Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ca să fie una

Ut unum sint ("ca să fie una") este motoul ales pentru apropiata călătorie a papei Francisc în Țara Sfântă. Acest lucru a fost anunțat de site-ul Terrasanta.net care vorbește despre lucrările ultimei adunări ale Ordinariilor catolici din Țara Sfântă, care s-a desfășurat la 11 și 12 martie 2014, la Tiberiada. Chiar în cursul acestei reuniuni responsabilii comunităților catolice din Israel, Palestina, Iordania și Cipru au prezentat logoul și motoul pentru pelerinajul Pontifului, prevăzut de la 24 la 26 mai.

Motoul pelerinajului - subliniază același sit - "face trimitere la ceea ce Papa Bergoglio consideră inima călătoriei sale, adică întâlnirea cu patriarhul ecumenic Bartolomeu și cu responsabilii Bisericilor din Ierusalim". Așa cum se știe, Francisc și Bartolomeu și-au dat întâlnire în bazilica Sfântului Mormânt pentru a comemora și a reînnoi dorința și nostalgia de unitate dintre creștini exprimată de Papa Paul al VI-lea și de patriarhul ortodox Atenagora în urmă cu cincizeci de ani la Ierusalim.

Tot pe această linie este logoul călătoriei, care propune îmbrățișarea dintre cei doi frați sfinți, apostolii Petru și Andrei, primii doi discipoli chemați de Isus în Galileea, patroni a Bisericii de Roma respectiv a celei de Constantinopol. În Biserica mamă din Ierusalim - este imaginea propusă de logo - cei doi se îmbrățișează, la bordul unei bărci care reprezintă Biserica universală. Care are drept catarg crucea Domnului, în timp ce velele ambarcațiunii sunt umflate de vânt, Duhul Sfânt care conduce barca în navigația sa pe apele din această lume. Este, așadar, un mod de a da formă dorinței exprimate de Domnul în timpul ultimei cine - "ca toți să fie una" - conform relatării din Evanghelie (In 17,20-23).

Logoul și motoul au fost prezentat și pe site-ul deschis înadins de Bisericile locale în vederea călătoriei Papei Francisc: popefrancisholyland2014.lpj.org, o cutumă care pregătește și însoțește de acum orice vizită papală. "Unitatea creștinilor - se citește pe site-ul on line - este un mesaj de unitate pentru toată omenirea. O chemare de a depăși tuturor diviziunilor din trecut pentru a merge spre un viitor de dreptate, pace, reconciliere, iertare și iubire fraternă". Un apel deosebit de semnificativ pentru Țara Sfântă.

În timpul adunării Ordinariilor catolici din Țara Sfântă, prezidată de patriarhul de Ierusalim al latinilor, Fouad Twal, au fost tratate numeroase alte probleme pe ordinea de zi. Între ele prezentarea, din partea vicarului patriarhal pentru Iordania, arhiepiscop Maroun Elias Lahham, a unei sinteze a răspunsurilor la chestionarul despre familie în vederea Sinodului Episcopilor din octombrie. Patriarhul emerit Michel Sabbah a prezentat două texte ale Comisiei "Dreptate și Pace", unul despre situația creștinilor în Israel, celălalt referitor la raporturile în lumea arabă. Părintele Maroun Abi Nader, nou capelan al comunității maronite libaneze din nordul Israelului, a prezentat după aceea realitatea acestei comunități, constituite din circa șase sute cincizeci de familii fugite din Liban în urmă cu cincisprezece ani.

(După L'Osservatore romano, 16 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat