Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: Sărbătoarea Învierii Domnului

"Cu mult drag mi-am dorit să celebrez acest Paște în comunitatea dumneavoastră"

Într-o atmosferă de mare solemnitate, toți creștinii prezenți am luat parte la celebrările din noaptea Învierii Domnului și în prima zi de Paște, 20 aprilie 2014, prezidate de Excelența Sa, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit la altar de preoții invitați: pr. Cristi Farcaș, pr. Daniel Romila, pr. Sergiu Bolog, împreună cu pr. paroh Benone Butacu jr. și preoții vicari Romeo Sumanaru și Liviu Brudaru. Preasfințitul Aurel Percă ne-a invitat să ne bucurăm în "ziua cea mare pe care a făcut-o Domnul".

În omiliile ce le-am ascultat, Preasfințitul ne-a împărtășit marea bucurie ce o are în suflet: victoria lui Isus asupra morții, asupra păcatelor omenirii, asupra Satanei care ne-a ținut prizonieri asemenea unor "vrăbiuțe în colivie". Satana a ținut omenirea în lanțurile morții, ale disperării; însă Isus ne-a cumpărat de la Cel Rău cu prețul sângelui său dându-ne libertatea și transformându-ne în fii ai Tatălui ceresc. În marea sa milostivire, Dumnezeu iubind omenirea decăzută, nu i-a dorit pieirea, dar a dorit să o întoarcă la fericirea dintru început. Astfel, biruința lui Isus asupra morții a avut această misiune: să șteargă vina omenirii, să-i redea speranța în fericirea veșnică.

Creștinul de azi trebuie să fie lumină, bucurie și speranță într-o lume consumistă ce oferă doar seducții și nonvalori. El trebuie să-și trăiască viața impregnată în principiile învățăturii Evangheliei lui Isus, să răspândească seninătate în lumea întunecată de păcat, de vicii, de dezordine spirituală. El trebuie să aducă pacea lui Isus înviat în familie, în societate, la locul de muncă, în diferitele grupuri sociale. La îndemnul Preasfințitului putem construi micul paradis cu efortul susținut al fiecăruia în parte, zi de zi, fiind calmi în fața provocărilor Celui Rău și răspunzând cu iubire urii, cu pace celor ce ne înjosesc și cu milă către cei marginalizați.

După celebrările și sfânta Liturghie din noaptea Învierii, în procesiune cu lumânările aprinse am mers la cimitirul din localitate, unde ne-am rugat împreună pentru sufletele celor care au plecat înaintea noastră și așteaptă clipa învierii. Preasfințitul a înălțat rugăciunile credincioșilor prezenți Tatălui ceresc oferind binecuvântarea finală tuturor celor prezenți.

Încă de mai bine de treizeci de ani când a fost prima dată în comunitatea noastră, fiind seminarist, Preasfințitul Aurel Percă a purtat în inimă și în rugăciunile sale această comunitate, astfel dorind mult să sărbătorească Învierea Domnului împreună cu hușenii în acest an. Noi ne-am simțit onorați de prezența Preasfințitului în mijlocul comunității noastre trăind cu mai mare intensitate cea mai mare sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului!

A consemnat Cipriana Bulai

20 aprilie: Huși: Sărbătoarea Învierii Domnului


 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat