Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Program artistic pregătit de copii

Luni, 21 aprilie, 2014, a doua zi a sărbătorilor pascale, copiii comunității "Sfântul Francisc" din Cleja au dorit să fie în sintonie cu femeile pioase prezentate de evanghelie, organizând un mic spectacol prin care i-au invitat pe credincioși să vină la mormântul gol pentru a-l întâlni pe Cristos înviat. Tema programului artistic a fost reprezentată de cuvintele lui Isus din evanghelia zilei: "Mergeți, și dați de știre fraților mei".

Pentru a ieși un spectacol frumos a fost nevoie de o pregătire intensă și de multe sacrificii din partea celor mici. Atunci când plouă nimeni nu este dornic să iasă din casă, însă această realitate a fost contrazisă de copii, pentru că pe tot parcursul pregătirii cei mici au venit la biserică în ciuda condițiilor nefavorabile. În viață orice sacrificiu este răsplătit, iar acest lucru l-au înțeles și protagoniștii momentului artistic văzând numărul mare de credincioși rămași în biserică, și care, prin aplauze, au apreciat efortul depus de aceștia. Spectacolul a urmat imediat după sfânta Liturghie și a inclus trei cântece, două poezii și două scenete.

Spectacolul a început cu cântecul Ca și tu să fii viu! pe versurile compuse de părintele vicar Marius Mărtinaș. Punctul culminant al reprezentației scenice a fost pantomima Fâșiile păcatelor prin care copiii au arătat celorlalți prin exprimări ale feței și prin gesturi, ce a însemnat moartea lui Cristos și învierea lui pentru orice creștin. Motto-ul acestei scenete mimice a fost reprezentat de cuvintele apostolului Petru: "El a purtat păcatele noastre în trupul său pentru ca noi, murind pentru păcate, să trăim pentru dreptate. Prin rănile lui ați fost vindecați" (1Pt 2,24). Desfășurarea a fost următoarea: un oarecare creștin, prin faptul că a acceptat de multe ori să se complacă în anumite păcate, s-a văzut în cele din urmă legat de acestea. În zadar s-a tot trudit să scape de fâșii pentru că, în final, greutatea păcatelor l-a doborât la pământ. Cristos, care urmărea întreaga acțiune de sus, văzându-l căzut, a mers și i-a luat acele fâșii în propriile sale mâini. Acele forțe ale păcatului încă trăgeau de fâșii și până la urmă i-au adus moartea lui Cristos. Însă, Isus învie, fapt arătat prin ruperea legăturilor, și astfel învinge păcatul redându-i creștinului libertatea. Copiii au arătat prin exteriorizarea sentimentelor și a emoțiilor că orice creștin a scăpat de captivitatea păcatlui prin învierea lui Isus Cristos.

Poeziile recitate de copii au purtat semnătura lui Costache Ioanid, iar versurile lor au făcut în așa fel încât fiecare credincios să se considere un protagonist al acțiunii poetice. Cea de-a doua scenetă s-a intitulat "Șapte uși" inspirată după poezia aceluiași poet. Ea îl prezintă pe Cristos înviat cum bate la ușa inimii omului, însă răspunsurile sunt diferite. Isus este cel care vrea să refacă casa inimii fiecăruia și să scoată din ea tot ce este întinat, orice urmă de păcat.

Copiii s-au dovedit a fi cu adevărat niște mesageri ai adevărului învierii lui Cristos. La încheierea programului artistic parohul comunității, pr. Iosif Demeterc, a mulțumit celor care au organizat această reprezentație, și a accentuat mesajul pe care copiii l-au transmis prin glasul și gesturile lor, spunând că Isus Cristos înviat trebuie purtat prin fapte și cuvinte în fiecare casă a comunității noastre.

Cristos să-i binecuvânteze pe toți cei care s-au străduit să transmită bucuria învierii prin acest spectacol.

Cristos a înviat!

Sr. Veronica Călugăru

21 aprilie: Cleja "Sfântul Francisc": Program artistic pregătit de copii


 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat