Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arturo Mari: 27 de ani și un milion de fotografii pentru a picta un sfânt

Interviu cu fotograful "oficial" al lui Ioan Paul al II-lea

De Giuseppe Rusconi

Pentru el Ioan Paul al II-lea a fost "un altă tată". Nu ar putea să fie altfel dat fiind faptul că a petrecut circa 27 de ani alături de el. Vorbim despre Arturo Mari, fotograful care a relatat cu imaginile sale pontificatul lung al lui Wojtyła. Iată în continuare interviul.

* * *

Arturo Mari, când noi, jurnaliștii, așteptam sosirea papei - în acest caz a lui Ioan Paul al II-lea - ne uitam dacă apărea un aparat de fotografiat... și în acel moment imediat după aceea avea să apară o haină albă... Și aparatul de fotografiat era una cu dumneavoastră... sutele de mii de fotografii (poate chiar peste un milion) pe care dumneavoastră le-ați făcut la ce obiectiv principal tindeau?

Mari: Ca profesionist voiam în primul rând ca fotografiile să reușească să documenteze în cel mai bun mod posibil activitatea papei...

Așadar, fotografiile dumneavoastră deja îl interpretau pe Ioan Paul al II-lea...

Mari: Da, voiam ca să documenteze ce anume simțea papa într-un moment și într-un loc precis. Și ce mesaj voia să transmită cu faptele sale. Mulți colegi jurnaliști mi-au spus că fotografiile mele "vorbeau": și este ceea ce voiam să rezulte grație tehnicilor profesiei mele. N-au fost niciodată fotografii "plate", făcute de dragul de a fi făcute.

Dumneavoastră l-ați fotografiat pe papa Wojtyła și în momente dificile și chiar neprevăzute, ca acelea dramatice din 13 mai în Piața "Sfântul Petru"...

Mari: Dacă dumneavoastră m-ați întreba ce anume îmi amintesc despre acel moment, ar trebui să răspund: "Nu-mi amintesc, nu-mi amintesc să fi făcut acele fotografii". M-am gândit mereu că nu m-am lăsat cuprins de emoție, că experiența a prevalat, că Sfânta Fecioară Maria mi-a condus mâna... nu știu. Cel mai important lucru pentru mine este că acele fotografii există și că istoria acelui moment pe atât de urât pe cât de semnificativ are și o documentație fotografică.

Să trecem la alte momente dificile, cele din ultimii ani de suferință. Acele fotografii n-au reprezentat niciodată pentru dumneavoastră o problemă?

Mari: Nu. Însă aș spune o minciună dacă aș nega că am căutat să le fac din cel mai bun punct, în așa fel încât să facă cel mai bine posibil mesajul său. Uitați-vă, Sfântul Părinte în mod voit se arăta ca suferind, nu se rușina să se prezinte așa nu numai lui Arturo Mari, ci lumii.

Între dumneavoastră și papa Wojtyła - precum cu ceilalți papi - era un raport de muncă pe care dumneavoastră încercați să o faceți cu mare conștiință profesională. Se întâmpla adesea să fiți voi doi singuri?

Mari: S-a întâmplat de multe ori... toți știu că eu l-am considerat pe Ioan Paul al II-lea ca tatăl meu. Și el m-a ținut ca pe un fiu. N-a existat niciodată acel "Eu sunt papa, tu fotograful, fă-mi fotografia asta". Au fost 27 de ani de bucurie, de o mare onoare pe care niciodată nu mi-aș fi visat s-o am... de mare respect reciproc, lealitate, umilință... Îl cunoscusem pe Sfântul Părinte deja în timpul Conciliului.

Ca arhiepiscop de Cracovia a contribuit la redactarea câtorva dintre documentele mai importante...

Mari: Mi-l prezentase cardinalul Stefan Wyszynski, al cărui prieten eram. În acei ani eram foarte interesat să cunosc mai bine țările din est, în care conform unora era paradisul pe pământ. De mai multe ori am profitat de ocazie pentru a mi se explica, mai ales de către Karol Wojtyła, realitatea unei țări comuniste. Confirmarea directă a acestei realități am avut-o atunci când în 1978 și 1979 am fost trimis de Secretariatul de Stat cu doi jurnaliști de la L'Osservatore Romano pentru a pregăti o probabilă călătorie a Sfântului Părinte abia ales în Polonia. Ioan Paul anunțase că va merge la Santo Domingo și în Mexic, pentru a onora promisiunea făcută de papa Luciani. Toți ne gândisem că apoi ar fi venit rândul Poloniei. În acele vizite pregătitoare am atins cu mâna ce anume era "Cortina de fier" și ce însemna cuvântul libertate": arhiepiscopul de Cracovia îmi spusese adevărul. Câtă trudă pentru a găsi un ou! Și apoi, să simți asta în materie de libertate...

Oare poliția comunistă v-a deranjat?

Mari: Noi trei într-o seară eram la Varșovia, în afara nunțiaturii. Fumam. Se apropie agenți ai poliției secrete... voiau să ne aresteze, cu motivația că trei persoane puteau să prefigureze un complot. Din fericire, văzând scena, un diplomatic vatican a ieșit imediat din nunțiatură și a explicat despre ce era vorba. La care agenții, după un lung schimb de opinii, s-au îndepărtat.

Prima călătorie în Polonia a lui Ioan Paul al II-lea, de la 2 la 10 iunie 1979, a fost conform cronicilor un eveniment memorabil...

Mari: Pentru mine prima călătorie în Polonia a fost fundamentală în misiunea lui Ioan Paul al II-lea, defensor pacis. După ceremonia oficială de bun-venit la aeroportul militar din Varșovia, papa a urcat într-un mijloc de transport pentru a se îndrepta spre oraș. În periferiile Varșoviei era foarte multă lume, dar domnea o mare tăcere: polonezii nu știau cum să se comporte, dată fiind prezența masivă a poliției. Însă după puțin timp s-a auzit strigătul în poloneză al unui copil - să fi avut zece ani: Bun venit, Sfinte Părinte! A fost suficient acest strigăt pentru ca mulțimea să explodeze într-o ploaie neîntreruptă și crescândă de aplauze și de strigăte de bun-venit.

Primul discurs adresat marii mulțimi, tot la Varșovia, a fost cel din Piața Victoriei, o omilie-apel de forță și emotivă nemaiauzită...

Mari: (Arturo Mari este încă emoționat, la atâția ani distanță) Când am ajuns la Piața Victoriei, o mulțime enormă părea să se aștepte la ceva încă neexprimat, dar foarte prezent... Papa face un înconjur al pieței, coboară, aduce omagiu Soldatului Necunoscut... după câteva momente eu - care era foarte aproape de el - îl văd luându-și capul între mâini și murmurând Dumnezeul meu, această țară a mea impregnată de sânge... pentru ce toți acești morți? Apoi s-a ridicat, a urcat la altar, a început sfânta Liturghie și a rostit o omilie celebră, cu o ultimă parte foarte emoționantă: Ne aflăm în fața mormântului Soldatului Necunoscut. În istoria Poloniei - antică și contemporană - acest mormânt are un fundament și o motivație de a fi deosebite. În câte locuri de pe pământul natal a căzut acel soldat! În câte locuri din Europa și din lume el strica cu moartea că nu poate să existe o Europă dreaptă fără independența Poloniei... Și puțin după aceea: Doresc să mă îngenunchez la acest mormânt pentru a venera fiecare sămânță care căzând în pământ și murind în el aduce rod. Aceasta va fi sămânța soldatului vărsată pe câmpul de bătălie sau sacrificiul martiriului în lagărele de concentrare sau în închisori. Va fi sămânța muncii zilnice dure, cu sudoarea frunții, pe ogor, în atelier, în mină, în topitorii și în fabrici. Va fi sămânța de iubire a părinților care nu refuză să dea viața unui nou om și își asumă toată angajarea educativă... La sfârșitul acelei invocații impunătoare: Și strig, eu, fiu al pământului polonez și în același timp eu, Ioan Paul al II-lea Papă, strig din tot adâncul acestui mileniu, strig în ajunul Rusaliilor: Să coboare Duhul tău! Să coboare Duhul tău! Și să reînnoiască fața pământului. A acestui pământ! Amin.

Aceasta este o pagină de neuitat și pentru cel care nu era acolo și a aflat despre ea prin intermediul ziarelor. Să trecem la altceva: cu papa Wojtyła, când vă aflați ocazional singuri, vorbeați și despre teme din viața cotidiană romană?

Mari: Uneori eu glumeam cu el, care era și un suporter de fotbal: ca suporter al echipei Lazio îi spuneam papei Wojtyła: Sfinte Părinte, Lazio puternică? Și el: Da, Lazio puternică! Apoi îl chema pe părintele Stanislaw, spunându-i să-l pună la curent cu rezultatele echipei romane. Există o fotografie de când a primit echipa Lazio în Aula "Paul al VI-lea" și acea fotografie dă mărturie că Sfântul Părinte avea în mână - și o agita - o eșarfă alb-albastră. Ar fi hazardat să spun că papa Wojtyła era un suporter al lui Lazio, și pentru că eu eram cel care cream ocazia favorabilă, dar oricum Lazio nu-i era antipatică... Aceste momente de veselie erau importante pentru el, care avea în fiecare zi o nevoie foarte umană și mare de a se relaxa, date fiind ritmurile sale incredibile de muncă. Și eu eram foarte satisfăcut să-l văd așa... chiar și atunci când cânta la masă cântece populare poloneze... cânta foarte bine... a spus asta odată și un expert...

Un muzician, un cântăreț?

Mari: Andrea Bocelli a venit într-o dimineață la sfânta liturghie la Castel Gandolfo și a cântat un Ave Maria clasică. S-a ajuns apoi la Pater noster: Papa l-a intonat și Bocelli l-a acompaniat. Deci l-au cântat în doi. La sfârșit Bocelli a spus: Mamma mia, ce voce, ce frumoasă voce sonoră! A spus-o Bocelli, nu inventez nimic, există martori.

Cânta și în excursii?

Mari: Da, dar mai ales se ruga, medita, pregătea toate marile documente oficiale... toate au fost structurate la munte, enciclicele au fost începute la munte... Uitați-vă că lui Arturo Mari nu-i place muntele, însă, când ești la trei mii de metri, singur, în marea tăcere, cu acel cer albastru, înțelegi că Dumnezeu este acolo, îl respiri, îți este aproape...

Arturo Mari, cum vreți să încheiați acest interviu?

Mari: Pot să spun numai un lucru. Dumnezeu mi-a dăruit un mare noroc: am trăit timp de 27 de ani alături de un sfânt viu. M-au chemat cu opt ore înainte ca să moară. Am fost introdus în dormitor și părintele Stanislaw i-a spus papei: Sfinte Părinte, Arturo este aici. Papa s-a întors... nu avea nimic peste el... pe partea stângă a patului avea așezată o mască de oxigen, nimic altceva... S-a întors cu un zâmbet, cu acei ochi de un albastru profund... trecuse atâta timp de când nu-l mai văzusem zâmbind... nu mă rușinez să spun că am căzut în genunchi... Sfântul Părinte mi-a mângâiat cu duioșie fruntea, obrajii, mâinile, inima... apoi mi-a spus cu voce slăbită: Arturo, mulțumesc... mulțumesc. S-a întors din nou, dar deja se percepea că de acum pornise într-o altă călătorie.

(După Zenit, 27 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat