Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat celor din Bergamo cu ocazia canonizării fericitului Ioan al XXIII-lea (vineri, 25 aprilie 2014)

Dragi prieteni din Bergamo,

Apropiindu-se ziua canonizării fericitului Ioan al XXIII-lea, am simțit dorința de a trimite acest salut episcopului vostru Francisc, preoților, călugărilor și călugărițelor, credincioșilor laici din Dieceza de Bergamo, dar și celor care nu aparțin Bisericii și întregii comunități civile din Bergamo.

Știu cât de mult îl iubiți pe papa Ioan și cât de mult iubea el ținutul său. Din ziua alegerii sale la pontificat, numele de Bergamo și de Sotto il Monte au devenit familiare în toată lumea și chiar și astăzi, la peste cincizeci de ani distanță, ele sunt asociate la fața sa zâmbitoare și la duioșia sa de părinte.

Vă invit să-i mulțumim Domnului pentru marele dar care a fost pentru Biserica Universală sfințenia sa și vă încurajez să păstrați amintirea terenului în care ea a germinat: un teren făcut din credință profundă trăită în viața de zi cu zi, din familii sărace, dar unite de iubirea Domnului, din comunități capabile de împărtășire în simplitate.

Desigur, de atunci lumea s-a schimbat și sunt noi și provocările pentru misiunea comunității creștine. Totuși, acea mo?tenire poate să inspire și astăzi o Biserică chemată să trăiască bucuria dulce și mângâietoare de a evangheliza, de a fi însoțitoarea drumului fiecărui om, "fântâna satului" din care toți pot să ia apa proaspătă a evangheliei. Reînnoirea voită de Conciliul Ecumenic Vatican II a deschis drumul și este o bucurie specială că această canonizare a papei Roncalli are loc împreună cu aceea a fericitului Ioan Paul al II-lea, care a dus înainte această reînnoire în lungul său pontificat.

Sunt sigur că și societatea civilă va putea să găsească mereu inspirație din viața papei din Bergamo și din locul care i-a dat naștere, căutând modalități noi și potrivite timpurilor pentru a edifica o conviețuire bazată pe valorile perene ale fraternității și solidarității.

Iubiți frați și surori, încredințez acest mesaj al meu publicației "Ecoul din Bergamo", la care tânărul preot Angelo Roncalli a fost colaborator apreciat. Apoi, când slujirea l-a dus departe, el a primit mereu din paginile "Ecoului" glasul și chemarea ținutului său. Vă cer să vă rugați pentru mine, în timp ce asigur amintirea mea și rugăciunea mea pentru voi toți, îndeosebi pentru cei suferinzi, pentru cei bolnavi - amintind spitalul orășenesc pe care ați voit să-l dedicați papei Ioan - și pentru Seminarul diecezan, atât de îndrăgit de inima sa. Tuturor, vă trimit, în iminența sărbătorilor pascale, binecuvântarea apostolică.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat