Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (III). Duminica Învierii și cea de-a doua duminică din timpul pascal

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, fragmentele evanghelice din Duminica Învierii și cea de-a doua duminică din Timpul Pascal.

Mulțumim tuturor celor care fac cunoscută copiilor această inițiativă și mai ales se roagă împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr Florin-Petru Sescu

*

1. Duminica Învierii

Dragii mei,

Tocmai am parcurs împreună textul evanghelic proclamat în ziua învierii. Este textul liturgic al zilei celei mai importante pentru Biserica întreagă, trupul meu mistic, este sărbătoarea Paștelui, trecerea mea de la moarte la viață.

Vă invit să pășim puțin în Vechiul Testament, pentru a înțelege mai bine sărbătoarea aceasta mare. Paștele înseamnă: "Trecerea Domnului"! În timp ce poporul lui Israel era în sclavia Egiptului, a fost trimis un înger pentru a face rău faraonului și poporului egiptean. Au scăpat de puterea nimicitoare a îngerului numai aceia care aveau tocul ușii uns cu sângele mielului jertfit în acea seară. În timp ce mâncau mielul, evreii trebuiau să fie îmbrăcați și pregătiți să iasă din Egipt.

Pentru evrei, Paștele a însemnat eliberarea din sclavia egipteană. Pentru voi, dragii mei, este amintirea victoriei mele asupra răului și a morții, este eliberarea voastră din sclavia păcatului. Murind pe cruce și înviind din morți, am redeschis porțile paradisului, am ieșit triumfător din lupta cu puterile iadului și morții.

Dacă ați fost atenți, fragmentul evanghelic vorbește despre Maria Magdalena care se duce dimineață la mormânt și găsesc piatra dată la o parte gol. Căutarea ei înfrigurată și graba de a duce vestea apostolilor fac din ea prima "misionară a Învierii". Ea duce lumina acestei vești lui Petru și celuilalt apostol, iar ei o duc lumii întregi.

Și voi puteți fi misionari, vestitori ai învierii mele, atunci când: arătați iubire plină de compasiune față de cei ce vă-nconjoară; ștergeți lacrimile părinților, fraților, bunicilor, prietenilor printr-o vorbă bună; oferiți un exemplu bun celor din jur pentru a fi oameni și creștini mai buni; nu lăsați pe nimeni să facă rău cuiva, să învingă răul!

Rugați-vă pentru toți copiii care suferă din cauza atâtor forme de sclavie în lume!

Dragii mei, prietenii mei, credeți în mine, eu am înviat!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

Intenția misionară

Ne rugăm pentru copiii din lumea întreagă care încă suferă din cauza sclaviei. Uneori copiii sunt obligați să muncească, să folosească arme sau sunt vânduți:

Doamne, copiii de pe pământ sunt prietenii noștri. Pentru unii nu va exista o bucurie a Învierii, pentru că sunt încă sclavi ai oamenilor răi. Fii tu speranța lor, șterge-le lacrimile și ajută-i să zâmbească!

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

2. Duminica a II-a din Timpul Pascal

Dragii mei,

Ne aflăm în perioada binecuvântată a timpului pascal. Toată lumea dorește să mă întâlnească, să mă vadă pe mine, "Cel înviat". Fragmentul pe care l-am parcurs vorbește despre întâlnirea mea cu apostolii în cenacol, imagine a credinței care se dezvoltă și este vie în cadrul unei comunități, și despre necredința lui Toma, care era singur, separat de comunitatea apostolilor.

Credința, dragii mei, nu este doar o înșiruire de cuvinte frumoase ce dau mărturie despre mine, despre Tatăl și Duhul Sfânt, cât mai mult, o trăire autentică a prieteniei cu mine, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Multă lume dorește să-l vadă pe Dumnezeu și spune că lucrul acesta este imposibil; dar, eu l-am făcut cunoscut pe Tatăl și l-am trimis pe Duhul Sfânt. Cine e prieten cu mine îl vede și îl cunoaște pe Tatăl și pe Duhul Sfânt.

Toma, care lipsește de la întâlnirea noastră, își manifestă dorința de a mă vedea și de a mă atinge. Sunt și astăzi mulți oameni care, asemenea lui Toma, nu cred. Atât pentru că nu m-au întâlnit, cât și pentru că ei au nevoie de lucruri concrete care să-i convingă. Acești oameni sunt singuri și uneori greu de convins. Probabil o trăire autentică, o mărturie plină de entuziasm care i-ar fi scos pe apostoli din cenacol, l-ar fi convins pe Toma, la fel cum ar convinge și pe mulți dintre necredincioșii de astăzi.

Voi, dragii mei mici misionari, aveți puterea de a mă face cunoscut în locurile în care trăiți: acasă, la școală, la joacă, în grupul de prieteni etc. Modul vostru de a vă comporta, modul vostru de vorbi, modul vostru de a vă ruga, pot da mărturie despre mine, că sunt "viu" (înviat). Veți fi voi misionarii mei? Veți face voi cunoscut chipul meu?

Rugați-vă pentru cei care nu cred, pentru cei care nu m-au întâlnit și totuși mă caută!

Dragii mei, prietenii mei, credeți în mine, eu sunt prietenul vostru!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

Intenția misionară

Ne rugăm pentru toți acei copii din lumea întreagă care vor să-l facă cunoscut pe Isus prin mărturie și exemplul lor de viață, ca ei să fie întăriți:

Doamne, toți copiii de pe pământ sunt prietenii tăi. Mulți dintre se străduiesc să te facă cunoscut. Ajută-ne pe toți să avem curaj și entuziasm în vestire. Fii tu speranța noastră, ajută-ne să zâmbim!

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru Duminica Învierii poate fi descărcată de aici.

Varianta pdf a catehezei pentru Duminica a II-a a timpului pascal poate fi descărcată de aici.

* * *

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (II). Duminica Floriilor

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (I)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat