Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Nu există contradicție între cuvintele Evangheliei și această pânză" - interviu cu diaconul Joachim Huneke despre giulgiu

Diaconul Joachim Huneke din Germania a oferit sâmbătă, 12 aprilie 2014, catedralei din Iași o copie a giulgiului din Torino, o imagine mărită a chipului de pe giulgiu și foarte multe cărți care au fost scrise de specialiști în urma cercetărilor. Copia a fost dezvelită în cadrul unei celebrări, după care diaconul a oferit explicații credincioșilor. A doua zi, Duminica Floriilor, diaconul a vorbit despre giulgiu la Liturghiile de la orele 11.00 și 16.00. Darul a constituit o bună pregătire a credincioșilor la sărbătoarea Învierii Domnului și oferă în continuare pentru cei care intră în catedrală și stau în fața giulgiului o meditație despre patima și învierea Mântuitorului. Diaconul Huneke a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări în cadrul unui interviu realizat în limba italiană și tradus de Ovidiu Bișog.

• Suntem în ziua de 14 aprilie 2014 și stăm de vorbă cu diaconul Joachim Huneke, care a adus în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași o copie a giulgiului din Torino. Vă mulțumim pentru bunăvoința de a ne acorda acest interviu. Aș vrea să vă rog mai întâi, pentru cititorii noștri, ca să vă cunoască mai bine, să ne oferiți câteva date despre dumneavoastră.

Am fost hirotonit în catedrala din München, în anul 1985, de cardinalul Friedrich Wetter, după mai mulți ani de studii și de practică. Am activat în sectorul pastorației, timp de 10 ani, apoi am fost transferat în sectorul formării catolice, unde am lucrat alți 8-10 ani, apoi, ca o ultimă însărcinare, m-am ocupat cu arhiva diecezană a Arhiepiscopiei de München.

• Cum s-a născut ideea de a oferi o imagine a giulgiului din Torino catedralei din Iași?

Este o adevărată istorie care mă fascinează. Acum câțiva ani, opt-nouă ani, cu ajutorul maicii Tatiana de la Mănăstirea Moldovița, am venit la Iași, pentru a locui câteva zile în familia unui preot ortodox, precum și pentru a participa la un congres internațional pe o temă care mă interesa foarte mult. În timpul congresului m-am prezentat la episcopul Petru Gherghel, pentru că eu, ca diacon dintr-o altă dieceză, voiam să-l informez despre prezența mea. El m-a invitat spontan să vizitez sediul episcopal și să văd și noua catedrală și astfel s-au dezvoltat contactele dintre noi. Dorința de a încredința copia giulgiului, o copie într-adevăr foarte bună, mi-a venit în ultimii ani, pentru că sunt cam bolnav și mi-a fost teamă ca nu cumva această copie să ajungă în mâini nepotrivite. De aceea am căutat o variantă corespunzătoare. După câteva vizite la Iași, m-am decis să fac acest dar, din diferite motive: situația pastorală este foarte activă în această catedrală și în tot orașul Iași; apoi și apropierea de catedrala ortodoxă m-a convins că aici e un loc potrivit. După ce am făcut această propunere episcopului, într-o discuție avută anul trecut, am spus: "Da, acesta este locul optim".

• De câtă vreme studiați giulgiul și cum v-a marcat viața?

Înainte de a studia literatura despre giulgiul din Torino eram un critic. Am spus: "Nu, nu... Este un fals. Este o eroare", dar nu știam nimic despre valoarea deosebită a giulgiului. După o conferință, în parohia mea, am fost tulburat și am început să citesc diferite broșuri, am încercat să caut alte scrieri pe aceeași tematică. Astfel, în decursul anilor, am dobândit o mică bibliotecă despre giulgiul din Torino, chiar și cărți scrise în alte limbi, în franceză și italiană. Apoi am avut harul de la Dumnezeu de a vizita de trei ori giulgiul original de la Torino, stând în mijlocul miilor de oameni, așteptând la rând trei ore pentru a vedea originalul. Toată necunoașterea mea a dispărut. Tot sistemul meu de idei mi-a fost complet dat peste cap.

• Care este istoria acestei copii?

Pânza se află în proprietatea mea de circa 22-23 de ani și am cumpărat-o direct de la Torino, de la un fotograf autorizat de Vatican, singurul care are această autorizație. De aceea, acest tip de copie este cea mai bună, fiind una dintre cele 30, maxim 50 de copii existente în lume.

• De ce ați comandat-o?

Pentru că voiam să studiez direct, fără intermediul literaturii de specialitate, pentru a fi convins de urmele directe, chiar și la nivel spațial.

• După părerea dumneavoastră, care ar fi cele mai puternice două sau trei argumente în favoarea autenticității giulgiului?

Există multe argumente. Cel mai puternic și care m-a convins repede este autenticitatea pătimirii lui Isus din evanghelii și mărturiile imprimate pe giulgiul din Torino. Nu există contradicție, nici măcar în privința detaliilor. Apoi, un alt argument este rezultatul cercetărilor științifice făcute aproape peste tot în lume, cu permisiunea Vaticanului, și împreună cu oamenii de știință nu doar catolici - ei erau în minoritate - ci și protestanți, ortodocși, chiar unii erau atei, budiști, hinduiști sau musulmani. Toți au analizat ca experți această pânză, la diferite niveluri, nu doar fizic, ci și chimic. Ei au spus în concluzie: nu există contradicție între cuvintele evangheliei și această pânză. Sunt argumente, subliniez, argumente ale autenticității. Pentru mine personal, este giulgiul Domnului.

• Ce mesaj considerați că transmite giulgiul oamenilor din ziua de azi?

Mesajul actual, după părerea mea, este cu siguranță faptul că, așa cum spune Biblia, Dumnezeu s-a făcut om. O primă kenosis înseamnă o coborâre din cer pe pământ, în forma, în existența omului. O a doua kenosis - pătimirea sa din iubire și din solidaritate cu noi, oamenii, pentru a ne mântui. Pătimirea sa, adică întâlnirea lui Dumnezeu ca om, ca întrupat, cu răul personal din noi pentru a ne elibera... de această durere, de această situație din abisul întunericului, al răului, al urii, al invidiei. Giulgiul arată că Isus din Nazaret poartă aceste experiențe în sine, toate aceste experiențe pe care noi le experimentăm între naștere și moarte. El știe toate aceste experiențe ale fiecărui om din lume și le duce la Tatăl său în calitatea sa de înviat. Cristos a înviat!

• O ultimă întrebare: Cu ce impresii plecați de la Iași?

Spontan, trebuie să spun că nu așteptam un astfel de interes. Pare că este un miracol. De ce? Pentru că în trecut se asculta pătimirea, dar nu se vedea nimic. Acum avem o mărturie vizibilă, care poate fi atinsă. Astfel cineva se poate apropia, chiar și la nivel de sentimente de patima lui Isus... chiar și de învierea lui... Cercetătorii au dovedit că maxim trei zile trupul lui Isus Cristos din Nazaret a stat în acest giulgiu. Unde a fost acest trup începând cu a treia zi? A înviat! Iar noi - și acesta este un alt mesaj - vom trăi și după moartea noastră. Este ceea ce am vrut să explic măcar în mică măsură pentru oameni, pentru a le da un ajutor pentru credință și pentru a le întări speranța!

• Vă mulțumesc pentru răspunsuri, pentru mesaj, pentru darul pe care l-ați făcut catedralei noastre!

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat