Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ioan Paul al II-lea în viziunea unui preot diecezan

Interviu cu pr. Felician Tiba realizat de Eugenia Dămătăr

• Din câte știu, dumneavoastră ați făcut licența și teza de doctorat despre papa Ioan Paul al II-lea. Împărtășiți-ne câte ceva din legătura spirituală sau chiar și academică pe care ați dobândit-o, mai ales în ultimii ani, cu acest mare papă.

Mai întâi aș vrea să vă mulțumesc sincer pentru inițiativa pe care ați avut-o de a da curs acestui interviu. Pe undeva, văzând atâtea lucruri frumoase despre papa Ioan Paul al II-lea, dar și despre papa Ioan al XXIII-lea venite din presa internațională, mă și gândeam, pe când și în dieceza noastră cineva care să ia o astfel de inițiativă. Iat-o că a venit și vă mulțumesc!

Da, pot să spun că am avut șansa și bucuria să-l întâlnesc pe papa Ioan Paul al II-lea, nu în mod direct, să-mi strângă mâna sau să-mi dea măcar o binecuvântare, ci în mod indirect, mai întâi cu ocazia vizitei sale în România, din 7-9 mai 1999, apoi cu ocazia Jubileului tinerilor din anul 2000 la Roma, iar ultima dată, la Castel Gandolfo, în anul 2004, cu ocazia participării la un curs pentru formarea formatorilor din seminare.

Prima întâlnire însă rămâne cea de la București, unde, fără a avea neapărat pregătirea necesară, am fost trimis să comentez sfânta Liturghie de la Parcul Izvor la postul de televiziune Antena 1. Pe atunci eram doar diacon, dar a fost o experiență din care am învățat ceea ce formatorii noștri ne repetau deseori și anume, că în viața de preot trebuie să fii pregătit pentru orice. Papa m-a cucerit atunci prin modul simplu de a fi. Îmi amintesc că în goana mea după a aduna informațiile necesare transmisiunii în direct, privirile noastre s-au întâlnit în dreptul porții Arhiepiscopiei de la București. Nu voi putea uita niciodată acea privire!

• Scuzați că vă întrerup. E adevărat că Ioan Paul al II-lea "te citea" dintr-o privire așa cum se aude?

După părerea mea, da, era ca un scaner. Nu pot ascunde că acea privire mi-a "folosit" foarte mult, mai ales pe parcursul preoției mele.

A urmat apoi întâlnirea de la Roma, din Piața "Sfântul Petru" și apoi de la Tor Vergata cu cei peste circa două milioane de tineri. Acolo, din mijlocul acestei interminabile mulțimi de tineri am avut impresia că papa nu obosește niciodată, că, dincolo de vârstă, el rămâne veșnic tânăr, în ciuda faptului că de partea noastră, a tinerilor prezenți, ambulanțele cărau într-una tineri la Urgențe, dată fiind și căldura de la sfârșitul lunii august, specifică Romei.

Dincolo de aceste întâlniri care au lăsat în sufletul meu o amprentă, pot spune, de neșters, a mai fost cea despre care am amintit, la Castel Gandolfo, în timpul unei audiențe. Aceasta avea să fie ultima, pentru că așa cum știm, pe data de 2 aprilie 2005, papa se întorcea în Casa Tatălui.

Am avut bucuria ca, imediat după moarte, dar și pe parcursul funeraliilor, dincolo de ceea ce ne ofereau televiziunile, să am imagini și date la zi despre evenimente și prin intermediul unei surori din Mexic, pe atunci studentă la Roma.

• Între timp a venit anul 2009, când episcopul Petru Gherghel v-a trimis la Roma să studiați despre familie. Ce ați găsit și la ce vă așteptați, mai ales că mergeați la un institut pentru familii, fondat chiar de papa Ioan Paul al II-lea?

În anul 2009, așa cum ați spus, la inițiativa episcopului Petru Gherghel, dată fiind preocuparea mea pentru familie, pe care o arătam prin articolele de la "Pagina familiei", din revista diecezei, "Lumina creștinului", pagină pe care o întrețineam deja din anul 2000, am ajuns la Roma, la Institutul "Ioan Paul al II-lea pentru studii despre Căsătorie și Familie", din cadrul Universității Pontificale din Lateran. Și pentru că alături de papa Ioan Paul al II-lea este canonizat și papa Ioan al XXIII-lea, pot spune că prima mea oprire la Roma a fost chiar la Colegiul "Ioan al XXIII-lea", colegiul Universității din Lateran, colegiu unde aveam să locuiesc pe toată durata celor patru ani cât am rămas la Roma.

Institutul pentru familii de la Roma a fost fondat de către papa Ioan Paul al II-lea în ziua de 13 mai 1981, chiar în ziua atentatului, alături de Consiliul Pontifical pentru Familii. Este vorba de două instrumente atât de necesare pentru familia atât de des încercată din toate părțile încât, mulți ani după, cardinalul Ennio Antonelli, președintele acestui Consiliu, avea să remarce că actul de naștere al acestor instituții a trebuit semnat, nu doar cu cerneală, ci și cu sânge.

• Spuneți-ne cum ați trăit cei patru ani la Roma și cum l-ați descoperit în studii pe papa Ioan Paul al II-lea.

Sincer să fiu, la început mi-a fost greu: o realitate nouă, o limbă nouă, prieteni noi, într-un cuvânt, un fel de orfan, fără tată, fără mamă, fără țară, al nimănui! Mulțumesc însă - și o voi face mereu - părintelui Isidor Iacovici, care m-a cooptat să-i dau o mână de ajutor la comunitatea română, ceea ce m-a ajutat foarte mult și în ceea ce privește studiul despre familie. Între noi fie vorba, ceea ce studiam în timpul săptămânii despre familie, duminica făceam cunoscut românilor noștri, fie la predică, fie în confesional, măsurând astfel veridicitatea celor auzite.

• Cred că pe papa Ioan Paul al II-lea l-ați descoperit, cum e și normal, din cărți, nu-i așa?

Ca să fiu sincer, da. Prima carte pe care am citit-o la Roma, în cadrul studiilor mele a fost La bottega dell'orefice, pe care am și tradus-o ulterior, devenind Magazinul bijutierului. M-a fascinat atât de mult această dramă-piesă de teatru, scrisă de papa pe când era cardinal la Cracovia, încât am decis să scriu teza de licență din ea, cu titlul: "Experiența solitudinii în drama Magazinul bijutierului". A urmat apoi teza de doctorat, de data aceasta în magisteriul papei, cu titlul: "Demnitatea muncii din perspectiva magisteriului papei Ioan Paul al II-lea". Ce pot să spun despre această experiență e că papa m-a fascinat în așa fel încât, în ciuda dificultății scrierii tezei de doctorat, în paralel, m-am decis să traduc în limba română și catehezele lui despre "Iubirea umană în planul lui Dumnezeu", operă pe care, în treacăt fie vorba, o vom lansa oficial la Iași, în ziua de 3 iunie 2014.

• După cum se vede ați avut și aveți o legătură, pot spune, foarte strânsă cu papa Ioan Paul al II-lea. Ce vă place în mod special la el?

Îmi place că mereu a avut o scară ierarhică. Nu a uitat niciodată că prima dată era om, apoi creștin, apoi preot, episcop și papă. A pus familia mereu pe primul loc al preocupărilor sale și i-a îndemnat pe toți preoții și episcopii să facă același lucru. Credea în om, în familie și în iubire, ca reflex al iubirii lui Dumnezeu. Nu s-a sfiit să-l îmbrățișeze pe om în toate ipostazele sale, chiar și cea de păcătos. Și cred că dacă e să-l imităm în ceva anume, ar trebui să-l imităm mai ales în apropierea sa de om în general. Omul este calea Bisericii, spunea el și era convins de aceasta în toate mădularele sale.

• Ce credeți că l-ar bucura în mod deosebit acolo în cer, dacă e să ținem cont de dieceza noastră?

Cred că în primul rând pastorația familiei. El a iubit familia și vrea să dăm familiei locul care i se cuvine în Biserică. Deja inițiativele care s-au luat la nivel de dieceză în ultimii ani, cu cei trei ani dedicați familiei, cu Zilele familiei, din ultimul timp, cu, de acum, cunoscutele cursuri pentru logodnici de la Traian, sunt tot atâtea momente care l-ar face să fie mândru. Nu trebuie să ignorăm nici celelalte aspecte privitoare la doctrina socială, la formarea viitorilor preoți, la persoanele consacrate, dar și la rolul laicilor în Biserică.

• Părinte Felician, vă mulțumesc pentru timpul acordat și sperăm ca de acum, fiind ridicat la cinstea altarelor ca sfânt, papa Ioan Paul al II-lea, ca și Ioan al XXIII-lea, să binecuvânteze și mai mult dieceza noastră cu noi haruri, cu un nou imbold spre iubirea lui Dumnezeu și a omului, iar dumneavoastră mult curaj în tot ceea ce ați început ca paroh la Piatra Neamț, dar și în calitate de coordonator al Oficiului pentru Familii și Laici.

Interviu realizat de Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat