Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Începe numărătoarea inversă pentru canonizarea celor doi papi sfinți

De Salvatore Cernuzio

Mai sunt trei zile până la celebrarea cea mai așteptată de credincioșii din toată lumea. Duminică, 27 aprilie, doi papi vor fi ridicați la cinstea altarelor și nu poate decât să fie un eveniment pentru Biserica din lume. Dieceza de Roma continuă între timp drumul său de pregătire pentru canonizare, mai ales pentru a da "primire spirituală" numeroșilor pelerini așteptați în masă din toate națiunile. Și continuă și briefing-urile părintelui Federico Lombardi cu jurnaliștii în Sala de Presă vaticană.

La întâlnirea de azi dimineață, purtătorul de cuvânt, împreună cu pr. Walter Insero, responsabil al Oficiului Comunicații Sociale al Vicariatului, a ilustrat programul de întâlniri de spiritualitate și reflecție care vor ritma ultimele zile înainte de celebrarea de duminică. De mâine, vineri, 25 aprilie, în aproape toate bisericile din centrul Romei este prevăzută o animare liturgică în diferite limbi. Momentul culminant va fi noaptea dintre sâmbătă spre duminică, ajunul canonizării, în timpul căruia se va ține o "noapte albă" în care va fi posibil să se roage, să se spovedească și să se pregătească și cu privire la "conținuturile" acestui eveniment prin intermediul unor texte distribuite în biserici și care pot fi descărcate de pe situl oficial www.2papisanti.org.

Întâlnirile nocturne vor începe cu o celebrare, cu animare liturgică în limba italiană, la ora 19.00, în biserica "Santa Maria in Montesanto", "Biserica artiștilor" din Piazza del Popolo, unde tânărul Roncalli a fost hirotonit preot în 1904. De la ora 21.00, diferiții pelerini vor putea să se îndrepte spre "Sant'Agnese in Agone" la Piazza Navona, sau la "San Marco" la Campidoglio și "Sant'Anastasia", în piețele omonime. Dar vor găsi deschise și locuri de cult impregnate de istorie și de artă precum "Il Santissimo Nome din Ges?" la Argentina (așa-numita "Chiesa del Ges?"), "Santa Maria in Vallicella", "San Giovanni Battista dei Fiorentini" și multe altele.

În toate aceste biserici, rugăciunea va fi organizată după trei scheme elaborate pentru această ocazie de Oficiul Liturgic al Vicariatului. Prima - a explicat pr. Insero - adresată mai ales comunităților monastice și călugărești, prevede celebrarea Oficiului lecturilor din duminica a II-a a Paștelui. A doua, în schimb, urmează structura vechiului ritual care se celebrează sâmbătă seara după apusul soarelui, în așteptarea zilei Domnului, privilegind dimensiunea ascultării. În sfârșit, în a treia schemă, celebrarea Euharistiei, urmată de un timp de adorație euharistică.

Tot sâmbătă, 26 aprilie, începând de la 17.00, se va desfășura apoi o veghe de rugăciune în bazilica "Sfântul Paul din Afara Zidurilor", care va începe cu Vesperele și va continua cu expunerea preasfântului sacrament și, la ora 20.30, recitarea Completoriului. În sfârșit, credincioșilor din Bergamo le va fi rezervată bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" pentru o întâlnire liturgică la ora 18.00.

Referitor la ceremonia de duminică, părintele Lombardi a explicat că la ora 9.00 se va ține o "primă parte" ritmată de recitarea Coroniței milostivirii, însoțită de corul Diecezei de Roma, condus de Mons. Marco Frisina. Rugăciunea va dura circa jumătate de oră; vor urma momente muzicale cu Corul Capelei Sixtine, corul diecezelor de Roma și de Bergamo și Filarmonica din Cracovia, care vor întreține până la începutul celebrării, care va începe de la intrarea procesiunii însoțită de litaniile sfinților.

Ritul canonizării, a explicat apoi părintele Lombardi, se va deschide cu cele trei cereri adresate papei din partea prefectului Congregației Sfinților, cardinalul Angelo Amato. La acestea, pontiful va răspunde "angajând toată autoritatea sa de cap al Bisericii Universale" cu formula solemnă care face propunerea pentru venerarea noilor sfinți: "Spre cinstea Preasfintei Treimi, pentru exaltarea credinței catolice și creșterea vieții creștine...".

După formulă vor fi prezentate relicvele noilor sfinți din partea unor persoane apropiate lor. Probabil nepoții, primarul de Bergamo și președintele Fundației Ioan al XXIII-lea pentru Roncalli, și cele două persoane care au fost vindecate pentru Wojtyla. Relicviarul - a explicat iezuitul - este la fel cu acela de la beatificări. Cel al lui Ioan Paul al II-lea conține sângele sfântului, în timp ce acela al lui Ioan al XXIII-lea conține și o bucată de piele luată în timpul exhumării făcute pentru beatificare. După procesiune, celebrarea va continua de la Gloria și, ca pentru marile sărbători, evanghelia va fi proclamată în greacă și în latină.

Apoi, vor fi circa 130-150 cardinalii concelebranți cu papa Francisc și circa 1.000 de episcopi. În spațiul apropiat de esplanadă, vor fi dispuși 6.000 de preoți. 600 dintre ei vor distribui sfânta Împărtășanie. La concelebranți se unesc și 70 de diaconi; alți 200, cu bază în Biserica din Traspontina, vor da în schimb Împărtășania credincioșilor care vor fi pe Via della Conciliazione.

Lângă papa, cardinalii Agostino Vallini, vicar al Diecezei de Roma, și Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia, și Mons. Francesco Beschi, episcop de Bergamo. Prezenți vor fi și alți doi cardinali din Ordinul episcopilor.

În schimb nu este nicio confirmare oficială cu privire la prezența papei emerit Benedict al XVI-lea. "Papa Benedict este binevenit și știe că este dorit și invitat", a spus părintele Lombardi, "noi respectăm libertatea sa, vârsta sa și dacă se simte în putere, pentru a veni sau nu în ziua aceea. Deci nu există nicio oficialitate a unei prezențe a lui; există dorința ca el să vină. Dacă vine vom fi cu toții foarte mulțumiți, dacă nu vine nu avem dreptul să ne simțim dezamăgiți datorită unei promisiuni neținute, pentru că nimeni n-a făcut-o".

În schimb vor fi prezente - și chiar în număr mare - delegații guvernelor: circa 93 din cele oficiale așteptate din diferite țări și organizații internaționale și 24 din șefi de stat și președinți, cu 35 de delegații diferite. Confirmată este și prezența președintelui Giorgio Napolitano și a premierului Matteo Renzi.

În sfârșit, este așteptat un număr mare de ortodocși și anglicani și chiar de musulmani și mai ales evrei, în virtutea afectului față de acești doi papi, "deosebit de importanți pentru raportul cu poporul ebraic". Sfântul Scaun, a precizat totuși părintele Lombardi, n-a făcut "nicio invitație specială". Oricine va veni o va face deci spontan "pentru a realiza dorința de a reprezenta propriul popor" sau propria credință în timpul acestui eveniment important. Deci, a conchis directorul Sălii de Presă vaticane: "Există mare libertate. Toți cei care doresc să vină vor fi bineveniți".

(După Zenit, 24 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat