Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lăudat să fie Dumnezeu în sfinții săi: Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Este 27 aprilie 2014, Duminica Divinei Îndurări, o zi istorică fără precedent pentru Biserica Romano-Catolică: doi dintre fiii ei preaiubiți vor fi ridicați la cinstea altarelor, la rangul de sfinți: papa Ioan al XXIII-lea și papa Ioan Paul al II-lea. Cine sunt acești doi iluștrii cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu? Cine sunt aceste două mari figuri pe firmamentul cerului timpului nostru? Ce fel de viața ne arată acești sfinți și ce vrea să ne învețe Dumnezeu prin ei? Cum să reușim să ni-i facem companii pe drumul nostru spre vederea lui Dumnezeu, de care ei se bucură acum? Asemenea întrebări și multe altele străbat gândurile și inima noastră, umplută în această zi de bucurii spirituale cerești.

Slavă fie Sfintei Treimi pentru aceste două mari daruri! Să ne bucurăm că suntem și noi fiii Bisericii întemeiate de Domnul pe stânca de neclintit a apostolului Petru, pe care cei doi papi au onorat-o cu slujirea lor într-un mod atât de admirabil! Să manifestăm o sfântă mândrie pentru acești oameni dedicați cu totul cauzei lui Dumnezeu în lume! Să-i mulțumim Maicii Preacurate, Fecioarei Maria, pe care Ioan al XXIII-lea și, mai ales, Ioan Paul al II-lea au avut-o de Mamă și Ocrotitoare în anii activității lor pontificale!

Nu mă simt deloc în măsură să vorbesc despre viețile acestor sfinți. Sunt zeci de cărți care descriu amănunțit biografiile lor. La o simplă privire, ies în evidență marile deosebiri care au marcat itinerarul lor pământesc. Pare că Ioan Paul al II-lea este de necuprins. Totul poartă marca maximului în cazul lui. I-a întrecut pe toți papii laolaltă în atâtea privințe. Însă aici nu vreau să-i contrapun pe cei doi, nici să etalez un registru de diferențieri. Fiecare în felul său a fost o manifestare eminentă a chipului lui Dumnezeu, un chip pe care strălucesc puternic și se revarsă asupra tuturor celorlalți, în special, simplitatea, umilința, bunătatea și iubirea.

Aș vrea să remarc două caracteristici comune legate de numele acestor vrednici urmași ai sfântului Petru: amândoi se numesc Ioan. Semnificația acestui nume s-a întruchipat în activitatea lor pastorală: Dumnezeu este milostiv. În Duminica Divinei Milostiviri lăudăm milostivirea lui Dumnezeu care s-a reflectat abundent în cuvintele, gesturile și faptele lor. Ioan al XXIII-lea a primit supranumele de Papa cel Bun, iar Ioan Paul al II-lea s-a făcut crainicul Divinei Îndurări. Cei doi nu ne-au învățat că Dumnezeu este existența absolută, că este atotprezentul și atotștiutorul, că este ființa în care toate calitățile sunt în gradul perfecțiunii. Ne-ar fi sensibilizat prea puțin să auzim de la ei aceste lucruri! Ei ne-am arătat, în schimb, că Dumnezeu este Milostivire imensă față de fiecare om; că ne deschide poarta iubirii sale indiferent de cât de multe au fost abaterile noastre de la calea sa; că el este înțelegător cu slăbiciunile noastre; că ne vrea liberi și fericiți în adevăr și iubire; că adevăratul sens al vieții noastre îl include pe Dumnezeu și mântuirea Fiului său, Isus Cristos. Și multe alte inestimabile lucruri pentru binele sufletului nostru! Legat tot de numele lor, amândoi s-au numit și Iosif : Angelo Giuseppe și Karol Josef. Numele - și de data aceasta de origine ebraică - înseamnă: Domnul adaugă! Într-adevăr, Domnul a adăugat numelor lor alte nume, a adăugat misiunii lor de preoți alte mărețe misiuni care să nu vizeze doar o parohie, o dieceză, ci întreaga Biserică de pe fața pământului; a adăugat naturii lor umane darurile supranaturale indispensabile slujirii lor papale, a adăugat calitățile păstorului după inima sa, trăsăturile Tatălui pregătit să cuprindă în iubirea sa pe tot omul care se îndreaptă spre el.

E greu să cuprinzi în puține fraze spectrul sfințeniei lor. E greu să schițezi câteva date biografice, fără să fii urmărit de teama că esențialul l-ai lăsat la o parte. Cred însă că ceea ce a impresionat fără excepție la acești doi giganți ai Bisericii timpului nostru a fost pasiunea lor nemăsurată pentru om. Ei au fost slujitori ai lui Dumnezeu și slujitori ai omului. Au fost în mod eminent slujitorii slujitorilor lui Dumnezeu. Au iubit omul peste tot pe unde l-au întâlnit; l-au iubit indiferent de apartenența lui religioasă, de culoarea sau de cultura sa; s-au apropiat de el și l-au îmbrățișat în complexitatea existenței lui. L-au prețuit fără să fie nevoie să coboare de sus cu privirea spre el, deoarece din locul spiritual în care au ales să se situeze și i-au făcut egali pe toți oamenii. Ne rămân în minte celebrele cuvintele introductive la un întreg pontificat, pe care Ioan Paul al II-lea le-a scris în enciclica "Redemptor hominis": Omul este drumul Bisericii. În această pasiune a lor au investit, în mod neobosit, simplitate, umilință bunătate, slujire și dăruire. Cât de multe sunt învățăturile pe care le putem primi de la cei doi! Cât de îmbogățitoare sunt pentru noi atitudinile pe care le-au avut în viața lor privată și publică!

E adevărat că nu avem statutul lor, că nu avem anvergura vieții lor, că profilul existenței noastre, CV-ul nostru este mult diferit. E însă la fel de adevărat că de aceleași virtuți avem și noi nevoie ca să fim în ambientul nostru de viață oameni adevărați și creștini veritabili pe care să transpare chipul lui Dumnezeu. Avem și noi nevoie de aceleași trăiri ca să simțim că Dumnezeu investește cu succes în noi harul său abundent. Cât de frumoase sunt chipurile pe care le postează Biserica pe ecranul lumii în această solemnă zi a Duminicii Albe, a Îndurării Divine! Câtă grandoare spirituală se revarsă din simplitatea și umilința pe care au arătat-o iubiții noștri papi! Cât de minunat este Dumnezeu în sfinții săi! Din ultimele cuvinte rostite de Ioan Paul al II-lea: Lăsați-mă să merg în casa Tatălui meu!, avem certitudinea credinței că cei doi sfinți ne privesc cu zâmbet din casa cerească și se bucură de comuniunea cu noi, peregrinii pe acest pământ.

Sfinților papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, vouă vă adresăm felicitările și aprecierile noastre, rugăciunile și cererile noastre, astăzi în ziua canonizării voastre! Simțim comuniunea cu întreaga Biserică de pe pământ și cu Biserica cerească prin intermediul vostru! Vă mulțumim pentru exemplul umanității și al credinței pe care ni l-ați dat! Vă mulțumim pentru tezaurul de cuvinte, de învățături și de fapte pe care ni le-ați lăsat ca moștenire. Vă rugăm să ne mijlociți harul divin în trăirea credinței noastre creștine și să ne asistați în drumul nostru spre locul unde sperăm să simțim din plin împreună cu voi, nemărginita Milostivire a Sfintei Treimi, alături de Mama noastră cerească, Maria. Amin.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat