Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua de după referendum

Amenințări la adresa preoților greco-catolici din Crimeea. Se fac rugăciuni pentru pace

De Maria Chiara Biagioni

Frică și îngrijorare. Acestea sunt sentimentele care se strecoară mai mult printre catolicii din Crimeea în ziua de după referendum. Și totuși nu încetează să se încreadă în rugăciune și să continue să creadă în miracolul păcii pentru "Dumnezeu e cel care guvernează și conduce istoria". Așa cum era previzibil, la 16 martie, 95,6% dintre preferințe au spus da anexării la Rusia și Parlamentul a proclamat astăzi Republica Crimeea ca stat suveran independent în care orașul Sevastopol are un status special și a cerut Moscovei să introducă Republica Crimeea în calitate de nou subiect al Federației Ruse cu status de Republică.

Miracolul păcii. Telefonul episcopului auxiliar al Diecezei catolice de Odessa-Simferopoli, responsabil pentru Crimeea, Monseniorul Jacek Pyl, este mereu pornit. Și astăzi, 17 martie 2014, în ziua în care se numără rezultatele unui referendum care a decretat separarea Crimeii de Ucraina. Într-o franceză slăbuță, povestește de la Simferopoli că ieri la sfârșitul Liturghiei duminicale și în fața Preasfântului Sacrament, a încredințat Crimeea și toate persoanele și popoarele care locuiesc acolo, ocrotirii Inimii Neprihănite a Mariei. În așteptarea rezultatelor "oficiale" ale referendumului, Biserica Catolică - zice el - nu va face declarații politice pentru că nu este misiunea Bisericii să facă analize de acest tip. însă cere ajutorul și sprijinul spiritual în rugăciune și în post în timpul Postului Mare de la Bisericile surori europene. Vă este frică, sunteți îngrijorați? "Mă simt - destăinuiește episcopul aproape surprins de întrebarea «retorică» - ca Isus în grădina Ghetsemani. Mă rog și trăiesc în speranță". "În situația în care ne aflăm - continuă episcopul auxiliar - avem nevoie de ajutor și sprijin spiritual, cerem rugăciune și post în această perioadă a Postului Mare pentru că avem nevoie de un miracol. Dar avem și credința și speranța că Dumnezeu guvernează istoria și conduce și această situație. Prin credința noastră, noi ne încredem în Providența lui Dumnezeu, că tot ceea ce se va întâmpla, va fi voința sa și nu voința guvernanților și regilor. Dumnezeu este cel care guvernează istoria". Apoi episcopul lansează un apel la pace: "Să căutăm înainte de toate pacea interioară, pacea în inimi și pacea în familii. Porunca iubirii a lui Isus care este iubirea față de aproapele, este izvorul păcii adevărate și al păcii între familiile noastre".

Întâlnirea Preafericirii Sale Shevchuk cu papa Francisc. Privirea Monseniorului Pyl se îndreaptă apoi spre Roma unde - ne spune el - Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major al Bisericii greco-catolice din Ucraina, l-a întâlnit dimineața pe papa Francisc și pe secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin. Ce vă așteptați de la papa? "Ajutor spiritual. Ieri în rugăciunea către Inima Neprihănită a Mariei, am reînnoit fidelitatea noastră față de papa Francisc. Suntem cu el. Pentru noi rugăciunea papei este foarte importantă". De mai multe ori Francisc s-a pronunțat, și în timpul rugăciunii Angelus, pentru pacea și dialogul în Ucraina. Și atunci când în săptămânile trecute l-a întâlnit pe arhiepiscopul Shevchuk în cadrul lucrărilor de secretariat pentru Sinodul despre familie, i-a spus: "Curaj".

Situația preoților greco-catolici din Crimeea. Situația preoților greco-catolici din Crimeea nu este ușoară. Departamentul de informații al Bisericii greco-catolice din Ucraina confirmă răpirea și eliberarea după câteva ore a unui preot, părintele Mykola Kvych: a fost luat sâmbătă după amiază de oameni înarmați din biserica "Ridicării la cer a Mariei" în orașul Sevastopol unde era paroh și dus cu mașină spre o destinație necunoscută. Apoi eliberarea sa. Însă Biserica greco-catolică informează că, după cum prezintă departamentul pentru îngrijirea pastorală a forțelor armate, în luna martie mai mulți preoți din Biserica greco-catolică au primit amenințări, în cuvinte și în scris, și au fost invitați să părăsească teritoriul Crimeii. Puternică îngrijorare datorită escaladării situației și în alte regiuni și provincii din Ucraina a fost exprimată de episcopul de Odessa-Simferopoli, monseniorul Bronislav Biernacki. "Situația acum este extrem de periculoasă - a spus el - și noi toți sperăm ca forțele politice occidentale să-l poată opri pe Putin".

(După agenția SIR, 17 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat