Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sicriul Monseniorului Fan Zhongliang dus într-o funeral home și nu în biserică

De Jian Mei

Moartea Monseniorului Iosif Fan Zhongliang, episcop de Shanghai, dar nerecunoscut de guvern, creează probleme conducerii. O sursă AsiaNews din oraș afirmă că data și locul funeraliilor încă n-au fost decise, dar din cauza restricțiilor în care trăiește toată comunitate creștină, funeraliile vor fi foarte simple și cu caracter modest, deoarece Monseniorul Fan n-a fost recunoscut ca episcop.

Credincioșii voiau ca sicriul să fie pus într-o biserică din Shanghai pentru evlavia și rugăciunea credincioșilor. În schimb a fost impus să se expună sicriul într-o funeral home. Însă autoritățile locale au permis credincioșilor să poată vizita sicriul numai două zile: astăzi și mâine, de la 9 dimineața până la 17.

Câțiva preoți au reușit să aducă omagiu răposatului și să celebreze o Liturghie cu requiem în privat și foarte rapid.

Un preot subteran din estul Chinei îl descrie pe Monseniorul Fan ca "un curajos soldat al lui Isus Cristos și un model pentru Biserica din China, în special pentru preoții care trebuiau să învețe de la el".

O sursă a Bisericii oficiale afirmă că situația catolicilor din Shanghai va continua să fie complicată mult timp, însă la sfârșit este timp pentru generațiile tinere din comunitățile oficiale și subterane să colaboreze și să se reconcilieze.

Și un tânăr din Biserica neoficială spune agenției AsiaNews că "este timpul ca toți credincioșii să se unească în legătura Treimii" și să ceară "întoarcerea monseniorului Tadeus Ma Daquin", episcop auxiliar de Shanghai, actualmente la arest domiciliar. "Cerem - adaugă el - rugăciunea întregii Biserici în lume pentru ca Biserica din China să poată aduce pace și bucurie în lumea întreagă".

Conform unui comunicat al Kung Foundation, Monseniorul Fan a suferit de febră puternică mai multe zile înainte de a muri. Imediat ce el a decedat, un preot subteran a celebrat imediat o Liturghie chiar în apartamentul episcopului. Imediat după aceea, câțiva reprezentanți ai guvernului de la Shanghai au venit la casa prelatului și au ordonat transferarea sicriului în funeral home.

Comunicatul continuă spunând că așa cum se prevede că un mare număr de credincioși să participe la funeraliile Monseniorului Fan, Biserica subterană a cerut ca să fie ținută ceremonia în catedrala "Sfântul Ignațiu". Însă cererea a fost refuzată de guvern.

Născut în 1918, Monseniorul Fan a fost botezat în 1932 și a intrat printre iezuiți în 1938, la vârsta de 20 de ani. A fost hirotonit preot în 1951. În 1955, împreună cu episcopul de Shanghai, Monseniorul Ignațiu Gong Pinmei, și cum mulți preoți și laici, el a fost arestat și condamnat pentru crime "contrarevoluționare". În 1958 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și de muncă silnică în Qinghai. A fost eliberat în 1978.

În 1985, pe atunci părintele Fan a fost consacrat în secret episcop coadiutor de Shanghai; în 1989 el a fost numit conducător al Conferinței episcopilor clandestini [nerecunoscută de Sfântul Scaun], care în scurt timp a fost eliminată de guvern, care a arestat cea mai mare parte a membrilor săi.

În 2000, la moartea cardinalului Gong, care a avut loc în Statele Unite unde era exilat, monseniorul Fan i-a succedat ca episcop al orașului. Între timp Biserica oficială era condusă de monseniorul Aloysius Jin Luxian care, reconciliat cu Sfântul Scaun, a devenit episcop coadiutor de Shanghai. Monseniorul Jin a murit în aprilie 2013.

Unic episcop de Shanghai a rămas acum Monseniorul Tadeus Ma Daqin, consacrat în iulie 2012 cu aprobarea papei. Însă din ziua consacrării sale, monseniorul Ma a fost pus în izolare, pentru că a renunțat la poziția sa în Asociația patriotică. După aceea, în decembrie 2012, autoritățile chineze au revocat autoritatea sa episcopală. Însă pentru Vatican el rămâne încă episcop de Shanghai.

Până azi dimineață, miniblogul Monseniorului Ma nu avea nicio știre sau comentariu despre moartea Monseniorului Fan. Anul trecut, la moartea Monseniorului Jin, Ma Daqin l-a comemorat pe episcopul său. Astăzi blogul prezintă numai un comentariu al tânărului episcop despre episodul întâlnirii dintre Isus și tânărul bogat, în care Monseniorul Ma cere Domnului "să ne ajute să trăim o adevărată viață creștină, să urmăm poruncile tale, să te iubim și să-i iubim pe oameni".

Cardinalul Joseph Zen, episcop emerit de Hong Kong, originar din Shanghai, a comentat moartea Monseniorului Fan pe blogul său, definindu-l pe răposat un slujitor "fidel" și "bun" al Domnului. "Fidel" și "bun" sunt și traducerea numelui Monseniorului Fan (Zhongliang).

Monseniorul Fan, continuă cardinalul Zen, "a completat Via crucis a sa și s-a întors la casa Tatălui în pace. Vom simți lipsa sa și vom aminti exemplul său. Fie ca el să continue să îngrijească turma sa din cer".

Apoi, adresându-se credincioșilor din Shanghai, cardinalul Zen adaugă: "Nu vă fie frică în fața valurilor violente. Cu credința în el, Domnul ne va conduce la țărmul sigur".

(După agenția AsiaNews, 17 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat