Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri 23 aprilie 2014

"De ce îl căutați printre morți pe Cel care este viu?"

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Săptămâna aceasta este săptămâna bucuriei: celebrăm Învierea lui Isus. Este o bucurie adevărată, profundă, bazată pe certitudinea că Isus Cristos înviat de acum nu mai moare, ci este viu și activ în Biserică și în lume. Această certitudine locuiește în inimile credincioșilor din acea dimineață de Paște, când femeile au mers la mormântul lui Isus și îngerii le-au spus: "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?" (Lc 24,5). "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?". Aceste cuvinte sunt ca o piatră de hotar în istorie; dar și o "piatră de poticnire", dacă nu ne deschidem la Vestea Bună, dacă ne gândim că deranjează mai puțin un Isus mort decât un Isus viu! În schimb, de câte ori, în drumul nostru zilnic, avem nevoie să ne auzim spunându-ni-se: "De ce îl cauți printre morți pe cel care este viu?". De câte ori căutăm viața printre lucrurile moarte, printre lucrurile care nu pot să dea viață, printre lucrurile care astăzi sunt și mâine nu vor mai fi, lucrurile care trec... "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?".

Avem nevoie de asta atunci când ne închidem în orice formă de egoism sau de auto-complăcere; când ne lăsăm seduși de puterile pământești și de lucrurile din această lume, uitând de Dumnezeu și de aproapele; când punem speranțele noastre în vanități lumești, în bani, în succes. Atunci Cuvântul lui Dumnezeu ne spune: "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?". De ce cauți acolo? Acel lucru nu-ți poate da viață! Da, poate îți va da o bucurie de un minut, de o zi, de o săptămână, de o lună... și după aceea? "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?". Această frază trebuie să intre în inimă și trebuie s-o repetăm. O repetăm împreună de trei ori? Facem acest efort? Toți: "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?" [repetă cu mulțimea] Astăzi, când ne întoarcem acasă, s-o spunem din inimă, în tăcere, și să ne punem această întrebare: de ce eu în viață îl caut printre morți pe cel care este viu? Ne va face bine.

Nu este ușor să fim deschiși lui Isus. Nu este sigur că acceptăm viața Celui Înviat și prezența sa în mijlocul nostru. Evanghelia ne face să vedem diferite reacții: cea a apostolului Toma, cea a Mariei Magdalena și cea a celor doi discipoli din Emaus: ne face bine să ne confruntăm cu ei. Toma pune o condiție credinței, cere să atingă evidența, rănile; Maria Magdalena plânge, îl vede, dar nu-l recunoaște, își dă seama că este Isus numai atunci când El o cheamă pe nume; discipolii din Emaus, deprimați și cu sentimente de înfrângere, ajung la întâlnirea cu Isus lăsându-se însoțiți de acel misterios călător. Fiecare pe drumuri diferite! Îl căutau printre morți pe cel care este viu și însuși Domnul a fost cel care a corectat ruta. Și eu ce fac? Ce rută urmez pentru a-l întâlni pe Cristos cel viu? El va fi mereu aproape de noi pentru a corecta ruta dacă noi am greșit.

"De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?" (Lc 24,5). Această întrebare ne face să depășim tentația de a privi înapoi, la ceea ce a fost ieri și ne împinge înainte spre viitor. Isus nu este în mormânt, este Cel Înviat! El este Cel Viu, Cel care mereu reînnoiește trupul său care este Biserica și o face să meargă atrăgând-o spre El. "Ieri" este mormântul lui Isus și mormântul Bisericii, mormântul adevărului și al dreptății; "astăzi" este învierea veșnică spre care ne stimulează Duhul Sfânt, dăruindu-ne libertatea deplină.

Astăzi ne este adresată și nouă această întrebare. Tu, de ce îl cauți printre morți pe cel care este viu, tu care te închizi în tine însuți după un eșec și tu care nu mai ai forța de a te ruga? De ce îl cauți printre morți pe cel care este viu, tu care te simți singur, abandonat de prieteni și poate și de Dumnezeu? De ce îl cauți printre morți pe cel care este viu tu care ai pierdut speranța și tu care te simți închis de păcatele tale? De ce îl cauți printre morți pe cel care este viu, tu care aspiri la frumusețe, la perfecțiunea spirituală, la dreptate, la pace?

Avem nevoie să auzim repetându-ni-se și să ne amintim reciproc avertismentul îngerului! Acest avertisment, "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?", ne ajută să ieșim din spațiile noastre de tristețe și ne deschide la orizonturile bucuriei și speranței. Acea speranță care înlătură pietrele de pe morminte și încurajează să anunțăm Vestea Bună, capabilă să genereze viață nouă pentru alții. Să repetăm această frază a îngerului pentru a o avea în inimă și în memorie și apoi fiecare să răspundă în tăcere: "De ce îl căutați printre morți pe cel care este viu?". S-o repetăm! [repetă cu mulțimea] Priviți, frați și surori, El este viu, este cu noi! Să nu mergem la atâtea morminte care astăzi îți promit ceva, frumusețe, și apoi nu-ți dau nimic! El este viu! Să nu-l căutăm printre morți pe cel care este viu! Mulțumesc.

* * *

Ieri am primit un video-apel din partea muncitorilor de la Lucchini din Piombino, trimis mie înainte de închiderea furnalului, care m-a înduioșat cu adevărat. Am rămas trist. Dragi muncitori, iubiți frați, pe fețele voastre erau pictate o profundă tristețe și preocupările de tați de familii care cer numai dreptul lor de a munci pentru a trăi demn și pentru a putea păzi, hrăni și educa pe copiii lor. Fiți siguri de apropierea mea și de rugăciunea mea; nu vă descurajați, papa este alături de voi și se roagă pentru voi, pentru ca atunci când se sting speranțele umane, să rămână mereu aprinsă speranța divină care nu dezamăgește niciodată. Dragi muncitori, iubiți frați, vă îmbrățișez cu fraternitate; și tuturor responsabililor le cer să facă orice efort de creativitate și de generozitate pentru a reaprinde speranța în inimile acestor frați ai noștri și în inima tuturor persoanelor fără ocupație din cauza risipei și a crizei economice. Vă rog, deschideți ochii și nu rămâneți cu brațele încrucișate!

Săptămânile trecute mi-au sosit din toate părțile lumii atâtea mesaje de urări pentru sfintele Paști. Adresez și eu urări tuturor. Doresc să mulțumesc din inimă copiilor, tinerilor, bătrânilor, familiilor, comunităților parohiale și călugărești, asociațiilor, mișcărilor și diferitelor grupuri care au voit să-mi manifeste afect și apropiere. Cer tuturor să continue să se roage pentru mine și pentru slujirea mea adusă Bisericii. Duminica viitoare, la Alba, în Piemont, va fi proclamat fericit Giuseppe Girotti, preot din Ordinul Fraților Predicatori, ucis in odium fidei în lagărul nazist din Dachau. Eroica sa mărturie creștină și martiriul său să poată trezi în mulți dorința de a adera tot mai mult la Isus și la Evanghelie. Adresez bun-venit pelerinilor de limbă italiană! Salut cu bucurie copiii de la mărturisirea de credință din Milano, Comunitatea Shalom, pe noii diaconi din Societatea lui Isus și pe participanții la evenimentul "Coloana Libertății 2014", dorind tuturor ca vizita la Scaunul lui Petru să reînsuflețească speranța și să stimuleze la caritate. Un gând special adresez tinerilor, bolnavilor și noilor căsătoriți. Vestea pascală să continue să ne facă să ardă inima în piept, așa cum s-a întâmplat pentru discipolii din Emaus: dragi tineri, trăiți mereu credința cu entuziasm, convinși că numai Domnul Isus ne permite să ajungem la fericirea deplină și durabilă; dragi bolnavi, nu există întărire mai mare și mângâiere mai frumoasă pentru suferința voastră decât certitudinea că Cristos a înviat; și voi, dragi nou căsătoriți, trăiți căsătoria voastră în adeziune reală la Cristos și la învățăturile Evangheliei.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat