în educația copiilor pot da mărturie despre acest lucru. Dar ce s-ar întâmpla dacă am renunța la acest efort? Străduința permanentă cere mereu noi inițiative, o nouă abordare și un entuziasm reînnoit pentru a vesti Evanghelia.

La ultima întâlnire a Copilăriei Misionare de la Luxemburg, a reieșit cu putere această necesitate de a traduce, pe înțelesul copiilor, cuvântul lui Dumnezeu și toate celebrările liturgice. Numai așa vom putea vorbi de o implicare adecvată în viața Bisericii și de o spiritualitate activă a copiilor. Această Evanghelie în imagini își dorește să fie un mic aport în străduința Bisericii de a face cunoscut Cuvântul lui Dumnezeu în rândul copiilor.

Suntem convinși că pot exista materiale mult mai bune și mai adecvate pentru a sensibiliza copiii la citirea și înțelegerea sfintei Scripturi. Ceea ce ne propunem este să oferim o modalitate în plus la ceea ce a fost sau ceea ce va mai veni. Sperăm să fie o formă mai atractivă și expresivă de a prezenta evanghelia duminicii următoare. Spiritualitatea copiilor crește prin apropierea acestora de cuvântul lui Dumnezeu și de înțelegerea lui.

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

În fragmentul evanghelic pe care l-ați ascultat astăzi, am fost pus în situația dificilă de a mă întoarce într-un loc de unde am fost alungat și unde mulți căutau să mă aresteze, să mă judece și să mă ucidă. Am hotărât însă să mă întorc, lucru care i-a uimit chiar și pe ucenici. Mai mult, ei au încercat să mă convingă că acest lucru este extrem de periculos. Cu toate riscurile, am pornit spre acest loc. Am vrut să arăt că sunt aproape de inima oamenilor și că nu-i pot abandona pe cei care mă primesc cu bucurie în viața lor și îmi devin prieteni, așa cum sunt Marta, Maria, Lazăr. Nu-i pot abandona pe prietenii mei, indiferent care ar fi situația lor, cu atât mai mult în momentele de dificultate.

Pentru fiecare vine câte un moment al durerii, iar momentul în care omul se simte cel mai sărac și slab este moartea. M-am aflat de multe ori în fața unor persoane care plângeau moartea unei persoane dragi și mi-a fost milă. L-am înviat pe fiul văduvei din Naim, pe fiica lui Iair și pe Lazăr, prietenul meu. În evanghelia de astăzi am procedat la fel ca în cazul orbului, arătând oamenilor că sunt Fiul lui Dumnezeu. Am ales o situație contrară logicii umane, o situație de moarte, de dificultate extremă pentru cei apropiați mie, pentru a arăta că îi luminez pe toți cu propria mea lumină.

Tuturor celor care mă urmează și cred în mine le dau viața mea de după înviere. Ei vor fi mai puternici decât moartea: se vor bucura de viața veșnică și, într-o zi, și trupurile lor vor învia. Poate părea că puterea morții este mare, dar puterea credinței în mine va oferi fiecăruia viața și învierea.

Rugați-vă pentru toți copiii care zilele acestea au pierdut pe cineva apropiat!

Dragii mei, prietenii mei, credeți în mine și eu nu vă voi abandona niciodată!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară a săptămânii:

Ne rugăm pentru toți acei copii din lumea întreagă care au pierdut pe cineva drag din cauza războaielor, foametei sau lipsei de medicamente:

Doamne, toți copiii de pe pământ sunt prietenii tăi, fii alături de cei care au pierdut pe cineva drag săptămâna aceasta. Fii tu speranța lor, șterge-le lacrimile și ajută-i să zâmbească!

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru duminica a V-a din Postul Mare poate fi descărcată de aici.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat