Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Video-mesaj adresat polonezilor cu ocazia canonizării fericitului Ioan Paul al II-lea (vineri, 25 aprilie 2014)

Iubiți conaționali ai fericitului Ioan Paul al II-lea,

Este de acum aproape canonizarea acelui mare om și mare papă care a trecut în istorie cu numele de Ioan Paul al II-lea. Sunt fericit că am fost chemat să proclam sfințenia, în duminica următoare a Divinei Îndurări, la încheierea octavei de Paște. Sunt recunoscător lui Ioan Paul al II-lea, ca toți membrii poporului lui Dumnezeu, pentru slujirea sa neobosită, pentru conducerea sa spirituală, pentru că a introdus Biserica în al treilea mileniu al credinței și pentru extraordinara sa mărturie de sfințenie.

Papa Benedict al XVI-lea a notat pe bună dreptate, în urmă cu trei ani, în ziua beatificării predecesorului său, că ceea ce Ioan Paul al II-lea le cerea tuturor, adică să nu le fie frică și să deschidă larg porțile lui Cristos, el însuși a făcut cel dintâi: "A deschis lui Cristos societatea, cultura, sistemele politice și economice, inversând cu forța unui gigant - forță care îi venea de la Dumnezeu - o tendință care putea să pară ireversibilă. Cu mărturia lui de credință, de iubire și de curaj apostolic, însoțită de o mare încărcătură umană, acest exemplar fiu al națiunii poloneze i-a ajutat pe creștinii din toată lumea să nu le fie teamă să spună că sunt creștini, că aparțin Bisericii, să vorbească despre evanghelie. Într-un cuvânt: ne-a ajutat să nu ne fie teamă de adevăr, pentru că adevărul este garanție de libertate" (Omilie, 1 mai 2011). Mă identific pe deplin cu aceste cuvinte ale papei Benedict al XVI-lea.

Știm cu toții că, înainte de a parcurge străzile lumii, Karol Wojtyla a crescut în slujba lui Cristos și a Bisericii în patria sa, Polonia. Acolo s-a format inima sa, inimă care după aceea s-a dilatat la dimensiunea universală, mai întâi participând la Conciliul Vatican II, și mai ales după 16 octombrie 1978, pentru ca în ea să găsească loc toate națiunile, limbile și culturile. Ioan Paul al II-lea s-a făcut totul pentru toți.

Mulțumesc poporului polonez și Bisericii din Polonia pentru darul lui Ioan Paul al II-lea. Cu toții am fost îmbogățiți de acest dar. Ioan Paul al II-lea continuă să ne inspire. Ne inspiră cuvintele sale, scrierile sale, gesturile sale, stilul său de slujire. Ne inspiră suferința sa trăită cu speranță eroică. Ne inspiră încrederea sa totală în Cristos, răscumpărătorul omului, și în Mama lui Dumnezeu.

În timpul recentei vizite ad limina Apostolorum a episcopilor polonezi, am subliniat că Biserica din Polonia continuă să aibă mari potențialități de credință, de rugăciune, de caritate și de practică creștină. Am scos în evidență și provocările pastorale precum familia, tinerii, săracii și vocațiile la Preoție și la viața consacrată. Sper ca această canonizare a lui Ioan Paul al II-lea, precum și a lui Ioan al XXIII-lea, să dea un nou impuls muncii zilnice și perseverente a Bisericii din patria voastră. Mă bucur de faptul că, dacă va voi Dumnezeu, peste doi ani voi vizita pentru prima dată țara voastră cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

Vă invit pe toți să trăiți profund canonizarea fericitului Ioan Paul al II-lea și a fericitului Ioan al XXIII-lea. Unii dintre voi vor veni la Roma, dar grație mass-media foarte mulți vor putea participa la acest mare eveniment. De aceea vreau deja astăzi să le mulțumesc tuturor jurnaliștilor din presă, radio și televiziune pentru slujirea lor adusă canonizării de duminica viitoare.

Îi salut pe toți conaționalii lui Ioan Paul al II-lea, și pe cei care nu aparțin Bisericii Catolice. Îi port pe toți în inima mea. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat