Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Conferința științifică "Ouăle de Paști la români"

Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău în colaborare cu Decanatul Romano-Catolic Bacău și Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" au organizat, joi, 3 aprilie 2014, conferința științifică "Ouăle de Paști la români". Prelegerea a fost susținută de distinsul etnolog ieșean, prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, de la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române - Filiala Iași.

La acest eveniment cultural-științific de excepție a participat un public numeros format din profesori, învățători, cercetători, muzeografi, studenți, elevi, iubitori de cultură în general. Printre cei prezenți s-au aflat: părintele profesor Fabian Doboș de la Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pr. Iulian Robu, reprezentantul Decanatului Romano-Catolic de Bacău, Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" și prof. Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naționale Bacău.

În deschiderea manifestării, prof. dr. Anton Coșa a evidențiat personalitatea invitatului într-un cuvânt de întâmpinare.

Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru este un model autentic în etnologia românească, un creator de școală și, în același timp, o personalitate marcantă a culturii românești contemporane. Este cel care fundamentează, teoretic și metodologic, proiectul: Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei, coordonându-l totodată. Inițiază și coordonează seria de publicații: Caietele Arhivei de Folclor, demers finalizat prin apariția a 10 volume (între anii 1979-1991). Este unul dintre autorii Dicționarului Literaturii Române de la origini pînă la 1900 (lucrare publicată în anul 1979 și premiată de Academia Română) și ai Dicționarului General al Literaturii Române (un proiect al Academiei Române, concretizat în 7 volume publicate între anii 2004-2009). După 1989 desfășoară și o intensă activitate didactică, predând cursuri de etnografie, etnologie, folclor, metodologie a cercetării culturii populare etc., la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași (Facultățile de Istorie, Litere și Teologie). Între anii 1991-2004, ocupă și funcția de director al Centrului Județean al Creației Populare Iași, calitate în care inițiază colaborări cu instituții similare din Republica Moldova, orientând activitatea acestei instituții în direcția promovării valorilor autentice. Inițiază și coordonează proiectul: Tezaurul etno-folcloric din Moldova. Este autorul unui număr important de volume, studii, articole, recenzii, cronici, note și comentarii consacrate culturii populare tradiționale. Menționăm aici doar monumentala monografie: Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, publicată în trei volume (I, 1998; II, 2002; III, 2005), distinsă în anul 2007 cu Premiul "Simion Florea Marian" al Academiei Române și Premio Internazionale di Studi Demoetnoantropologici "Giuseppe Pitr?-Salvatore S. Marino" din Palermo. Editează o parte importantă din manuscrisele savantului Petru Caraman (de prețuirea căruia s-a bucurat), deschizând accesul cercetătorilor la o operă etnologică de interes major, dedicându-i acestuia și o remarcabilă monografie (Petru Caraman. Destinul cărturarului, 2008).

Tema conferinței organizate la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău a constituit și subiectul unei monografii de referință pe care prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru a publicat-o la Editura "Presa Bună" din Iași în anul 2012 - Ouăle de Paști la români. Vechime, semnificații, implicații ritual-ceremoniale.

După susținerea conferinței, o parte din cei prezenți în sală au intervenit adresând profesorului Ion H. Ciubotaru o serie de întrebări ori făcând unele comentarii pe marginea celor audiate.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 aprilie: Bacău: Conferința științifică "Ouăle de Paști la români"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat